Κοσμος

Η Ταϊβάν νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων

Και έγινε έτσι η πρώτη χώρα της Ασίας που προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ομοφυλοφιλία
Ομοφυλοφιλία

Δεκτό κατά πλειοψηφία νομοσχέδιο στην Ταϊβάν που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Το Κοινοβούλιο της Ταϊβάν νομιμοποίησε το πρωί της Παρασκευής τον γάμο μεταξύ ατόμων ίδιου φύλου. Γίνεται έτσι η πρώτη χώρα στην Ασία που κάνει αυτό το βήμα, δύο χρόνια μετά την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Το νομοσχέδιο, που πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία, επιτρέπει σε ζευγάρια του ίδιου φύλου «να συνάπτουν αποκλειστικές, μόνιμες ενώσεις» και να ζητούν «την εγγραφή αυτών των ενώσεων στο μητρώο γάμων».

Η εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου Κόλας Γιοτάκα εξήγησε ότι κάποιοι βουλευτές επιθυμούσαν να αντικατασταθεί στο νομοσχέδιο η λέξη «γάμος» με τη λέξη «ένωση» προκειμένου να καθησυχαστούν οι πιο συντηρητικοί. «Ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να στηρίξουν την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου. Η ιστορική τους κίνηση θα βοηθήσει την κοινωνία της Ταϊβάν να σημειώσει μεγάλη πρόοδο» πρόσθεσε η Γιοτάκα.

Το 2017 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ταϊβάν έκρινε ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έχουν δικαίωμα να παντρεύονται. Τότε, είχε δώσει διορία στο Κοινοβούλιο της χώρας να ψηφίσει τη σχετική νομοθεσία μέσα σε δύο χρόνια, έως τις 24 Μαΐου 2019, διευκρινίζοντας ότι αν δεν το κάνει, ο γάμος για όλους θα τεθεί σε ισχύ ούτως ή άλλως.

Εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, αναμένοντας την ιστορική ψηφοφορία, η οποία πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ