Κοσμος

Τσαβούσογλου κατά Νετανιάχου: Είναι ανεύθυνος

Πυρά του Τούρκου ΥΠΕΞ κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού για το καθεστώς στη Δυτική Όχθη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Μεβλούτ Τσαβούσογλου/©EPA/MICHAEL REYNOLDS

Η Τουρκία χαρακτήρισε «ανεύθυνο» τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη δήλωσή του ότι θα προσαρτήσει τους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στην περίπτωση νίκης του στις εκλογές που διεξάγονται την Τρίτη.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσοβλου ξεκαθάρισε πως τα εδάφη που έχει καταλάβει στη Δυτική Όχθη το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, είναι παλαιστινιακό έδαφος και η κατοχή τους παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

«Η ανεύθυνη δήλωση του πρωθυπουργού Νετανιάχου προς άγραν ψήφων λίγο πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό το γεγονός» ξεκαθάρισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αντιδρούν οι Παλαιστίνιοι - Επεκτείνεται το Ισραήλ

Τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και πολλές χώρες θεωρούν πως οι οικισμοί είναι παράνομοι βάσει των συνθηκών της Γενεύης που απαγορεύουν τον εποικισμό σε έδαφος, το οποίο κατακτήθηκε στον πόλεμο. Το Τελ Αβίβ απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς, επικαλούμενο ανάγκες ασφάλειας, καθώς και πολιτικο-ιστορικές σχέσεις με τα συγκεκριμένα εδάφη.

Ο Νετανιάχου, απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν κήρυξε την ισραηλινή κυριαρχία σε μεγάλους οικισμούς της Δυτικής Όχθης, όπως έχει ήδη κάνει το Ισραήλ στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, είπε πως συζητά την κίνηση αυτή.

«Θα επεκτείνω την (ισραηλινή) κυριαρχία και δεν κάνω διάκριση ανάμεσα σε συγκροτήματα οικισμών και σε μεμονωμένους οικισμούς» είχε δηλώσει το Σάββατο στο ισραηλινό Channel 12 News.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρίνει την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την έντονη υποστήριξή της στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της Ουάσινγκτον να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να είναι η πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν παγώσει από το 2014.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ