- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ABC: Η εμμονή Τραμπ με το τείχος φέρνει πιο κοντά το νέο shutdown
H συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών δεν απομακρύνει τον κίνδυνο παράλυσης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών
Παρά το γεγονός ότι το δικομματικό νομοσχέδιο για την αποφυγή ενός δεύτερου shutdown δεν αρκεί για να ικανοποιήσει την απαίτηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την χρηματοδότηση της κατασκευής του συνοριακού τείχους, υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι θα πρέπει να το υπογράψει, σύμφωνα με το ABC News.
Η προτροπή των Ρεπουμπλικάνων για την υπογραφή και την υποστήριξη του νομοσχεδίου από τον πρόεδρο Τραμπ έχει μία ευρύτερη πολιτική προτροπή ως προς την άσκηση των προεδρικών εξουσιών από τον ίδιο και προς την θετική κατεύθυνση, ώστε ο Αμερικανός πρόεδρος «να κάνει την διαφορά».
«Πρώτα από όλα, ελπίζω ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο και δεύτερον, νομίζω ότι θα πρέπει να είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε εργαλεία μπορεί, για να ενισχύσει τις προσπάθειές του, σχετικά με το τείχος. Όχι δεν θα έχω κάποιο πρόβλημα με αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χρήσης της εξουσίας που έχει ο πρόεδρος Τραμπ, αναφορά με την ανακατανομή και την μεταφορά ομοσπονδιακών οικονομικών κονδυλίων.
Σε ερώτηση του ABC News εάν υπάρχει κάποιο περιθώριο ή σχέδια για διαπραγμάτευση με τον Λευκό Οίκο -καθώς ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να προσθέσει προβλέψεις στο νομοσχέδιο- ο Μακόνελ δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο, αλλά ξεκαθάρισε πως ελπίζει ότι ο πρόεδρος θα υπογράψει την συμβιβαστική πρόταση που υπάρχει ήδη στο τραπέζι.
«Έχουν την επίτευξη μιας συμφωνίας, τώρα πρέπει να τη διατυπώσουν στο χαρτί, πρέπει να την εξετάσουμε για να δούμε αν ανταποκρίνεται στις αρχές μας και ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος θα συμπεράνει πως η υπογραφή της, είναι μία καλή ιδέα, αφού προηγουμένως έχει γίνει ότι αναλογεί σε εμάς και στον πρόεδρο» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Πηγές δήλωσαν στο ABC News ότι αν ο πρόεδρος Τραμπ υπογράψει το νομοσχέδιο που θα προκύψει από τη δικομματική συμφωνία και το οποίο του δίνει 1,375 δισεκατομμύρια για την κατασκευή φυσικών εμποδίων στη νότια συνοριακή γραμμή, είναι πιθανό ο ίδιος να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του, ώστε να ανακατανέμει ομοσπονδιακά κονδύλια μέχρι να συμπληρώσει το συνολικό ποσό των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτείται για την κατασκευή του τείχους.
Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Τραμπ να προχωρήσει επίσης, στην κήρυξη μιας κατάστασης ανάγκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει ποσά μεγαλύτερα των 5,7 δισεκατομμυρίων στην περίπτωση που θα επέλεγε να κηρύξει μια κατάσταση εθνικής ανάγκης, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσει και σε αναδιανομή ομοσπονδιακών δαπανών.
Σύμφωνα με την άποψη του πιο στενού πολιτικού συμμάχου του Τραμπ, Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκραμ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα «πράξει και τα δύο» -ανακατανομή ομοσπονδιακών δαπανών, αλλά και κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. «Ασφαλώς», δήλωσε ο Γκραμ στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για την άποψή του σχετικά με το αν ο πρόεδρος Τραμπ προχωρήσει στην κήρυξη κατάστασης ανάγκης. «Επειδή παίρνει πολύ λιγότερα από αυτά που χρειάζεται» εξήγησε ο ίδιος.
Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μαρκ Μίντoους, που επίσης βρίσκεται πολύ κοντά στον Τραμπ, δήλωσε στο ABC News: «Θα απαιτηθεί ενεργοποίηση των προεδρικών εξουσιών για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης συνοριακής κρίσης».
Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι «δεν είναι χαρούμενος» με τη συμφωνία που ανακοίνωσαν οι επικεφαλής των δικομματικών διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο το βράδυ της Δευτέρας. «Εξετάζω τα πάντα» απάντησε σε ειδική ερώτηση για το ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο χρόνος και ο τόπος της υπογραφής θα ανακοινωθούν σύντομα - Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Το περιστατικό καταγράφηκε από ελικόπτερο του Sky News
Η απόφαση εκδόθηκε λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση νέας επιστημονικής έκθεσης
Παράλληλα, η δημοτική αρχή εντείνει τους περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Κλείδωσαν διάδρομοι και εκκενώθηκαν χώροι
Ο 62χρονος συνελήφθη και αντιμετωπίζει οκτώ κακουργηματικές κατηγορίες
Η εκτροφή κοτόπουλων σε κατοικίες έχει γνωρίσει σημαντική άνοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια
Aντί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς προστασίας, όπως υποστηρίζει
Διασώθηκε μόνο ένα μικρό χελωνάκι - Έρευνες των αρχών για τα αίτια της πυρκαγιάς
«Όπως ακριβώς κάναμε με τη Βενεζουέλα»
Σήμερα είναι η τρίτη επέτειος του θανάτου του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού
Η περίπτωση του Ντάνιελ Μπάγιεν
Ξόδεψε πάνω από 40.000 δολάρια στην εξάρτησή της - Μιλά για τις σοβαρές παρενέργειες
Το βίντεο από κάμερες ασφαλείας που οδήγησε στη σύλληψή του
Ινδία και Κίνα θα καθορίσουν το μέλλον της αγοράς
Τι επικαλείται σε επιστολή που έστειλε προς τον Στάρμερ
Τι λέει για τη συμπεριφορά του γιου της και δράστη του εγκλήματος
Ο λόγος της απαγόρευσης και οι...εξαιρέσεις
Αυστηροποιούνται οι κανόνες για τα chatbot της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ενισχύσεις από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να φθάσουν σήμερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.