- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Πομπέο προειδοποιεί Κούβα & Ρωσία για τη στήριξη στον Μαδούρο
Περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Λατινική Αμερική
Οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν όλα τα οικονομικά και πολιτικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο, δηλώνει ο αμερικανός ΥΠΕΞ
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει όλα τα οικονομικά και πολιτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να κλιμακώσει την πίεση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που καθιστά υπεύθυνο για την κρίση στη χώρα του, αλλά και για να κάνει σαφές στην Κούβα και στη Ρωσία ότι θα πληρώσουν το τίμημα για την υποστήριξη τους στο Καράκας, διεμήνυσε χθες Κυριακή ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Κουκουτά, στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, έπειτα από τις επισκέψεις του στη Χιλή, στην Παραγουάη και στο Περού. Πέραν της κρίσης στη Βενεζουέλα, που αποτελεί το ζήτημα για το οποίο ανησυχεί κυρίως το τρέχον διάστημα η Ουάσινγκτον, ο Πομπέο συζήτησε το θέμα της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στη Λατινική Αμερική.
Ο Μαδούρο θεωρεί ότι η κρίση στη χώρα του οφείλεται στον οικονομικό πόλεμο που καταγγέλλει πως διεξάγουν οι ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας και χαρακτηρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό -- ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον Ιανουάριο κι έχει αναγνωριστεί ως σήμερα από τουλάχιστον 50 κράτη, που θεωρούν ότι η επανεκλογή του σοσιαλιστή προέδρου στο αξίωμα πέρυσι στερείτο νομιμότητας -- μαριονέτα της αμερικάνικης κυβέρνησης.
Πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους εξαιτίας του υπερπληθωρισμού, των ελλείψεων τροφίμων και φαρμάκων και της πολιτικής κρίσης.
«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αξιοποιούν κάθε οικονομικό και πολιτικό μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να βοηθήσουν τον λαό της Βενεζουέλας», είπε ο Πομπέο αφού επισκέφθηκε μετανάστες από τη Βενεζουέλα σε καταφύγιο στην Κουκουτά, μια αποθήκη με ανθρωπιστική βοήθεια και άλλες εγκαταστάσεις.
«Χρησιμοποιώντας κυρώσεις, ανακαλώντας βίζες και με άλλα μέσα, δεσμευόμαστε να φέρουμε προ των ευθυνών του το καθεστώς και όσους το ενισχύουν διευκολύντας τη διαφθορά και την καταστολή της δημοκρατίας», πρόσθεσε.
«Θα δείτε την πολιτική και διπλωματική θηλιά να σφίγγει γύρω από τον λαιμό του Μαδούρο», διαβεβαίωσε ο Πομπέο τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.
«Οι Κουβανοί πρέπει να καταλάβουν κι αυτοί ότι έχει κόστος η συνέχιση της υποστήριξης στον Νικολάς Μαδούρο», συνέχισε ο Πομπέο και πρόσθεσε «θα κάνουμε την ίδια συζήτηση με τους Ρώσους».
Η Ουάσινγκτον επιβάλλει ολοένα ευρύτερο φάσμα κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης του Μαδούρο, στην προσπάθειά της να τον εκδιώξει από την εξουσία. Την Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών πρόσθεσε τέσσερις εταιρείες και εννέα πλοία στη μαύρη λίστα. Ορισμένα από τα πλοία αυτά, διευκρίνισε, μετέφεραν αργό στην Κούβα.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζον Μπόλτον, ανήγγειλε την Παρασκευή ότι θα εκφωνήσει ομιλία μεθαύριο Τετάρτη σε πολιτικούς εξόριστους από την Κούβα και τη Βενεζουέλα στο Μαϊάμι, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναφερθεί στις ενέργειες του Λευκού Οίκου εναντίον της Βενεζουέλας, της Κούβας και της Νικαράγουας, τριών κρατών που αποκαλεί «τρόικα της τυραννίας».
Αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει διάφορες επιλογές, όπως η επιβολή στοχευμένων κυρώσεων και η αυστηροποίηση των περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές με την Κούβα, που είχαν χαλαρώσει επί των ημερών του προηγούμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δύο ενημερωμένες πηγές.
Ωστόσο επικριτές των κινήσεων της κυβέρνησης Τραμπ λένε ότι οι ολοένα σκληρότερες αμερικανικές κυρώσεις πλήττουν κυρίως τους πολίτες της Βενεζουέλας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του προκαλούν μαζικές ακυρώσεις συνεργασιών
Περίπου 635 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται η περιουσία του μέχρι τη στιγμή του θανάτου του
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Δείτε βίντεο από το σημείο της τραγωδίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.