- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυτομόλησε συνταγματάρχης στη Βενεζουέλα - Αναγνώρισε τον Γκουαϊδό
Ο δεύτερος υψηλόβαθμος στρατιωτικός που εγκαταλείπει τον Μαδούρο
Στην υπηρεσία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό θέτει τον εαυτό του ένας εν ενεργεία συνταγματάρχης του Στρατού Ξηράς στη Βενεζουέλα, ο οποίος δεν αναγνωρίζει πλέον ως πρόεδρο της χώρας τον Νικολάς Μαδούρο.
Μέσω video o Ρούμπεν Αλμπέρτο Πας Χιμένες ζητεί να εισέλθει στη χώρα του η ανθρωπιστική βοήθεια και να διανεμηθεί στον λαό.
«Δεν αναγνωρίζω τον Μαδούρο. Αναγνωρίζω τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο και επικεφαλής των εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων» είπε μπροστά στην κάμερα, φορώντας στρατιωτική στολή, ο Χιμένες. Και πρόσθεσε με νόημα: «Εμείς που αποτελούμε το 90% των Ενόπλων Δυνάμεων, είμαστε δυσαρεστημένοΙ. Μας χρησιμοποιούν για να τους διατηρήσουμε στην εξουσία».
Ο Χιμένες στέλνει, μάλιστα, μήνυμα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Βλαντίμιρ Παδρίνο Λόπες, ο οποίος παραμένει πιστός στον Μαδούρο, να «σκεφτεί» τις πράξεις του, συμπληρώνοντας: «Η Ιστορία θα σε κρίνει».
Εδώ και ημέρες νταλίκες γεμάτες τρόφιμα μακράς διάρκειας και φάρμακα παραμένουν «κολλημένες» στη μεθοριακή πόλη της Κολομβίας Κούκουτα, καθώς η κυβέρνηση Μαδούρο έχει στήσει οδοφράγματα στη γέφυρα Λας Τιεντίτας που περνά πάνω από τον ποταμό ο οποίος χωρίζει τα δύο κράτη. Η ανθρωπιστική βοήθεια συγκεντρώνεται στα σύνορα με αίτημα του Χουάν Γκουαϊδό. Ο Μαδούρο αρνείται σταθερά να δεχτεί την ξένη βοήθεια, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι αποτελεί «το προοίμιο μιας στρατιωτικής επέμβασης που έχει στόχο να επιβάλλει μια αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα.
Ο συνταγματάρχης, ο οποίος είναι στρατιωτικός γιατρός, καλεί, όπως και η αντιπολίτευση, τον στρατό να αντιδράσει, λόγω των σοβαρών ελλείψεων που αντιμετωπίζει σε τρόφιμα και φάρμακα ο πληθυσμός της χώρας.
«Ως γιατρός, διαπιστώνω την προβληματική υγειονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα. Καλώ όλα τα μέλη του στρατού να επιτρέψουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας» καταλήγει στο video του.
Ρυθμιστής οι Ένοπλες Δυνάμεις
Πριν από μια εβδομάδα άλλος ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός, ο υποπτέραρχος Φρανσίσκο Γιάνες, της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε ανακοινώσει ότι δεν θεωρεί πρόεδρο τον Μαδούρο, αναγνωρίζοντας ως επικεφαλής της κυβέρνησης τον Χουάν Γκουαϊδό.
Περισσότερες από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ισπανία και η Γαλλία έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο.
Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βενεζουέλα παραμένει πιστή στον Μαδούρο. Στις 21 Ιανουαρίου, δύο ημέρες πριν ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος, 27 στρατιωτικοί της Εθνοφρουράς στασίασαν και συνελήφθησαν.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες
Xρησιμοποιήθηκαν σχεδόν 49.000 μυρμήγκια σε πιάτα μέσα σε τέσσερα χρόνια - Κινδυνέυει με φυλάκιση
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.