- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η γαλλική αστυνομία θα είναι έτοιμη στο εξής να προχωρά σε μαζικές συλλήψεις εάν μέλη του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» αψηφούν την πιθανή απαγόρευση διαδηλώσεων από τις αρχές, δήλωσε χθες Τρίτη ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ ενώπιον της γαλλικής εθνοσυνέλευσης.
«Στο μέλλον, αρχής γενομένης από το επόμενο Σάββατο, θα δρούμε θεωρώντας πως έχουμε μπροστά μας συγκεντρώσεις ταραχοποιών, με μόνο σκοπό να σημειωθούν επεισόδια (...) θα τις διαλύουμε αμέσως και, εάν χρειάζεται, θα προχωράμε σε μαζικές συλλήψεις», διεμήνυσε ο Νουνιέζ.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανήγγειλε ότι μελετάται το ενδεχόμενο να απαγορευτούν τελείως οι διαδηλώσεις σε περιοχές του ιστορικού κέντρου της γαλλικής πρωτεύουσας, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου στα Ηλύσια Πεδία, όπου υποκατάστημα τράπεζας πυρπολήθηκε και καταστήματα λεηλατήθηκαν.
Ενώ ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού Μισέλ Ντελπίς αναμενόταν να αντικατασταθεί από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νουνιέζ σημείωσε νωρίτερα πως αξιωματικοί της αστυνομίας διέταξαν τα στελέχη να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση όταν επιχειρούν, αλλά χωρίς να φροντίσουν να ενημερώσουν την κυβέρνηση.
Έτσι, «θα αναλάβει μια νέα ομάδα» αξιωματικών τη διοίκηση της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας, η οποία «θα εφαρμόζει τις οδηγίες που δίνουμε», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εσωτερικών στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC.
Υπουργοί της κυβέρνησης επέκριναν την αστυνομία διότι δεν επενέβη έγκαιρα ώστε να συλλάβει τους ταραχοποιούς το περασμένο Σάββατο, αλλά και διότι εμφανίζεται να διστάζει να χρησιμοποιήσει πλαστικές σφαίρες. Οι λεγόμενοι εκτοξευτές αμυντικών σφαιρών (lanceurs de balles de défense, βρέθηκαν στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων εναντίον των σωμάτων ασφαλείας, καθώς πάνω από 20 διαδηλωτές έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας της χρήσης αυτών των όπλων σε επεισόδια.
Τη χρήση των σφαιρών από καουτσούκ κατέκριναν τόσο η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς όσο και η αριστερή αντιπολίτευση της Γαλλίας.
35 διαπρεπείς Γάλλοι χειρουργοί οφθαλμίατροι ζήτησαν τον περασμένο μήνα από τον πρόεδρο Μακρόν να επιβάλλει μορατόριο στη χρήση αυτών των όπλων. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν σε επιστολή τους, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Le Journal du Dimanche, πως η χώρα «ποτέ πριν δεν είχε ζήσει τέτοια "επιδημία" σοβαρών οφθαλμικών τραυματισμών».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ο φόβος του ισλαμισμού δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά
Διπλωματική σύγκρουση χωρίς προηγούμενο μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου για τους οικισμούς
Ο κόσμος των καθαρτικών, της πρόκλησης εμετού και της ανηλεούς κατάναλωσης φαγητού
Έρευνα του ECFR αποκαλύπτει κρίση εμπιστοσύνης και διεύρυνση του «χάσματος φαντασίας»
Οι γονείς του βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος
Το έργο στο οποίο συμμετέχει
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε
Ο Μερτς έχει δεσμευτεί να παραμείνει στην εξουσία και να προωθήσει ένα εμβληματικό πακέτο επώδυνων μεταρρυθμίσεων
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Eνώ την ίδια περίοδο είχε έσοδα 5,4 εκατ. δολαρίων
Κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της τον Ιανουάριο του 2023
Το κανονικό απόσπασμα δείχνει ότι ο βασιλιάς άπλωσε το χέρι του
Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram είχε γίνει στις 12 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της
Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ
Η πρώην καγκελάριος επικρίνει τη στρατηγική του CDU και ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης
Οι επιπτώσεις της «ψηφιακής διάσπασης» στη συγκέντρωση και την κριτική σκέψη
Κύμα διαμαρτυριών ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου
Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά τις επαφές Αμερικανών απεσταλμένων στη Μόσχα και το Κίεβο
Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη για τις απολαβές του πρωθυπουργού Λόρενς Ουόνγκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.