- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Οι θάνατοι Παλαιστινίων στη Γάζα ίσως είναι εγκλήματα πολέμου
Έκθεση του ΟΗΕ για την καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ
Εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας ίσως έχουν διαπράξει οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κατά την αιματηρή καταστολή των συνεχόμενων διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως επισημαίνουν σε έκθεσή τους ερευνητές του ΟΗΕ.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι έχει εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με εκείνους που θεωρεί υπεύθυνος για τους φόνους διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων ελεύθεροι σκοπευτές και διοικητές.
«Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν και ακρωτηρίασαν Παλαιστίνιους διαδηλωτές που δεν αποτελούσαν επικείμενη απειλή θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού για άλλους όταν δέχθηκαν πυρά ούτε συμμετείχαν ενεργά στις εχθροπραξίες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση του ΟΗΕ.
Η τελευταία έκθεση, που αναφέρεται στην περίοδο από τις 30 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, έχει βασιστεί σε εκατοντάδες συνεντεύξεις με θύματα και αυτόπτες μάρτυρες, καθώς και ιατρικά δεδομένα, βίντεο, φωτογραφίες και υλικό τραβηγμένο από drones.
Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ πρόκειται να παρουσιάσει τα ευρήματα της έκθεσης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προστίθεται στην έκθεση.
Το δικαστήριο της Χάγης έχει ανοίξει προκαταρκτική έρευνα για τις κατηγορίες σε βάρος του Ισραήλ σχετικά με παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο παλαιστινιακό έδαφος το 2015.
Κατά την παρουσίαση, σήμερα, της έκθεσης, ο νομικός Σαντιάγκο Καντόν δήλωσε ότι μεμονωμένα μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σκότωσαν και τραυμάτισαν σοβαρά πολίτες που ούτε συμμετείχαν ενεργά στις εχθροπραξίες ούτε αποτελούσαν επικείμενη απειλή».
«Κάποιες απ' αυτές τις παραβιάσεις ίσως συνιστούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητα και πρέπει άμεσα να διερευνηθούν από το Ισραήλ», τόνισε ο Καντόν.
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται στην έκθεση σκοτώθηκαν απ' τις ισραηλινές δυνάμεις 35 παιδιά, δύο δημοσιογράφοι και τρεις «ξεκάθαρα – στοχοποιημένοι» νοσηλευτές.
Συνολικά, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, έχουν σκοτωθεί 189 Παλαιστίνοι και τραυματιστεί πάνω από 6.100 άνθρωποι πέρυσι κατά τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στη Γάζα.
Το Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς της έκθεσης ως «θέατρο του παραλόγου» και υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ για να προστατεύσουν τα σύνορα από εισβολές και επιθέσεις από ένοπλους μαχητές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
«Ζήτησα να μπορέσει να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη δομή»
Το σχέδιο αποκάλυψε στο Νταβός ο Στιβ Γουίτκοφ
Έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση
Φίλος του κατέβαλε εγγύηση 200.000 φράγκων
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Στην ίδια υπόθεση παραπέμφθηκαν ακόμη πέντε άνδρες
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Eνώ η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης
Έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια σε νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια
Το αισιόδοξο κλίμα ήρθε σε αντίθεση με τις υποβόσκουσες ανησυχίες
Bρισκόταν στη λίστα των «10 Πιο Καταζητούμενων» του FBI
Κεντρικό ρόλο στο νέο σχήμα αναλαμβάνουν η Oracle, η Silver Lake
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει τις επικρίσεις που δέχθηκε η Ευρώπη κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Οι αρχές εξετάζουν τα τρένα που πέρασαν από το ίδιο σημείο τις 48 ώρες πριν το ατύχημα για να προσδιοριστεί η στιγμή που δημιουργήθηκε η βλάβη
Σε φάση κύρωσης η καταγγελία συμφωνιών – Αντιδρά η Μόσχα, επικαλούμενη οικονομικές συνέπειες
Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από την καταστολή - Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
26.852 ο αριθμός των συλλήψεων - Τι αναφέρει ΜΚΟ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.