- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η Μόσχα διατηρεί τις αμφιβολίες της για την Συμφωνία των Πρεσπών
«Οι δυτικές χώρες, είχαν ως γνώμονα τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα να εντάξουν το ταχύτερο τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ»
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σε σχετικό ερώτημα που της τέθηκε, αν εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες για την νομιμότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών τις οποίες είχε διατυπώσει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αν θα αναγνωρίσει την «Βόρεια Μακεδονία», ή αν θα συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απέφυγε να απαντήσει ευθέως η καθόλου σε αυτά, καθιστώντας πάντως εμμέσως πλην σαφώς ότι οι αμφιβολίες για την Συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθούν να ισχύουν.
«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επανειλημμένα έχει προβεί με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών σε ανάλογα σχόλια. Μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Όλα (τα σχόλια-σ.σ) είναι επίκαιρα. Όπως είναι γνωστό η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με την συνταγματική της ονομασία. Η Μόσχα πάντα τάσσονταν και τάσσεται υπέρ του να διευθετηθεί, το αμφιλεγόμενο ζήτημα της ονομασίας αυτού του κράτους να διευθετηθεί σε αμοιβαία αποδεκτή βάση, τόσο για τα Σκόπια όσο και για την Αθήνα».
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε την θέση για παραβιάσεις κατά την διάρκεια έγκρισης της Συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και πάλι επισημαίνουμε με λύπη, ότι κατά την διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας επετράπησαν σοβαρές παραβιάσεις της εσωτερικής νομοθεσίας της μίας εκ των πλευρών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου με άσκηση ισχυρότατων πιέσεων από το εξωτερικό».
«Πιστεύουμε, ότι κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες για το ότι οι δυτικές χώρες, είχαν ως γνώμονα τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα να εντάξουν το ταχύτερο τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και όχι την πρόθεση να συμβάλλουν στην διευθέτηση αυτή, μιας διμερούς στην ουσία διένεξης»
Η Μαρία Ζαχάροβα, ζήτησε επίσης την έκδοση του Ρώσου Αλεξάντρ Βίνικ, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Ελλάδα τον Ιούλιο 2017 με την κατηγορία της υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών στις ΗΠΑ, ύστερα από ένταλμα που είχαν εκδώσει οι αμερικανικές αρχές, ενώ ένταλμα για την έκδοση του στην Ρωσία είχαν εκδώσει και οι Ρωσικές αρχές αλλά και οι γαλλικές αρχές ζητώντας να εκδοθεί στην Γαλλία . Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση της υγείας του και την ασφάλεια του.
Οι Ρώσοι διπλωματικοί εκπρόσωποι στην Ελλάδα επιμένουν να υπάρξουν εγγυήσεις για την προσωπική ασφάλεια του συλληφθέντα Ρώσου πολίτη όπως και να τηρηθούν τα νόμιμα δικαιώματα του. Στις επαφές με την ελληνική πλευρά σε όλα τα επίπεδα υπογραμμίζουμε, ότι αναμένουμε την έκδοση από τις ελληνικές αρχές του Ρώσου στην χώρα της οποίας είναι πολίτης, δηλαδή στην Ρωσική Ομοσπονδία».
Πηγές: TASS, Mid.ru (ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.