Κοσμος

Προκλήσεων συνέχεια από Τουρκία, δεν σταματά να δημιουργεί ένταση

Δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω στην κυπριακή ΑΟΖ και στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη να μην κάνει τον «διαιτητή»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»/© Twitter

Ανυποχώρητη η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, επιχειρώντας να δυναμιτίσει το κλίμα με την Ελλάδα.

Σκηνικό έντασης με την Ελλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία στον απόηχο της ήττας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) στις επαναληπτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης. Όπως έγινε γνωστό, τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επισκέφτηκε τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος αγοράς των S-400 από τη Ρωσία και τις κινήσεις των δύο τουρκικών γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί αρκετό καιρό.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία απέστειλε απόρρητο έγγραφο στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. εξαιρουμένης της Κύπρου, που δεν αναγνωρίζει), με το οποίο καλεί τις Βρυξέλλες να μην εμπλακούν. Χαρακτηρίζοντας «διμερές» το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, υποστηρίζει ότι «θα ήταν λάθος» τυχόν ευρωπαϊκή εμπλοκή στη διαμάχη με την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, μια ευρωπαϊκή απόφαση κατά της δραστηριότητάς της στην κυπριακή ΑΟΖ θα προκαλέσει -όπως υποστηρίζει η Τουρκία- μεγαλύτερη ζημιά στην «αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως «προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή».

Δυναμιτίζουν το κλίμα

Παράλληλα, ορισμένα φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά δίκτυα όπως το ΑΤV δεν δίστασαν να κάνουν λόγο για «νέα εισβολή» στην Κύπρο, με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να μην επιχειρήσει έρευνες στο Καστελόριζο το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Τετ α τετ Ερντογάν-Τραμπ στην Ιαπωνία

Με τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στο ναδίρ λόγω S-400 και αμερικανικής στήριξης σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Οσάκα, στο περιθώριο της G20, στις 28 Ιουνίου. Το συγκεκριμένο τετ α τετ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ