- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πεντάγωνο: Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με το ISIS
Οργανώνεται στη Συρία και είναι έτοιμο να επιστρέψει δυναμικά
Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει «ζωντανό», προειδοποιεί το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, και δεν αποκλείει επανεμφάνισή του στη Συρία.
Πέντε μήνες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε την πλήρη ήττα του Ισλαμικού Κράτους, το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποιεί ότι οι εξτρεμιστές του ISIS δεν αποκλείεται να επανεμφανιστούν στη Συρία. Η έκθεση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ είναι αποκαλυπτική. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι υπάρχουν στοιχεία για «ανασύνταξη» των μαχητών του τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.
«Μολονότι απώλεσε το εδαφικό του "χαλιφάτο", το ISIS ενίσχυσε τις δυνατότητές του να διεξαγάγει ανταρτοπόλεμο στο Ιράκ και αναδύεται ξανά στη Συρία αυτό το τρίμηνο», αναφέρεται στην έκθεση του γενικού επιθεωρητή του Πενταγώνου, που είναι αρμόδιος για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη συριακή και την ιρακινή επικράτεια.
Το ISIS μπόρεσε να «ανασυνταχθεί» και να συνεχίσει τις «επιχειρήσεις» του στις δύο χώρες «εν μέρει» διότι οι τοπικές δυνάμεις, τόσο «οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας» όσο και «οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ)», που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, «συνεχίζουν να μην είναι σε θέση να διεξαγάγουν επιχειρήσεις ταυτόχρονα», ούτε να «φρουρούν περιοχές που έχουν εκκαθαρίσει», συνεχίζει το κείμενο.
Συρία: Το πρόβλημα παραμένει
Η ανασύνταξη των τζιχαντιστών στη Συρία σημειώνεται, καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν «εν μέρει αποσυρθεί» από τη χώρα. Με την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσυρθεί από την ασιατική χώρα διαφώνησαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες ζήτησαν «περισσότερη εκπαίδευση και εξοπλισμό» προκειμένου να διεξαγάγουν «επιχειρήσεις καταστολής του ανταρτοπολέμου» των τζιχαντιστών.
Η ανακοίνωση Τραμπ και η παραίτηση Μάτις
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στα τέλη του 2018 την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των 2.000 και πλέον Αμερικανών στρατιωτικών που επιχειρούσαν στη βορειοανατολική Συρία, ανακηρύσσοντας παράλληλα την ολοκληρωτική νίκη των ΗΠΑ επί των τζιχαντιστών του ΙSIS. Η απόφασή του αυτή εξώθησε τον τότε υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις να υποβάλει την παραίτησή του.
Ένα μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων παρέμεινε στη βορειοανατολική Συρία -περιοχή που συνεχίζει να βρίσκεται εκτός του ελέγχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του ISIS να κάνουν περισσότερα στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τη στάση των κρατών όμως να είναι αρνητική.
Εκτιμάται ότι τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ υπάρχουν 14-18.000 μαχητές του ISIS, εκ των οποίων οι 3.000 έχουν έρθει από το εξωτερικό (σ.σ. κυρίως από την Ευρώπη).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρέμβαση Τραμπ για τις Ιρανές ποδοσφαιρίστριες - Καλεί την Αυστραλία να τους δώσει άσυλο
Δύο 16χρονοι άφησαν κατά λάθος την τσάντα - Συνελήφθησαν όταν επέστρεψαν πανικόβλητοι να τη βρουν
Φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν κύμα εγκατάλειψης
Οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν χρήση στρατηγικών αποθεμάτων για σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας
Το θέμα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις μετά από αναφορές ότι πέντε παίκτριες της ιρανικής ομάδας ζήτησαν προστασία
Η Άγκυρα κατέρριψε δεύτερο ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο - Ανάπτυξη έξι F-16 στη βόρεια Κύπρο
Λίγες ημέρες μετά από σοβαρό τροχαίο
Στα Χανιά ο Γάλλος πρόεδρος: Με ελικόπτερο στο «Charles de Gaulle» μετά την τριμερή στην Κύπρο
Ο επικεφαλής Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν απαντά στη γαλλική πρόταση για αποστολή προστασίας στο Ορμούζ
Τηλεδιάσκεψη με 13 ηγέτες για ενεργειακή ασφάλεια, αποτροπή κλιμάκωσης και στήριξη στον Λίβανο
Συνολικά πλέον εννέα άτομα βρίσκονται υπό έρευνα
Ο ρόλος του στο παρασκήνιο της εξουσίας και η άνοδος μετά τη δολοφονία του πατέρα του
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την παρουσία τους στην Πάφο
Από το σκάνδαλο με τον οικονομικό σύμβουλο που έγλειψε τα δάχτυλα του ποδιού της Φέργκι, στο σκάνδαλο των αρχείων Έπσταϊν
Η πρόσβαση στα ιδιωτικά δωμάτια στο Χόλιρουντχαουζ θα είναι διαθέσιμη για περιορισμένο χρονικό διάστημα
Κάποιοι σχολίασαν ειρωνικά: «Θα υπάρχει και μπύρα από την Ελλάδα;»
Η ανάρτηση του Γάλλου προέδρου μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην Πάφο
Η περιοχή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες προμήθειες ενέργειας και στις θαλάσσιες εμπορικές οδούς
Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη, Μακρόν και Χριστοδουλίδη από την Πάφο - «Όποιος επιτίθεται στην Κύπρο, επιτίθεται και στην Ευρώπη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.