- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τελευταίο «αντίο» στον πατέρα μετανάστη Όσκαρ και την κόρη του
Πνίγηκαν στον Ρίο Γκράντε για το «αμερικανικό όνειρο», κηδεύτηκαν στο Ελ Σαλβαδόρ
Κηδεύτηκαν ο μετανάστης πατέρας και η μικρή του κόρη που πνίγηκαν στον Ρίο Μπράβο.
Ο Όσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνες και η μικρή του κόρη Άντζι Βαλέρια, που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν κολυμπώντας τον Ρίο Μπράβο (Ρίο Γκράντε στις ΗΠΑ) για να φθάσουν στο «αμερικανικό όνειρο», κηδεύτηκαν χθες Δευτέρα στο νεκροταφείο μιας φτωχής συνοικίας της πρωτεύουσας του Ελ Σαλβαδόρ.
Περίπου 300 άνθρωποι, κυρίως συγγενείς και φίλοι, αρκετοί από τους οποίους έψαλλαν ύμνους και κράταγαν λουλούδινα στεφάνια, παρέστησαν στην ιδιωτική τελετή, στο νεκροταφείο Λα Μπερμπέχα, στο νότιο τμήμα του Σαν Σαλβαδόρ.
Τα πτώματα του πατέρα, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ηλικία 25 ετών, και της κόρης του, που δεν είχε ακόμη κλείσει τα δύο της χρόνια, επαναπατρίστηκαν από το Μεξικό την Κυριακή οδικώς. Η χήρα και μητέρα του κοριτσιού, η Τάνια Άβαλος, 21 ετών, επέστρεψε την Παρασκευή. Η νέα συνόδευε τον σύζυγό της και την κόρη τους, αλλά επέζησε, αφού την 23η Ιουνίου δεν έπεσε στα νερά του ποταμού για να προσπαθήσει να φθάσει κολυμπώντας στην άλλη όχθη, στο έδαφος των ΗΠΑ.
Η σπαρακτική φωτογραφία του άνδρα και της κόρης του, με τα πρόσωπα βυθισμένα στο νερό στην ακροποταμιά, με το χέρι της ακόμα τυλιγμένο στον λαιμό του, προκάλεσε συναισθηματικές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, σόκαρε κι επανέφερε στο επίκεντρο της προσοχής τις τραγωδίες της μετανάστευσης.
Εκατοντάδες πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ, που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να σωθούν από την φτώχεια και τη βία των συμμοριών, έχουν χάσει τη ζωή τους κατά μήκος των 3.000 χιλιομέτρων που τους χωρίζουν από το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.
Το 1980, 13 μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ πέθαναν προσπαθώντας να περάσουν την έρημο της Αριζόνας. Τον Αύγουστο του 2010, άλλοι 72 σφαγιάστηκαν από μέλη της μεξικανικής συμμορίας Λος Σέτας στο Σαν Φερνάντο (βορειοανατολικό Μεξικό, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ).
«Η μεταναστευτική ροή δημιουργείται από την απελπισία, από την ανεργία, από την κοινωνική βία. Η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει ότι (το Ελ Σαλβαδόρ) δεν θα βιώσει κι άλλες ιστορίες θανάτων» όπως αυτοί του νεαρού πατέρα και της κόρης του, έκρινε ο Ουιλφρέδο Μεδράνο, στέλεχος μη κυβερνητικής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει μετατρέψει την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης σε κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησής του, απειλεί να επιβάλλει τιμωρητικούς δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα μεξικανικής προέλευσης εάν η κυβέρνηση του Μεξικού δεν ανακόψει άμεσα τις μεταναστευτικές ροές από την κεντρική Αμερική.
Υπό πίεση, η κυβέρνηση του κεντροαριστερού μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανέπτυξε στα νότια και στα βόρεια σύνορα της χώρας πάνω από 21.000 στρατιωτικούς και αστυνομικούς.
Η ανέχεια, η ενδημική βία και η διαφθορά ωθούν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Γουατεμάλας, της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ να παίρνουν τον δρόμο προς τις ΗΠΑ, συχνά σχηματίζοντας τα λεγόμενα «καραβάνια».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 442 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ το 2018. Μέχρι στιγμής φέτος, γίνεται λόγος για 175 θανάτους μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων 13 παιδιών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το προφίλ του ανθρώπου που θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός
Είναι το πρόσωπο της αμφιλεγόμενης συμφωνίας με το Ιράν και οι επικρίσεις δεν έχουν τέλος
Νυχτερινή επιδρομή ρωσικών drones στην περιφέρεια Σούμι
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Οι επόμενες δύσκολες 60 ημέρες διαπραγματεύσεων
Το πρωτόκολλο των 14 σημείων παρατείνει την κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες
Aπολύθηκε καθώς απορρίφθηκε η δικαστική του προσφυγή
«Διαφωνούσα, αλλά έδωσα την έγκρισή μου», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν
Η θνησιμότητα του ιού ανέρχεται στο 23%
Οι μεγαλύτερες εντοπίζονται στο οικονομικό σκέλος
Ανησυχίες για τους όρους που περιγράφονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης
«Αυτά είναι ψευδείς ειδήσεις. Το μόνο που υπάρχει για εμάς είναι η επιτυχία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι πυροβολισμοί είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τεσσάρων ακόμη
Kαθοριστική στιγμή φαίνεται ότι ήταν ο θάνατος του Λίο Ραντβίνσκι τον Μάρτιο του 2026
Προβληματισμός σχετικά με το αν οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να τηρήσουν το μνημόνιο κατανόησης
Απόπειρα δολοφονίας ερευνούν οι Αρχές
Ο συγγραφέας πέθανε στο σπίτι του στο Παρίσι στις 11 Ιουλίου 2023, σε ηλικία 94 ετών
Η ανήλικη αναμένεται να αναρρώσει πλήρως
Επιστημονική μελέτη με ένα εξαιρετικά συγκινητικό εύρημα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.