- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Το Ισλαμικό Κράτος έχασε το 99,5% των εδαφών του σε Συρία και Ιράκ
Οι ανακοινώσεις του Διεθνούς Συνασπισμού που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς Τραμπ
Λιγότερο από το 1% των εδαφών του «χαλιφάτου» που είχε ανακηρύξει το καλοκαίρι του 2014 σε Ιράκ και Συρία, ελέγχει πλέον το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Συνασπισμός, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που μάχεται τους τζιχαντιστές, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς Τραμπ ότι είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση για την οριστική ήττα του Ισλαμικού Κράτους.
Οι τελευταίοι τζιχαντιστές βρίσκονται στριμωγμένοι σε μικρές λωρίδες γης στο ανατολικό τμήμα της Συρίας (επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ) στα σύνορα με το Ιράκ, έχοντας να αντιμετωπίσουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και την αραβο-κουρδική συμμαχία, που υποστηρίζεται από τον Διεθνή Συνασπισμό. Σε μια ύστατη προσπάθεια να γλιτώσουν τη σύλληψη, χρησιμοποιούν αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».
Εκτιμάται ότι το 99,5% των εδαφών που άνηκαν στο «χαλιφάτο», έχουν απελευθερωθεί από τον ζυγό των τζιχαντιστών.
«Καθώς συνεχίζουμε να σπρώχνουμε τους υπόλοιπους τζιχαντιστές σε ολοένα και μικρότερα εδάφη– που περιορίζονται πλέον σε λιγότερο από το 1% του αρχικού "χαλιφάτου" τους- επιχειρούν να αποδράσουν, μπαίνοντας στο πλήθος με αθώες γυναίκες και παιδιά που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις μάχες» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο υποδιοικητής του Διεθνούς Συνασπισμού, Βρετανός στρατηγός Κρίστοφερ Γκίκα.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από οικισμούς στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν και ξεκίνησαν συντονισμένες ενέργειες για την εκδίωξη μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Ανάμεσά τους εκτιμάται ότι βρίσκονται τουλάχιστον 3.400 τζιχαντιστές.
Κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στην αιφνίδια απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία. Όπως τονίζουν, η απουσία του αμερικανικού στρατιωτικού παράγοντα στην περιοχή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανασυγκρότηση και δυναμική επιστροφή το Ισλαμικό Κράτος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι πρέπει να μάθει από αυτές
Από τη βενζίνη των 4,28 δολαρίων μέχρι τις επιχειρήσεις της ICE
Η καταγγελία 21χρονης για βιασμό
Χρήση βιομετρικής αναγνώρισης με τη βοήθεια τις τεχνητής νοημοσύνης για διαδηλωτές με καλυμμένο το πρόσωπο
H Αθήνα απώλεσε όλα τα ερείσματά της, ενώ η Τουρκία κατάφερε να αποκτήσει ουσιαστικά τα δικά της επενδύοντας χρήματα και προοπτικές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Φον ντερ Λάιεν
Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για τα χτυπήματα
Η εμπλοκή Τούρκου δισεκατομμυριούχου
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Η γυναίκα που ξεπέρασε μια οικογενειακή τραγωδία και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξερογλείφονται για ένα κάποιο μπάχαλο –μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται γι’ αυτά δίκαιο και αυτονόητο–, που θα ξεβρακώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα λόγω των κινητοποιήσεων
Πόσο θα ακριβύνουν το 2027
Kαθώς οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με την ακρίβεια
Οι αρχικές πληροφορίες και η διάψευση των Αρχών
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.