- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πούτιν και Ερντογάν σφίγγουν τον κλοιό στην Ιντλίμπ
Σύνοδος στην Άγκυρα για το μέτωπο της Συρίας στις 16 Σεπτεμβρίου
Ρωσία-Τουρκία: Οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να «εντείνουν» τη συνεργασία τους στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σήμερα, στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης, να «εντείνουν τις κοινές προσπάθειές τους» στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα συριακός στρατός προωθείται απέναντι στους τζιχαντιστές και τους αντάρτες, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Η συνδιάλεξη πραγματοποιήθηκε καθώς η προώθηση του συριακού στρατού, που περικύκλωσε σήμερα ένα παρατηρητήριο του τουρκικού στρατού κοντά στην επαρχία Ιντλίμπ, προκαλεί φόβους για εντάσεις επί του πεδίου ανάμεσα στη Μόσχα, που υποστηρίζει το καθεστώς, και την Άγκυρα, που υποστηρίζει τους αντάρτες.
Οι δύο αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να «εντείνουν τις κοινές προσπάθειες με σκοπό την εκκαθάριση της τρομοκρατικής απειλής», ανέφερε σε ανακοίνωση το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πούτιν, ο Ερντογάν είπε πως «οι παραβιάσεις από το καθεστώς της κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ και οι επιθέσεις του άνοιξαν τον δρόμο σε μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση».
«Οι επιθέσεις αυτές εμποδίζουν τις προσπάθειες επίλυσης (της σύγκρουσης) στη Συρία και συνιστούν μια σοβαρή απειλή εναντίον της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας», πρόσθεσε.
Οι εξελίξεις στη Συρία θα βρίσκονται στο επίκεντρο μιας συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, τριών χωρών που διαδραματίζουν κύριο ρόλο στη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα από το 2011.
Έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες σχεδόν καθημερινών βομβαρδισμών εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ και γειτονικών περιοχών όπου κυριαρχούν οι τζιχαντιστές, το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, υποστηριζόμενο από τους Ρώσους συμμάχους του, ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου την προώθηση επί του εδάφους.
Εξάλλου ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει ένα παρατηρητήριο που βρίσκεται στη βορειοδυτική Συρία και το οποίο περικυκλώθηκε από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, κοντά στην επαρχία Ιντλίμπ.
«Δεν είμαστε εκεί πέρα επειδή δεν μπορούμε να φύγουμε, αλλά επειδή δεν θέλουμε να φύγουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισκέπτεται τον Λίβανο, διαβεβαιώνοντας πως οι Τούρκοι στρατιώτες δεν είναι «απομονωμένοι».
Χθες και σήμερα, φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πολλές κοινότητες ανάμεσα στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα, μεταξύ των οποίων το Μόρεκ, όπου βρίσκεται το παρατηρητήριο του τουρκικού στρατού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).
«Οι δυνάμεις του καθεστώτος αναπτύχθηκαν στο Μόρεκ και σε όλο το βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα, χωρίς να καταλάβουν το παρατηρητήριο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
Όμως «το παρατηρητήριο έχει περικυκλωθεί, και για τους (Τούρκους) στρατιώτες δεν υπάρχει δυνατή διέξοδος» παρά περνώντας μέσα από τα εδάφη που ελέγχονται πλέον από το καθεστώς, είπε.
Οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από το παρατηρητήριο, σύμφωνα με το OSDH. Δεν είναι σαφές στο στάδιο αυτό ποιες είναι οι προθέσεις τους.
Στη Δαμασκό, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana επιβεβαίωσε πως ο συριακός στρατός πήρε τον έλεγχο πολλών χωριών της Χάμα, μεταξύ των οποίων το Μόρεκ και το Καφρ Ζίτα.
«Ναι υπάρχουν συγκρούσεις στην περιοχή της Ιντλίμπ. Οι δυνάμεις του καθεστώτος πραγματοποιούν ενέργειες γύρω από το δικό μας παρατηρητήριο», παραδέχθηκε ο Τσαβούσογλου, διευκρινίζοντας πως το θέμα συζητήθηκε με το Ιράν και τη Ρωσία, δύο συμμάχους του συριακού καθεστώτος.
Όμως «τα παρατηρητήριά μας δεν είναι απομονωμένα. Κανείς δεν μπορεί να απομονώσει τις δυνάμεις ή τους στρατιώτες μας», είπε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 56χρονος ηγέτης του Ιράν έχει χάσει τουλάχιστον το ένα από τα δύο πόδια του
Πάνω από 11 δισ. δολάρια σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ο πόλεμος εξαντλεί όπλα και πόρους
Δύο διπλωμάτες από πρεσβείες σε Κοπεγχάγη και Καμπέρα εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ζητώντας άσυλο
Ο Γκρέγκορι Μικς κάλεσε τον Ερντογάν «να αλλάξει άμεσα πορεία»
Συναγερμός στο Γουέστ Μπλούμφιλντ με αυτοκίνητο να πέφτει στη συναγωγή Temple Israel και να ακολουθούν πυροβολισμοί
Η μήνυση αφορά παραβίαση εμπορικού σήματος και παραπλάνηση πελατών
Γιατί κατεβαίνουν μέχρι τα σπίτια οι αρκούδες στην Ιαπωνία;
Όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν,
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν απαντά στις απειλές Τραμπ για το ηλεκτρικό δίκτυο
Περίπου 660 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
Το Ιράν έχει ποντίσει περίπου 12 νάρκες στα Στενά του Ορμούζ
Έρευνα δείχνει το κόμμα του Νigel Farage πρώτο σε γκέι και αμφιφυλόφιλους άνδρες, παρά τις αντι-LGBTQ πολιτικές του κόμματος
Η συγκλονιστική ιστορία που έφερε στο προσκήνιο η πρώην σύζυγός του ηθοποιού του Grey’s Anatomy, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ
«Είμαστε ανίκητοι», γράφει η ανάρτηση στο Χ
Ο ισραηλινός στρατός καλεί κατοίκους στη συνοικία Μπασούρα να απομακρυνθούν πριν από επιχείρηση
Τέσσερις ημέρες μετά τον διορισμό του, ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ μίλησε μόνο γραπτώς - Και τα ερωτήματα παραμένουν
Ματωμένα πτερύγια όρκας ξεβράστηκαν σε παραλία - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Τα βίντεο εντοπίστηκαν μετά από αναφορές πολιτών και έρευνα σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Οι αρχές της Ινδίας διερευνούν νοθεία γάλακτος
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα του Τζέφρι Έπσταϊν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.