- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τουσκ για επιστολή Τζόνσον: Καμία ρεαλιστική εναλλακτική
Η ΕΕ δεν θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία διαζυγίου, διαμηνύει η προεδρεύουσα Φινλανδία
Τουσκ: Η επιστολή του Μπόρις Τζόνσον δεν περιλαμβάνει «καμία ρεαλιστική εναλλακτική» στο backstop. Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε, διαμηνύει η ΕΕ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι η επιστολή που έλαβε χθες από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν περιλαμβάνει καμία «ρεαλιστική εναλλακτική» ως προς την δικλείδα ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα, το αποκαλούμενο backstop.
«To backstop είναι μια διασφάλιση για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας εκτός εάν και μέχρι να βρεθεί μια εναλλακτική διευθέτηση», ανέφερε ο Τουσκ στο Twitter απαντώντας στην χθεσινή επιστολή του Τζόνσον, στην οποία ο βρετανός πρωθυπουργός προτείνει στην ΕΕ να αφαιρέσει από τη συμφωνία το backstop.
«Αυτοί που είναι αντίθετοι στο backstop και δεν προτείνουν ρεαλιστικές εναλλακτικές στην ουσία υποστηρίζουν την επανεγκατάσταση ενός συνόρου. Ακόμη και αν δεν το παραδέχονται», σημειώνει ο Τουσκ.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, είπε ότι τόσο το Λονδίνο όσο και το μπλοκ υποδεικνύουν το backstop ως τον μοναδικό τρόπο να αποφευχθούν εκ νέου οι εκτεταμένοι έλεγχοι στα σύνορα της Ιρλανδίας στην μετά- Brexit εποχή.
«Η επιστολή δεν παρέχει μια νόμιμη λειτουργική λύση για την αποφυγή της επιστροφής σε ένα σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας. Η θέση μας αναφορικά με το backstop είναι γνωστή...Είναι ο μοναδικός τρόπος που υποδεικνύεται και από τις δύο πλευρές μέχρι στιγμής για την εκπλήρωση αυτής της δέσμευσης».
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας πάντως, ο Άντι Ρίνε, διεμήνυσε στον βρετανό ομόλογό του ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία για Brexit, σύμφωνα με σημερινή δήλωση εκπροσώπου του.
Η Φινλανδία έχει την εξάμηνη εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ αυτή την περίοδο και ο Τζόνσον επιχειρεί να πείσει το μπλοκ να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία διαζυγίου.
«Ο πρωθυπουργός Ρίνε επανέλαβε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν θα ανοίξει εκ νέου», είπε ο εκπρόσωπος στο Reuters, προσθέτοντας ότι η συζήτηση διεξήχθη χθες Δευτέρα.
Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι έκανε έκκληση προς την ΕΕ να επιδείξει ευελιξία ως προς το backstop γιατί το ζήτημα της εξόδου της χώρας με ή χωρίς συμφωνία από την ΕΕ εναπόκειται πλέον κυρίως στις Βρυξέλλες, όπως είπε.
Μιλώντας στο Sky News ο ίδιος είπε: «Θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου ό,τι και αν γίνει και θεωρώ ότι η συνειδητοποίηση αυτού θα βοηθήσει τους διαπραγματευτές της ΕΕ να κατανοήσουν τι πρέπει να πράξουν».
Στην επιστολή που απέστειλε χθες ο Τζόνσον στον Τουσκ του προτείνει να αντικατασταθεί η δικλείδα ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα με τη δέσμευση για εφαρμογή εναλλακτικών κανόνων ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, μετά το Brext.
Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι το backstop είναι «μη βιώσιμο», επειδή είναι «αντιδημοκρατικό και ασύμβατο με την εθνική κυριαρχία του ΗΒ», όμως ο ίδιος δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στα σκληρά σύνορα.
Το backstop θα υποχρέωνε τη Βρετανία να τηρήσει ορισμένους κανόνες της ΕΕ αν δεν βρεθεί κανένας άλλος τρόπος για να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eνώ η σύγκρουση έχει πλέον μπει στον έβδομο μήνα
Παραμένουν στη φυλακή των ΗΠΑ
Όσα δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο
Toν έχουν καταγγείλει η θετή κόρη του, η σύζυγός του, η πεθερά του, η κουνιάδα του και μία φίλη του ζευγαριού
Η υπηρεσία θα συνδέεται με το Facebook και το Instagram
Ο βιοχάκερ επιχειρηματίας που θέλει να πατάξει τον θάνατο στο πιο αλλόκοτο πείραμα με τη σύντροφό του, Κέιτ Τόλο
Παρουσιάστηκε ο Νόμος για την Οικονομικά Προσιτή Στέγαση από την Κομισιόν
2,7 δισ. ευρώ διαχειρίζεται ο μεγαλοεπενδυτής Κρις Ρόκος, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα
Με αφορμή τον θάνατο ενός εγκληματία πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την πολιτική αποσιώπησης
Ποιες βασιλικές οικογένειες δίνουν το παρών
Περισσότεροι από 46.000 Νορβηγοί πέρασαν μπροστά από το φέρετρό του τις τελευταίες ημέρες
Το πλοίο μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια μαζούτ
Δεξαμενόπλοιο υπό παναμαϊκή σημαία δέχθηκε επίθεση - Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατασβέστηκε
Γιατί ο φόβος του ισλαμισμού δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά
Διπλωματική σύγκρουση χωρίς προηγούμενο μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου για τους οικισμούς
Ο κόσμος των καθαρτικών, της πρόκλησης εμετού και της ανηλεούς κατάναλωσης φαγητού
Έρευνα του ECFR αποκαλύπτει κρίση εμπιστοσύνης και διεύρυνση του «χάσματος φαντασίας»
Οι γονείς του βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος
Το έργο στο οποίο συμμετέχει
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.