- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιταλία: Ξανά διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Έπειτα από μια φάση έντασης, M5S και PD ξανακάθονται στο τραπέζι των συνομιλιών
Έπειτα από μια φάση έντασης, το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ξανάρχισαν σήμερα το απόγευμα τις συνομιλίες τους .
Έπειτα από μια φάση έντασης, το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ξανάρχισαν σήμερα το απόγευμα τις συνομιλίες τους για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία.
Αναπάντεχα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, με τον οποίο συναντήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο του Κόντε, τονίζοντας ότι "εκπροσώπησε με πυγμή την Ιταλία στην G7" και εξέφρασε την ελπίδα "να παραμείνει πρωθυπουργός".
Το πρωί, το M5S ματαίωσε την τελευταία στιγμή τις συνομιλίες του με το PD, απαιτώντας από το κεντροαριστερό κόμμα να επιβεβαιώσει επισήμως ότι δεν διαφωνεί με την παραμονή του Κόντε στο αξίωμά του. Ο επικεφαλής των γερουσιαστών του PD, Αντρέα Μαρκούτσι, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ακύρωση αυτής της συνάντησης στην οποία θα μετείχαν ο Κόντε, ο ηγέτης του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι και ο πρόεδρος του M5S Λούιτζι Ντι Μάιο, κατηγορώντας τον τελευταίο ότι υπονομεύει τις συνομιλίες λόγω "των προσωπικών φιλοδοξιών του".
Το απόγευμα ωστόσο, το κλίμα φαίνεται πως είχε αλλάξει. "Ας πούμε ότι είμαι πιο αισιόδοξος, η διαπραγμάτευση ξανάρχισε", είπε ο Μαρκούτσι, προσερχόμενος σε μια συνάντηση των κορυφαίων στελεχών του κόμματός του. Το M5S επιβεβαίωσε με μια λιτή ανακοίνωσή του αυτήν την εξέλιξη.
Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα στο κοινοβούλιο για "να εργαστούν σε ένα κοινό έγγραφο", ανέφερε εξάλλου το Κίνημα.
Ο Νικόλα Τζινγκαρέτι φέρεται ότι δεν θέτει πλέον βέτο στην παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία. Όμως δεν θέλει να περιστοιχίζεται από δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, έναν από κάθε κόμμα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα (τον Ντι Μάιο και τον Ματέο Σαλβίνι).
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα ξεκίνησε έναν δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων με τα κόμματα, όμως η καθοριστική ημέρα θα είναι η αυριανή. Αν μέχρι και αύριο το βράδυ δεν σχηματιστεί μια κυβερνητική πλειοψηφία, με ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα για τις 10 Νοεμβρίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η οικογένεια της ηθοποιού καταγόταν από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας
Η πρωτοβουλία φέρει το όνομα της κλασικής αμερικανικής ταινίας «The Big Chill»
Μια νεαρή γυναίκα έχασε τη ζωή της και τρία ακόμη άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο
Η αστυνομία περίμενε τους επιβάτες στο αεροδρόμιο
Στους πιθανούς στόχους περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις δίπλα ή μέσα στην Τεχεράνη
Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια χώρα γνωστή για τις εξαντλητικές ώρες εργασίας
Την οποία χαρακτήρισε «ιστορικά ακριβή» και απόλυτα πιστή στο πρωτότυπο έργο
Μια ιστορική ανατομία του αμερικανικού λαϊκισμού
H εταιρεία χαρακτήρισε το συμβάν «πρωτοφανές περιστατικό κυβερνοασφάλειας»
Άδεια ράφια στη Βρετανία
Χωρίς τέλος η κόντρα του δημάρχου Νέας Υόρκης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Η επικίνδυνη καθημερινότητα σε μια πλωτή πολιτεία
Παρομοίαζε τη στρατολόγηση γυναικών με το ψάρεμα
Χαλάζι, καταιγίδες και καταστροφές στον Βορρά, πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου και φωτιές στον Νότο
Το αυστριακό κράτος προχώρησε το 2017 στην υποχρεωτική αγορά του κτιρίου
Η πρώτη χώρα της ΕΕ που παίρνει αυτό το μέτρο
Η «άσκηση» που φέρεται να είχε σχεδιαστεί στο πλαίσιο της θεραπείας
Ο Ντραπάτι αντικαθιστά τον Ολεξάντρ Σίρσκι, με απόφαση Ζελένσκι
Στην καριέρα του συνόδευσε με το σαξόφωνό του θρύλους της μουσικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.