Κοσμος

Κυριακή του Πάσχα στη Σρι Λάνκα: «Είδα τον βομβιστή»

Επιζώντες των βομβιστικών επιθέσεων ξαναζούν τον εφιάλτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σρι Λάνκα
Σρι Λάνκα / © EPA/M.A. PUSHPA KUMARA

Τουλάχιστον 290 άνθρωποι σκοτώθηκαν για την πίστη τους την Κυριακή του Πάσχα στη Σρι Λάνκα. Επιζώντες διηγούνται στον Guardian τον εφιάλτη τους.

Ο ναός ήταν ασσφυκτικά γεμάτος με πιστούς όταν ο Ντιλίπ Φερμάντο έφτασε στην εκκλησία του Σαν Σεμπάστιαν στην πόλη Νεγκόμπο της Σρι Λάνκα για τη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα. Βλέποντας τον συνωστισμό επέλεξε να πάει σε άλλη εκκλησία. Αυτή η απόφασή ίσως να του έσωσε τη ζωή.

Ο Ντιλίπ έχει αφήσει πίσω του την εκκλησία του Σαν Σεμπάστιαν. Ξαφνικά ακούει έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Καταλαβαίνει ότι πρόκειται για έκρηξη. Κοιτάει πίσω του και βλέπει την εκκλησία να έχει ισοπεδωθεί και δεκάδες σορούς πιστών να κείτονται ανάμεσα στα συντρίμμια της εκκλησίας. Οκτώ συνολικά εκρήξεις και τουλάχιστον 290 νεκροί μέχρι στιγμής.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Φερνάντο επέστρεψε στην εκκλησία της παραλιακής πόλης για να δει την καταστροφή που από καθαρή τύχη γλίτωσε ο ίδιος και η οικογένειά του. «Συνήθως έρχομαι  σε αυτόν τον ναό για να εκκλησιαστώ», λέει στον βρετανικό Guardian ο 66χρονος συνταξιούχος που ξεγέλασε τον θάνατο. «Χθες εγώ και η σύζυγός μας φτάσαμε στην εκκλησία στις 7.30 το πρωί, αλλά ήταν τόσο γεμάτη από κόσμο. Δεν μας χωρούσε, ούτε ήθελα να στέκομαι όρθιος και φύγαμε».

21015299.jpg
Σρι Λάνκα / © EPA/M.A. PUSHPA KUMARA

Ωστόσο, επτά μέλη της οικογένειας του Φερνάντο ανάμεσά τους τα πεθερικά του και δύο εγγονές του επέλεξαν να μείνουν στην εκκλησία του Σαν Σεμπάστιαν. Δεν είχε χώρο μέσα και για αυτό έκατσαν στο προαύλιο του ναού. Εκεί, είναι σχεδόν βέβαιοι ότι είδαν τον άνθρωπο που έσπειρε τον θάνατο: τον βομβιστή.

«Προς το τέλος της λειτουργίας είδαν έναν νεαρό άνδρα να μπαίνει στην εκκλησία κρατώντας μια βαριά τσάντα», λέει ο Φερνάντο. «Άγγιξε την εγγονή στο κεφάλι και συνέχισε. Ήταν ο βομβιστής».

Η οικογένεια του Φερνάντο αναρωτήθηκε γιατί κάποιος έμπαινε στην εκκλησία τόσο αργά, προς το τέλος της λειτουργίας. «Ήταν αρκετά νέος και αθώος. Δεν πρέπει να ήταν μεγαλύτερος από 30 ετών». «Δεν έδειχνε φοβισμένος, ούτε αναστατωμένος. Ήταν ήρεμος».

Λίγα λεπτά μετά άρχισαν οι εκρήξεις. «Οι συγγενείς άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι και τρομαγμένοι. Με πήραν τηλέφωνο για να με ρωτήσουν αν ήμουν στον ναό. Εγώ βρισκόμουν ήδη σε άλλη εκκλησία».

21014125.jpg
Σρι Λάνκα / © EPA/M.A. PUSHPA KUMARA


Στην πρωτεύουσα Κολόμπο ο Bhanuka Harischandra είχε αργήσει στο ραντεβού του. Πλησιάζοντας με το αυτοκίνητό του στο πολυτελές ξενοδοχείο Σάνγκρι-Λα αισθάνθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Κόσμος του έλεγε να μην μπει μέσα γιατί δεν ήταν ασφαλές. Ο Harischandra, ωστόσο, δεν τους άκουσε και αντίκρισε το τοπίο της απόλυτης καταστροφής και του χάους που είχε προκαλέσει η βομβιστική επίθεση. Αίμα και ασθενοφόρα παντού. Πτώματα παντού.

«Επικρατούσε πανικός», λέει ο 24χρονος επιχειρηματίας. «Δεν ήξερα στην αρχή πώς να αντιδράσω». Μετά σκέφτηκα να πάω στο Σίναμον Γκραντ Χοτέλ ελπίζοντας ότι εκεί θα είμαι ασφαλής. Τη στιγμή που ετοιμάζεται να μπει μέσα στο ξενοδοχείο, έσκασε η βόμβα. «Με μετέφεραν κάποιοι που δεν τους ήξερα έξω. Τα ρούχα ήταν γεμάτα στάχτη. Ακόμα δεν έχω συνέλθει από το σοκ». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ