Κοσμος

Το #MeToo βεβήλωσε το πιο διάσημο φιλί (εικόνες)

Μία ημέρα μετά τον θάνατο του Αμερικανού ναύτη που φίλησε τη νοσοκόμα για τη λήξη του πολέμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγαλμα «Παράδοση Άνευ Όρων»
Άγαλμα «Παράδοση Άνευ Όρων» / © SARASOTA POLICE DEPARTMENT

Μία ημέρα μετά τον θάνατο του Αμερικανού ναύτη που έδωσε το πιο διάσημο φιλί στον κόσμο σε μια νοσοκόμα μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου,  άγνωστοι βεβήλωσαν το άγαλμα του εμβληματικού ζευγαριού γράφοντας με κόκκινη μπογιά #MeToo". Το χάσταγκ, δηλαδή, που συνδέεται με το κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης που εμφανίστηκε μετά το σκάνδαλο με τον παραγωγό του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Η αστυνομία της πόλης Σαρασότα στη Φλόριντα των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του βεβηλωμένου αγάλματος που φέρει τον τίτλο «Παράδοση Άνευ Όρων».

Η αστυνομία υπολογίζει το κόστος της ζημιάς στα 1.000 δολάρια εξαιτίας του μεγέθους του γκράφιτι.



Η εικόνα του ναύτη Τζορτζ Μεντόνζα να φιλάει την Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν θεωρείται σύμβολο της χαράς στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας που σήμανε και τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

sarasota2.jpg
Άγαλμα «Παράδοση Άνευ Όρων» / © SARASOTA POLICE DEPARTMENT

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια κάποια κινήματα υπαινίσσονται ότι πίσω από το φιλί κρύβεται μια βίαιη σεξουαλική επίθεση καθώς πουθενά δεν φαίνεται ο ναύτης Μεντόνσα να είχε τη συγκατάθεση της νοσοκόμας για αυτό το ξαφνικό εναγκαλισμό και ασπασμό.

Σε συνέντευξή της το 2005 στο πρότζεκτ «Η Ιστορία των Βετεράνων» η Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν είχε δηλώσει ότι δεν ήταν επιλογή της να φιλήσει τον ναύτη, ο οποίος την άρπαξε ξαφνικά και την αιφνιδίασε. Διευκρίνισε, πάντως, η νοσοκόμα ότι το φιλί ήταν μια έκφραση χαράς.

Η φωτογραφία του Alfred Eisenstaedt έγινε μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του 20ού αιώνα.

sailor.jpg

Η Φρίντμαν πέθανε το 2016 στην ηλικία των 92 ετών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ