Κοσμος

Πλήρης στήριξη του ευρωπαϊκού νότου σε Λευκωσία για την ΑΟΖ

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Αναστασιάδης
Νίκος Αναστασιάδης/©EPA/DOMENIC AQUILINA

Μακρόν, Σάντσεθ και Κόντε στηρίζουν την Κύπρο και καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Την πλήρη υποστήριξή τους στην Κύπρο και στα κυριαρχικά δικαιώματά της εντός της ΑΟΖ που έχει οριοθετηθεί, εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετείχαν στην 6η Σύνοδο των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά τη λήξη των εργασιών. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ισπανίας. «Θα ήθελα να εκφράσω πλήρως την αλληλεγγύη της ισπανικής κυβέρνησης στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας» τόνισε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Την πλήρη υποστήριξη του στην Κύπρο, διαμηνύοντας πως έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. «Εκφράζουμε την πλήρη μας υποστήριξη προς την Κύπρο. Η Κύπρος έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δηλαδή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα θεωρεί ότι είναι προς όφελος της χώρας της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό είναι κάτι που συζητήσαμε και στη συνάντηση και εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την πλήρη συμπαράστασή της Πορτογαλίας στην Κύπρο εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα. Προέταξε μάλιστα την ανάγκη υπεράσπισης των διεθνών δικαιωμάτων και του δικαίου σε όλες τις περιπτώσεις και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για την εκμετάλλευση των οικονομικών της πόρων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η αξία της αλληλεγγύης είναι θεμελιώδης στην ΕΕ και αφορά την Κύπρο και όλες τις χώρες όποτε η ακεραιότητά τους απειλείται».

«Σίγουρα θα πρέπει να καταγράψουμε και να εκφράσουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με τους Κύπριους φίλους μας για την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία», το μήνυμα που έστειλε ο Τζόζεφ Μουσκάτ, πρωθυπουργός της Μάλτας.

Στη συγκεκριμένη Σύνοδο συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.

Το μήνυμα Αναστασιάδη

Στη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να συμβάλλει για τη δημιουργία συνθηκών ώστε «να βρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό». Παράλληλα, ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την υποστήριξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ