- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Περισσότερο από μία ώρα διήρκησε η κατ' ιδίαν συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Ντιμιτρόφ συζήτησαν σε καλό κλίμα για την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την οικοδόμηση σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
«Επισκέφτηκα το ναό του Απόλλωνα και ένιωσα ενθουσιασμό» είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη δεύτερη ημέρα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε στην επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα και έδωσε έμφαση στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που ανοίγει η Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν ήταν εύκολη η επίλυση ενός προβλήματος που φαινόταν δυσεπίλυτο. Πρέπει να είσαι πιο επίμονος από το πρόβλημα. Πρέπει να είσαι πολύ δημιουργικός και υπομονετικός. Μερικές φορές συγκρίνω αυτό που κάναμε με την τέχνη παραγωγής εκλεπτυσμένων κοσμημάτων από ασήμι, που απαιτεί πολύ υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ ωραίο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.
Βασισμένοι στον αμοιβαίο σεβασμό και στο κοινό όραμα για το μέλλον της περιοχής μας και υπό την αιγίδα της ηγεσίας του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα, προσέθεσε, «καταφέραμε να το επιτύχουμε» και επισήμανε: «Σκεφτήκαμε το μέλλον και τους λαούς που θα ωφεληθούν και όχι για τη στιγμή της πολιτικής δόξας. Σκεφτήκαμε περισσότερο τις μελλοντικές γενιές και λιγότερο τις επόμενες εκλογές».
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε υπερήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών και σημείωσε πως ο κόσμος λέει ότι τα καλά νέα αυτή τη χρονιά ήρθαν από τα Βαλκάνια.
Στη συνέχεια μίλησε για τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, που ορίζονται στο δεύτερο μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών με την υιοθέτηση μιας Στρατηγικής Συνεργασίας».
Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη στο εξής οι δύο χώρες να εστιάσουν σε ζητήματα που έχουν σημασία, αναφέροντας ενδεικτικά την απασχόληση και ιδίως των νέων, το σύστημα υγείας και την παραγωγική διαδικασία. «Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας, με πρώτη τη Γερμανία. Πέρυσι οι εμπορικές μας συναλλαγές ανήλθαν σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Συνεργαζόμαστε επίσης στον τομέα της ασφάλειας» ανέφερε αναδεικνύοντας την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας.
Επικαλούμενος τα λόγια του Γουίνστον Τσώρτσιλ, ότι «η τιμή του μεγαλείου είναι η ευθύνη», είπε πως ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι στους γείτονες, ειδικά αυτούς που δεν είναι τόσο ισχυροί όσο εσύ και όχι τόσο μεγάλοι όσο εσύ, λέει πόσο μεγάλο έθνος είσαι.
Και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, είπε πως «αυτό που κάνατε κάνει την Ελλάδα ακόμα πιο σπουδαία χώρα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.