- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Deutsche Welle: Πιθανή μια εμπορική διένεξη ΕΕ - ΗΠΑ
Μετά την αντιπαράθεση Πεκίνου-Ουάσιγκτον
Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ αναφέρει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου.
Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ, εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου Γκάμπριελ Φελμπερμάιρ, ο οποίος ωστόσο θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι έχουν να αντιτάξουν στην Ουάσιγκτον πολύ περισσότερα από ό,τι οι Κινέζοι σε μια πιθανή εμπορική αντιπαράθεση.
Ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου θεωρεί, μιλώντας στον ραδιοσταθμό DLF, ότι η Ευρώπη έχει πολλά να μάθει από την εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας:
«Από την αντιπαράθεση Πεκίνου-Ουάσιγκτον βλέπουμε για μια ακόμα φορά ότι ο Ντ. Τραμπ είναι τζογαδόρος και απρόβλεπτος. Είναι συνεπώς δύσκολο να αναπτύξεις μια αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης. Εκτιμώ ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ, η οποία θα είναι αναμφίβολα μεγάλη πρόκληση, μιας και πολλές φορές ανατρέπονται τελευταία στιγμή για λόγους τακτικής ακόμα και προκαταρτικές συμφωνίες. Οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν παρακολουθώντας όσα συμβαίνουν μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ».
Η αντίδραση των Ευρωπαίων εξέπληξε τον πρόεδρο Τραμπ
Ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου του Κιέλου Γκάμπριελ Φελμπερμάιρ προτείνει στους Ευρωπαίους να μην υποχωρήσουν σε περίπτωση που ο πρόεδρος Τραμπ αρχίσει να απειλεί με επιβολή επιπλέον δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων:
«Η Ευρώπη έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες αντίδρασης στις ΗΠΑ απ΄ ό,τι οι Κινέζοι. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα ανέρχεται στα 419 δις δολάρια, άλλο αν ο πρόεδρος Τραμπ κάνει λόγο συνεχώς για 500 δις. Και τα 419 δις όμως είναι τεράστιο ποσό. Σε αντίθεση οι Ευρωπαίοι έχουν ένα σχεδόν ισοσκελισμένο εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ. Υπάρχει βέβαια ένα έλλειμμα στον τομέα των αγαθών, όμως οι Αμερικανοί κερδίζουν πολλά χρήματα με την παροχή υπηρεσιών στην Ευρώπη.
Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν να αντιτάξουν πολύ περισσότερα στους Αμερικανούς από ό,τι η Κίνα σε περίπτωση εμπορικής διένεξης. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι στην επιβολή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου οι Ευρωπαίοι απάντησαν άμεσα με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, όπως τις μηχανές Harley Davidson και τα τζιν. Ίσως να προκάλεσε έκπληξη στον Τραμπ ότι η ΕΕ είναι σε θέση να αντιδράσει. Αυτή η στρατηγική πρέπει να συνεχιστεί έτσι ώστε ο Τραμπ να γνωρίζει ότι σε κάθε νέα επιβολή δασμών θα υπάρξει η απάντηση από τους Ευρωπαίους. Το ζητούμενο για την ΕΕ είναι τώρα να παραμείνει σταθερή σε μια ενιαία γραμμή έτσι ώστε να διατηρήσει την αξιοπιστία της».
Πηγή: Deutsche Welle
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημείωσε ότι η παρουσία των Αμερικανών αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι «αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίζουμε στενούς εταίρους»
Έχουν κάνει βήματα προόδου, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουν ποτέ σε συμφωνία, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος
Επιδιώκει να διευρύνει το φάσμα των παρόχων AI που εργάζονται στον στρατό
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Το οπτικό υλικό αποτυπώνει πιθανές ενδείξεις κινδύνου που δεν αξιολογήθηκαν εγκαίρως
Η ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας
Νυχτερινή επιχείρηση υψηλής ακρίβειας με φορτηγό και εξειδικευμένο συνεργείο στο κέντρο του Λονδίνου
Τα πρώτα πορίσματα αποκλείουν το ενδεχόμενο το πολυτελές γιοτ να βυθίστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα
Το Ιράν έστειλε την τελευταία πρότασή του για διαπραγματεύσεις
Οι θεραπείες γίνονταν σε «βρώμικες και ανθυγιεινές» συνθήκες στο σπίτι του
Ο Μερτς φαίνεται αποφασισμένος να ξανακερδίσει την εύνοια του Τραμπ
Το περιστατικό σημειώθηκε στις αρχές Απριλίου
Οι απαντήσεις που δίνει το υλικό στα ερωτήματα για τους πυροβολισμούς
Τα νέα σχέδια για μια σειρά νέων στρατιωτικών πληγμάτων εναντίον του Ιράν
Η αντίδρασή του όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την καταδίκη του
Δεν είναι απλά ένας μεγιστάνας ανάμεσα σε άλλους. Είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η απόφαση δεν είναι τυχαία σε μια χώρα με σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα
Στο επίκεντρο οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.