Καίγεται το νησί Μάουι της Χαβάης
Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί Μάουι στη Χαβάη λόγω πυρκαγιάς.
Ο κυβερνήτης της Χαβάης Ντέιβιντ Ίγκε κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί Μάουι, όπου πυροσβέστες μάχονται για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιές που έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και έχουν στείλει τεράστια νέφη καπνούς στις γειτονικές παραλίες.
Αν και οι περισσότεροι κάτοικοι μπόρεσαν αργότερα να επιστρέψουν στα σπίτια τους η πυρκαγιά έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος, φτάνοντας περίπου τα 36.420 στρέμματα, καίγοντας κυρίως παλιά αγροκτήματα με ζαχαροκάλαμα και χαμηλή βλάστηση.
Η φωτιά στο Μάουι, που συχνά αποκαλείται το Νησί της Κοιλάδας, είχε περιοριστεί κατά 60% μέχρι χθες το βράδυ, όμως οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι αν και έχουν κλείσει τα καταφύγια, ίσως χρειαστεί να ανοίξουν και πάλι αν ζητηθούν νέες εκκενώσεις.
Οι αρχές έχουν επίσης καταφέρει να περιορίσουν κατά πολύ μια δεύτερη, μικρότερη φωτιά που έχει κάψει περίπου 810 στρέμματα και η οποία ξέσπασε βόρεια της πρώτης.
Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε την Πέμπτη στην κεντρική κοιλάδα του νησιού, με τις φλόγες της να ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ώρα.
Χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες των περιοχών Μααλαέα και Κιχέι απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους, ενώ πυροσβέστες μάχονταν με τις φλόγες με τη συνδρομή ελικοπτέρων.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή καταστροφές κτιρίων, ανέφερε η εφημερίδα Honolulu Star- Advertiser, ενώ διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστούν τα αίτια της πυρκαγιάς.
So... Maui is on fire. pic.twitter.com/hUlD0GHNfY
— Jason Nerad (@OurFearlessHero) July 12, 2019
Εξάλλου ο Ίγκε ευχαρίστησε στο Twitter την Όπρα Ουίνφρεϊ, η οποία διαθέτει έκταση στο Μάουι, αφού άνοιξε έναν ιδιωτικό δρόμο την Πέμπτη προκειμένου να βοηθήσει στο έργο της κατάσβεσης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη θυμάτων στο σημείο της σύγκρουσης
Γαλλική ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο κατά δεξαμενόπλοιου υπό κυρώσεις, με στήριξη συμμάχων
«Έχουμε όλα τα ατού», προειδοποιεί από το Νταβός - Μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία αποσύρουν ήδη τα κεφάλαιά τους από τις ΗΠΑ
Στο τραπέζι το ζήτημα της Γροιλανδίας, οι εμπορικές απειλές Τραμπ και το αμφιλεγόμενο «Συμβούλιο για την Ειρήνη»
Η κρίση ανέδειξε ένα βαθύτερο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό αντισυστημικό κίνημα
Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσίασε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας
Η «Top Gun» εμφάνιση στο Νταβός προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και «έριξε» την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας
Σκληρή επίθεση του Ουκρανού προέδρου στην ευρωπαϊκή αδράνεια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.