- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Ισλαμικό Κράτος έχασε το 99,5% των εδαφών του σε Συρία και Ιράκ
Οι ανακοινώσεις του Διεθνούς Συνασπισμού που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς Τραμπ
Λιγότερο από το 1% των εδαφών του «χαλιφάτου» που είχε ανακηρύξει το καλοκαίρι του 2014 σε Ιράκ και Συρία, ελέγχει πλέον το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Συνασπισμός, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που μάχεται τους τζιχαντιστές, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς Τραμπ ότι είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση για την οριστική ήττα του Ισλαμικού Κράτους.
Οι τελευταίοι τζιχαντιστές βρίσκονται στριμωγμένοι σε μικρές λωρίδες γης στο ανατολικό τμήμα της Συρίας (επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ) στα σύνορα με το Ιράκ, έχοντας να αντιμετωπίσουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και την αραβο-κουρδική συμμαχία, που υποστηρίζεται από τον Διεθνή Συνασπισμό. Σε μια ύστατη προσπάθεια να γλιτώσουν τη σύλληψη, χρησιμοποιούν αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».
Εκτιμάται ότι το 99,5% των εδαφών που άνηκαν στο «χαλιφάτο», έχουν απελευθερωθεί από τον ζυγό των τζιχαντιστών.
«Καθώς συνεχίζουμε να σπρώχνουμε τους υπόλοιπους τζιχαντιστές σε ολοένα και μικρότερα εδάφη– που περιορίζονται πλέον σε λιγότερο από το 1% του αρχικού "χαλιφάτου" τους- επιχειρούν να αποδράσουν, μπαίνοντας στο πλήθος με αθώες γυναίκες και παιδιά που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις μάχες» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο υποδιοικητής του Διεθνούς Συνασπισμού, Βρετανός στρατηγός Κρίστοφερ Γκίκα.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από οικισμούς στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν και ξεκίνησαν συντονισμένες ενέργειες για την εκδίωξη μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Ανάμεσά τους εκτιμάται ότι βρίσκονται τουλάχιστον 3.400 τζιχαντιστές.
Κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στην αιφνίδια απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία. Όπως τονίζουν, η απουσία του αμερικανικού στρατιωτικού παράγοντα στην περιοχή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανασυγκρότηση και δυναμική επιστροφή το Ισλαμικό Κράτος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την ίδια ώρα ο τραγουδιστής βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση
Ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρούνται οι λεγόμενες «υγρές» BBL
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Τεχεράνη για τις «λανθασμένες και προκλητικές ενέργειες»
Παρέμβαση Τραμπ για τις Ιρανές ποδοσφαιρίστριες - Καλεί την Αυστραλία να τους δώσει άσυλο
Δύο 16χρονοι άφησαν κατά λάθος την τσάντα - Συνελήφθησαν όταν επέστρεψαν πανικόβλητοι να τη βρουν
Φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν κύμα εγκατάλειψης
Οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν χρήση στρατηγικών αποθεμάτων για σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας
Το θέμα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις μετά από αναφορές ότι πέντε παίκτριες της ιρανικής ομάδας ζήτησαν προστασία
Η Άγκυρα κατέρριψε δεύτερο ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο - Ανάπτυξη έξι F-16 στη βόρεια Κύπρο
Λίγες ημέρες μετά από σοβαρό τροχαίο
Στα Χανιά ο Γάλλος πρόεδρος: Με ελικόπτερο στο «Charles de Gaulle» μετά την τριμερή στην Κύπρο
Ο επικεφαλής Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν απαντά στη γαλλική πρόταση για αποστολή προστασίας στο Ορμούζ
Τηλεδιάσκεψη με 13 ηγέτες για ενεργειακή ασφάλεια, αποτροπή κλιμάκωσης και στήριξη στον Λίβανο
Συνολικά πλέον εννέα άτομα βρίσκονται υπό έρευνα
Ο ρόλος του στο παρασκήνιο της εξουσίας και η άνοδος μετά τη δολοφονία του πατέρα του
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την παρουσία τους στην Πάφο
Από το σκάνδαλο με τον οικονομικό σύμβουλο που έγλειψε τα δάχτυλα του ποδιού της Φέργκι, στο σκάνδαλο των αρχείων Έπσταϊν
Η πρόσβαση στα ιδιωτικά δωμάτια στο Χόλιρουντχαουζ θα είναι διαθέσιμη για περιορισμένο χρονικό διάστημα
Κάποιοι σχολίασαν ειρωνικά: «Θα υπάρχει και μπύρα από την Ελλάδα;»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.