- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
ΗΠΑ - Καναδάς - Μεξικό: Αίρονται οι δασμοί στον χάλυβα
Aποτελούσαν το κυριότερο εμπόδιο για την επικύρωση της νέας τριμερούς εμπορικής συμφωνίας
Κατόπιν συμφωνίας των τριών χωρών αίρονται οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την άρση των δασμών στον καναδικό εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο, ανακοίνωσαν οι δύο χώρες, βάζοντας έτσι τέλος στην πολύμηνη εμπορική διένεξή τους.
Με βάση τη συμφωνία αυτή, μέσα σε 48 ώρες θα καταργηθούν οι δασμοί που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στον Καναδά αλλά και οι ανταποδοτικοί δασμοί του Καναδά σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα (χοιρινό, μοσχάρι, μπέρμπον...) αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αμέσως μετά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αίρονται οι δασμοί και στα αντίστοιχα μεξικανικά προϊόντα. «Μόλις καταλήξαμε σε συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό και θα πουλάμε τα προϊόντα μας σε αυτές τις χώρες χωρίς δασμούς», ανέφερε.
Οι δασμοί ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο αποτελούσαν το κυριότερο εμπόδιο για την επικύρωση της νέας τριμερούς εμπορικής συμφωνίας (USMCA) που θα αντικαταστήσει την «γερασμένη» NAFTA.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, σε ομιλία του στη χαλυβουργία Stgelco, στο Χάμιλτον του Οντάριο, αποκάλεσε "φανταστικά νέα" την άρση των δασμών και δήλωσε αισιόδοξος ότι εντός των επόμενων εβδομάδων οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν στην επικύρωση της USMCA.
ΗΠΑ και Καναδάς συμφώνησαν επίσης να λάβουν από κοινού μέτρα για να εμποδίσουν «την εισαγωγή δολίως επιδοτούμενου χάλυβα και αλουμινίου ή που πωλούνται σε τιμές ντάμπινγκ». Δεν θα πωλούν επίσης μεταξύ τους χάλυβα ή αλουμίνιο που έχει κατασκευαστεί σε τρίτες χώρες".
Η Ουάσινγκτον είχε επιβάλει αυτούς τους δασμούς επικαλούμενη την «εθνική ασφάλειά» της, προκαλώντας την οργή του Καναδά που θεωρούσε ότι επρόκειτο για ένα μέσο πίεσης από την κυβέρνηση Τραμπ ώστε να δεχθεί τη νέα βορειοαμερικανική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου. Η νέα αυτή συμφωνία, η USMCA, ολοκληρώθηκε πέρυσι το φθινόπωρο, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις 13 μηνών, όμως δεν έχει ακόμη επικυρωθεί αφού η Οτάβα έθεσε ως προϋπόθεση την άρση των δασμών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.