- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στάση σιωπής από τον Τραμπ για τους S-400 της Άγκυρας
Το Καπιτώλιο πιέζει και ζητά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία
Στάση σιωπής από την αμερικανική κυβέρνηση και έντονες αντιδράσεις στο Κογκρέσο για την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία.
Στάση σιωπής αποφάσισε να τηρήσει η αμερικανική κυβέρνηση κατά την πρώτη μέρα της επίσημης παραλαβής του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Την ίδια ώρα η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε διακομματική βάση στο Καπιτώλιο, με σύσσωμη την θεσμική ηγεσία τον αρμόδιων επιτροπών και των δύο νομοθετικών σωμάτων να ζητά από τον Λευκό Οίκο την ενεργοποίηση των κυρώσεων.
Από νωρίς την Παρασκευή είχε ανακοινωθεί ότι το Πεντάγωνο θα πραγματοποιήσει επίσημη ενημέρωση για το ζήτημα των S-400. Νωρίτερα ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, είχε δηλώσει ότι η στάση της Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει και παρέπεμψε στην ενημέρωση που θα ακολουθούσε. Στο ενδιάμεσο μεσολάβησε η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Έσπερ με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ.
Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αναβάλλει «επ’ αόριστον» την ενημέρωση και πως δεν πρόκειται να εκδοθεί η συνήθης ανακοίνωση που αφορά το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο υπουργών. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σημαίνει ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη αντίδραση από την αμερικανική κυβέρνηση.
Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων Αμερικανικής Βουλής: Ο Πρόεδρος Ερντογάν Έκανε την Λάθος Επιλογή
Την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 ζητά η ηγεσία της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, σημειώνοντας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στους Τούρκους που έχουν επιχειρηματικές συναλλαγές με τον ρωσικό αμυντικό τομέα.
Στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της επιτροπής, Έλιοτ Ένγκελ, αλλά και ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Μάικλ ΜακΚολ, σημειώνεται ότι η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει «σκληρές συνέπειες» για αυτή την απόφαση.
«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν ότι η παραλαβή του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα έχει σοβαρές συνέπειες στην σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. Τους έχουμε προειδοποιήσει ότι η απόκτηση του συστήματος S-400 θα ενεργοποιήσει κυρώσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Μάλιστα οι δύο Αμερικανοί βουλευτές υπενθυμίζουν ότι η επιτροπή είχε στηρίξει την προσφορά της κυβέρνησης για την πώληση του συστήματος PATRIOT, το οποίο θα ήταν απόλυτα επαρκές για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκίας στον τομέα της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας.
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε μια πολύ σαφή επιλογή. Δυστυχώς, έκανε σαφώς τη λάθος επιλογή. Το γεγονός ότι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ επέλεξε να ταχθεί με την Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν αντί για τη συμμαχία και τη στενότερη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι δύσκολο να κατανοηθεί».
Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων-Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας: Να Εφαρμοστούν Πλήρως οι Προβλεπόμενες Κυρώσεις
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η αρμόδια ηγεσία της γερουσίας, η οποία ζήτησε επίσης την επιβολή κυρώσεων και κατηγόρησε τον πρόεδρο Ερντογάν ότι επέλεξε μια επικίνδυνη συνεργασία με την Ρωσία που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, την οικονομική ευημερία αλλά και την ακεραιότητα του ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων και η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων τονίζεται ότι «σε ισχυρή, διακομματική βάση, το Κογκρέσο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την λανθασμένη απόκτηση των S-400 από τον πρόεδρο Ερντογάν, μια ανησυχητική ένδειξη της στρατηγικής ευθυγράμμισης με τη Ρωσία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και απειλής για το πρόγραμμα των F-35».
Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση προτρέπει τον πρόεδρο Τραμπ «να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις» που προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Επιπλέον, οι γερουσιαστές καλούν το Πεντάγωνο να προχωρήσει στην αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
Τέλος, στην ανακοίνωση τους οι γερουσιαστές υπενθυμίζουν ότι η Άγκυρα παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και αφήνουν ανοιχτή την ελπίδα ότι η «στρατηγική σχέση» των δύο χωρών θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτές τις σημαντικές διαφορές. Παρόλα όμως αυτά, ξεκαθαρίζουν ότι «η συνεχιζόμενη βελτίωση της συνεργασίας μας (ΗΠΑ-Τουρκίας) δεν θα είναι εφικτή εφόσον ο πρόεδρος Ερντογάν παραμείνει σταθερός στην εμβάθυνση των δεσμών με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εις βάρος της οικονομικής ευημερίας της Τουρκίας και της ασφάλειας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί αφότου άρχισαν τα πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο
«Κάναμε δουλειά για τον κόσμο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
Εκτεταμένα προβλήματα στη χώρα εν μέσω ενεργειακής κρίσης
Το σχέδιό της για να πάρει τα χρήματα από τις ασφάλειες ζωής
Ποιος ήταν ο Άγιος Πατρίκιος
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θέλουν ενίσχυση της αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα, όχι επέκταση στο Ορμούζ
Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για επιθετικότητα και κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ στέλνοντας μήνυμα αντίστασης
Η ίδια αποκάλυψε επίσης ότι έγινε στόχος έντονων επιθέσεων στο διαδίκτυο
Περίπου 10 εκατ. πολίτες χωρίς ρεύμα, με τις εργασίες αποκατάστασης από την κρατική εταιρεία σε εξέλιξη
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών από την έναρξη της σύγκρουσης
Λίγο πριν από την πυραυλική επίθεση που σκότωσε τον πατέρα του - Ήταν και ο ίδιος στόχος
Ιρανικοί πύραυλοι και ισραηλινές αναχαιτίσεις έριξαν συντρίμμια δίπλα σε κορυφαίους ιερούς τόπους
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για την κατάστασή του
Σύμφωνα με άλλη θεωρία πίσω από το ψευδώνυμο βρίσκεται ο Ρόμπερτ Ντελ Νάγια, μουσικός του συγκροτήματος Massive Attack
Ο Μπαρτ Ντε Βέβερ πρότεινε την επιστροφή στη «φθηνή ρωσική ενέργεια» για τη διάσωση της ευρωπαϊκής οικονομίας
111 παιδιά και 38 υγειονομικοί μεταξύ των θυμάτων - Πάνω από 2.100 τραυματίες σε δύο εβδομάδες μαχών
«Πάνω από 7.000 στόχοι στο Ιράν έχουν χτυπηθεί»
Ένα από τα χαρακτηριστικά περιστατικά σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2014
Πλοίο με σημαία Πακιστάν διέπλευσε κανονικά τα Στενά του Ορμούζ, πιθανόν μετά από συνεννόηση με το Ιράν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.