- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Κοσμοσυρροή στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ
260.000 μουσουλμάνοι για την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού
Πάνω από 250.000 πιστοί κατέκλυσαν το τέμενος Αλ Άκσα για να προσευχηθούν, την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού.
Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι συνέρρευσαν σήμερα, τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού, στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο τόπο για το Ισλάμ, για να προσευχηθούν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μετά και μια επίθεση Παλαιστινίων που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Ισραηλινοί.
Σχεδόν 260.000 άνθρωποι κατέκλυσαν την Πλατεία των Τεμενών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον Αζάμ αλ Χατίμπ, τον γενικό διευθυντή της Waqf, του ιδρύματος που έχει αναλάβει τη διοίκηση του ιερού χώρου.
Λίγο νωρίτερα, μια επίθεση με μαχαίρι ανάγκασε την ισραηλινή αστυνομία να κλείσει προσωρινά ορισμένους δρόμους που οδηγούν στην Παλιά Πόλη αλλά και αρκετές δεκάδες καταστήματα Παλαιστινίων, καθώς εκφράζονταν φόβοι για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή αυτή. Ο φερόμενος δράστης της επίθεσης, ένας έφηβος Παλαιστίνιος, σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.
Η συμμετοχή θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη αν δεν είχαν ενισχυθεί οι έλεγχοι των ισραηλινών αρχών μετά την επίθεση, είπε ο Χατίμπ.
Η προσευχή πάντως κύλησε ομαλά, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Σε κάποιους από τους πιστούς χρειάστηκε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες από τους εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου, καθώς έπαθαν αφυδάτωση ή αισθάνθηκαν αδιαθεσία εξαιτίας της κοσμοσυρροής και της υψηλής θερμοκρασίας, που ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου. Ορισμένοι προσπάθησαν να βρουν λίγη σκιά κάτω από ομπρέλες, άλλοι δέχονταν με ευχαρίστηση να τους καταβρέξουν οι εθελοντές που είχαν πάρει θέση γύρω από το τέμενος.
Η φετινή τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού συμπίπτει με τη Νύχτα του Πεπρωμένου (Λεϊλάτ αλ Καντρ), κατά την οποία οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ο Αλλάχ αποκάλυψε στον προφήτη Μωάμεθ το ιερό κείμενο του Κορανίου.
Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης και της Ιερουσαλήμ κατά παράδοση δεν γιορτάζουν την "Ημέρα της Ιερουσαλήμ" που θέσπισε το Ιράν το 1979 και συμπίπτει με την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού. Για αυτό και ο ιεροκήρυκας Ικρίμα Σάμπρι στο κήρυγμά του δεν έκανε καμία αναφορά στη γιορτή αυτή. Έστειλε όμως ένα μήνυμα στο πλήθος και «σε όλους εκείνους που θέλουν να καταλάβουν το τέμενος Αλ Άκσα», όπως είπε. «Μην κουράζεστε, δεν θα αποκτήσετε ποτέ τον έλεγχο του Αλ Άκσα, εδώ είναι η κόκκινη γραμμή», τόνισε, απευθυνόμενος προφανώς στους Ισραηλινούς.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η «συμφωνία χωρίς τέλος» προβλέπει δύο νέες βάσεις
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τάση αυτή πιθανότατα συνδέεται με την ταχύτερη πρόσβαση σε διαγνώσεις
Μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθεί στην εκπαίδευση γιατρών
Και ο ΟΗΕ στο στόχαστρο
«Είναι ο πεθερός ενός παίκτη της Γουέστ Χαμ;», απάντησε ο πρώην δήμαρχος Μάντσεστερ
«Επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο»
Έναν χρόνο μετά τη φονική επίθεση σε συναγωγή
Ακυρώθηκαν οι 3 επόμενες συναυλίες
Ένα σημείο τριβής αφορά την κηδεία της
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη περίοδο 2025-2026
Έναν μήνα αφότου εξέπνευσε σε ηλικία 36 ετών
Οι αναφορές στο Στενό του Ορμούζ και το μήνυμα στον Πούτιν
Σύμφωνα με όσα φέρονται να είπαν στην αστυνομία, η πράξη τους έγινε «για πλάκα»
Εν μέσω διαμάχης με μέσα μαζικής ενημέρωσης
Ο 27χρονος γιος της Σίντι Κρόφορντ βρέθηκε νεκρός σε κέντρο αποκατάστασης
Στο μικροσκόπιο οι μπίζνες του Ντον Τζούνιορ
Ο 43χρονος είχε μείνει ανάπηρος έπειτα από επέμβαση για τοποθέτηση πλέγματος για κήλη
Ο πιλότος πιθανότατα διεσώθη, ένας τραυματίας στο έδαφος
Νάρκες, drones και αποκλεισμένοι δρόμοι έχουν μετατρέψει το Ολέσκι σε παγίδα για τους αμάχους
Το «Swan Song: Diana, My Sister» κυκλοφόρησε την Τρίτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.