- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
S-400: Συμβιβασμό ΗΠΑ-Τουρκίας βλέπουν Ρώσοι εμπειρογνώμονες
«Oι ΗΠΑ είναι αναγκασμένες να επιβάλουν κάποιες ελαφρές κυρώσεις»
Ρώσοι εμπειρογνώμονες προβλέπουν αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όχι όμως τόσο σκληρές που να αποκλείουν κάποιο συμβιβασμό μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας.
Ρώσοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η αγορά των S-400 από την Τουρκία θέτει αναμφίβολα σε μια οξύτατη αντιπαράθεση την Άγκυρα και την Ουάσιγκτον, αλλά όχι σε τέτοιο σημείο που να μην μπορεί να επιλυθεί με κάποιου είδους συμβιβασμό μεταξύ τους. Παράλληλα επισημαίνουν ότι η Ρωσία αποκτά κάποιου είδους πρόσβαση στον εναέριο χώρο της Τουρκίας ενώ η Τουρκία χάνει ένα πολύ μικρό κομμάτι της κυριαρχίας της.
Ο Βαντίμ Καζιούλιν, διευθυντής αρμόδιος για τις νέες τεχνολογίες και την διεθνή ασφάλεια του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών PIR-Center, σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό Bfm.ru, επισημαίνει ότι με την απόκτηση των S-400 η Τουρκία «μοιράζεται ένα πολύ μικρό μέρος της κυριαρχίας της με τον κατασκευαστή των αντιαεροπορικών συστημάτων, καθώς ο κατασκευαστής θα εγγυάται και θα προετοιμάζει τα υπολογιστικά προγράμματα τα οποία θα εξυπηρετούν το σύστημα αυτό και θα έχει ως εκ τούτου κάποιου είδους πρόσβαση στα ήδη υπάρχοντα συστήματα, τα οποία και αποτελούν συστατικό τμήμα όλου του αντιαεροπορικού συστήματος ( της χώρας –σ.σ) και τα οποία φυσικά εν μέρει θα αρχίσουν να ελέγχουν ή τουλάχιστον να έχουν πρόσβαση στον εναέριο χώρο».
Ο Καζιούλιν εκτιμά ότι «επειδή η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, για τις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς στρατιωτικούς το θέμα είναι εξαιρετικά οδυνηρό, καθώς είναι η πρώτη περίπτωση που μια χώρα του ΝΑΤΟ αποκτά ένα τέτοιο σύστημα», και αναφέρει ότι «εξαίρεση είναι η Ελλάδα…η οποία κατάφερε να αμβλύνει το θέμα». « Στην τουρκική περίπτωση –επισημαίνει ο Καζιούλιν – η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική επειδή ο Τραμπ έκανε σκληρές δηλώσεις όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά σκληρές δηλώσεις έκανε και ο Ερντογάν λέγοντας ότι για τον ίδιο το θέμα αυτό είναι ζήτημα γοήτρου και εθνικής υπερηφάνειας».
Ο Ρώσος εμπειρογνώμονας χωρίς να παραγνωρίζει την οξύτητα την διένεξης μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρα, εκτιμά ότι το θέμα αυτό δεν είναι τόσο οξύ, ώστε να μην επιλυθεί», θεωρώντας με βεβαιότητα ότι «οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σ’ έναν συμβιβασμό» όπως και ότι «οι ΗΠΑ είναι αναγκασμένες να επιβάλουν κάποιες ελαφρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας». «Η Τουρκία από την πλευρά της θα επιδείξει κάποια αδιαλλαξία, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να αναμένουμε κάποιες υποχωρήσεις εκ μέρους της, δηλαδή, υπάρχει το ενδεχόμενο να αγοράσει από τις ΗΠΑ κάποια εξοπλιστικά συστήματα» καθώς «για τις ΗΠΑ αυτό συνιστούσε πάντα έναν λόγο να δώσει συγχώρεση».
Την ίδια άποψη, ως προς την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εκ μέρους των ΗΠΑ, έχει και ο Βλαντίμιρ Φίτιν, διευθυντής του Κέντρου για την Εγγύς και Μέση Ανατολή του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, εκτιμώντας ότι «οι Αμερικανοί δεν θα προχωρήσουν στην επιβολή ιδιαίτερα σκληρών κυρώσεων επειδή ενδιαφέρονται η Τουρκία να παραμείνει στο ΝΑΤΟ ως ένας εταίρος κλειδί και ως βασική χώρα που καθορίζει την κατάσταση στην νότια πτέρυγα της συμμαχίας αυτής». «Για τον λόγο αυτό κάποιες κυρώσεις ενδεχομένως να επιβληθούν, αλλά δεν θα είναι τόσο σκληρές» εκτιμά ο Φίτιν, παρότι όπως λέει «στο αμερικανικό Κογκρέσο ορισμένες δυνάμεις που έχουν ισχυρή επιρροή, ζητούν την επιβολή κυρώσεων, ώστε να μην υπάρξει καμία εξαίρεση εκείνων που παραβιάζουν το πακέτο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία».
Πηγή: Bfm.ru
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί αφότου άρχισαν τα πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο
«Κάναμε δουλειά για τον κόσμο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
Εκτεταμένα προβλήματα στη χώρα εν μέσω ενεργειακής κρίσης
Το σχέδιό της για να πάρει τα χρήματα από τις ασφάλειες ζωής
Ποιος ήταν ο Άγιος Πατρίκιος
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θέλουν ενίσχυση της αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα, όχι επέκταση στο Ορμούζ
Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για επιθετικότητα και κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ στέλνοντας μήνυμα αντίστασης
Η ίδια αποκάλυψε επίσης ότι έγινε στόχος έντονων επιθέσεων στο διαδίκτυο
Περίπου 10 εκατ. πολίτες χωρίς ρεύμα, με τις εργασίες αποκατάστασης από την κρατική εταιρεία σε εξέλιξη
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών από την έναρξη της σύγκρουσης
Λίγο πριν από την πυραυλική επίθεση που σκότωσε τον πατέρα του - Ήταν και ο ίδιος στόχος
Ιρανικοί πύραυλοι και ισραηλινές αναχαιτίσεις έριξαν συντρίμμια δίπλα σε κορυφαίους ιερούς τόπους
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για την κατάστασή του
Σύμφωνα με άλλη θεωρία πίσω από το ψευδώνυμο βρίσκεται ο Ρόμπερτ Ντελ Νάγια, μουσικός του συγκροτήματος Massive Attack
Ο Μπαρτ Ντε Βέβερ πρότεινε την επιστροφή στη «φθηνή ρωσική ενέργεια» για τη διάσωση της ευρωπαϊκής οικονομίας
111 παιδιά και 38 υγειονομικοί μεταξύ των θυμάτων - Πάνω από 2.100 τραυματίες σε δύο εβδομάδες μαχών
«Πάνω από 7.000 στόχοι στο Ιράν έχουν χτυπηθεί»
Ένα από τα χαρακτηριστικά περιστατικά σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2014
Πλοίο με σημαία Πακιστάν διέπλευσε κανονικά τα Στενά του Ορμούζ, πιθανόν μετά από συνεννόηση με το Ιράν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.