Οτσαλάν: Είμαι έτοιμος για λύση στο κουρδικό
«Λέω, μπορώ να τελειώσω αυτή την συγκρουσιακή κατάσταση...μέσα σε μια εβδομάδα»
Έτοιμος για λύση στο κουρδικό με το τουρκικό κράτος δηλώνει ο ιστορικός αρχηγός του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Ο ιστορικός αρχηγός του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν δήλωσε έτοιμος για μια λύση στο κουρδικό ζήτημα, τονίζοντας ότι μπορεί να σταματήσει τις συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων του τουρκικού κράτους και Κούρδων μαχητών μέσα σε μια εβδομάδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε μέσα από τη φυλακή και γνωστοποίησαν οι δικηγόροι του, ο αρχηγός του PKK τόνισε ότι οι Κούρδοι δεν επιθυμούν ένα ξεχωριστό κράτος εντός του πλαισίου εύρεσης ενός τόπου για αυτούς, που θα είναι σύμφωνος με τις ιστορικές τουρκικο-κουρδικές σχέσεις.
«Προσπαθώ να δημιουργήσω ένα χώρο για τους Κούρδους, ελάτε, να λύσουμε το κουρδικό ζήτημα», είπε στην ανακοίνωσή του.
«Λέω, μπορώ να τελειώσω αυτή την συγκρουσιακή κατάσταση...μέσα σε μια εβδομάδα. Μπορώ να τη λύσω, έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, είμαι έτοιμος για λύση. Αλλά το κράτος...χρειάζεται να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.
Τον περασμένο Μάιο, οι τουρκικές αρχές ήραν την απαγόρευση που είχαν επιβάλει το 2011 στον φυλακισμένο ηγέτη της κουρδικής εξέγερσης να συναντά τους δικηγόρους του. Οι νομικοί του σύμβουλοι τον συνάντησαν ξανά χθες Τετάρτη.
Η εξέγερση του PKK στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία ξεκίνησε το 1984 και περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε. Έπειτα από την κατάρρευση των συνομιλιών των δύο πλευρών το 2015, έχει ξεσπάσει νέος κύκλος βίας.
Ο Οτσαλάν, ιδρυτής και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, είναι φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη θυμάτων στο σημείο της σύγκρουσης
Γαλλική ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο κατά δεξαμενόπλοιου υπό κυρώσεις, με στήριξη συμμάχων
«Έχουμε όλα τα ατού», προειδοποιεί από το Νταβός - Μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία αποσύρουν ήδη τα κεφάλαιά τους από τις ΗΠΑ
Στο τραπέζι το ζήτημα της Γροιλανδίας, οι εμπορικές απειλές Τραμπ και το αμφιλεγόμενο «Συμβούλιο για την Ειρήνη»
Η κρίση ανέδειξε ένα βαθύτερο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό αντισυστημικό κίνημα
Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσίασε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας
Η «Top Gun» εμφάνιση στο Νταβός προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και «έριξε» την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας
Σκληρή επίθεση του Ουκρανού προέδρου στην ευρωπαϊκή αδράνεια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.