- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία για Κύπρο
«Η οπτική γωνία της Τουρκίας είναι μια μειοψηφία του ενός εναντίον όλου του υπόλοιπου κόσμου»
«Καθαρό μήνυμα» προς την Τουρκία, ότι οι ΗΠΑ δεν θα δουν φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου, ειδικά όταν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία, στέλνει ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή. Επισημαίνει ακόμα πως η Κύπρος είναι μια κυρίαρχη χώρα και όπως κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα έχει πόρους τους οποίους μπορεί να εκμεταλλευθεί.
«Η οπτική γωνία της Τουρκίας είναι μια μειοψηφία του ενός εναντίον όλου του υπόλοιπου κόσμου. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει μια καθαρή, ευθεία άποψη για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο», τονίζει ο κ. Μίτσελ και καθιστά σαφές ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός διαφορές ή συγκρούσεις για τους φυσικούς πόρους».
Αναφέρει ότι μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ είναι να ενισχυθεί ο ρόλος της στην Ανατολική Μεσόγειο «και ο πιο φυσικός τρόπος», εξηγεί, «είναι να αυξήσουμε την επίσημη συμμετοχή μας στο σχήμα συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ψάχνουμε τρόπους να το κάνουμε τον επόμενο χρόνο».
Σημειώνει ότι η χώρα του θεωρεί την Κύπρο ένα δυτικό κράτος σε μια στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή, που οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να προστατεύσουν, καθώς «αν δεν εμπλακούμε εμείς, θα το κάνουν άλλοι».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ξεκαθαρίζει ότι ο ρόλος των ΗΠΑ δεν είναι να τη γράψει ή να τη σφραγίσει, αλλά να υποστηρίξει τη βούληση Αθήνας και Σκοπίων να προχωρήσουν σε αυτή, ενώ εκτιμά ότι η επίτευξή της θα μετατρέψει τα Βαλκάνια σε οικονομική ενδοχώρα της Ελλάδας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε εντελώς διαφορετικό τόνο ο Μπαράκ Ομπάμα
Η ειδική αμαξοστοιχία ταξίδευε από το Κίεβο προς την Πολωνία
Τι αποκαλύπτει στο νέο ντοκιμαντέρ
Εδώ ακριβώς βρίσκεται η στρατηγική του Κρεμλίνου
Εκτελούσε δρομολόγιο εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών
Δύο κρίσιμα περάσματα υπό πίεση
Μεγάλες αλυσίδες στρέφονται στο σαυρίδι Χιλής μετά τη μείωση των αποθεμάτων
Eπανέρχονται οι ισχυρισμοί ότι παντρεύτηκε τον αδελφό της για να αποκτήσει άδεια παραμονής
Ο Ντάριο Αμοντέι προτείνει σχέδιο τριών βημάτων, με ανεξάρτητους ελεγκτές μέσα στις εταιρείες
Τώρα παραχωρεί ακίνητο στο κοινό
H χώρα της Κεντρικής Ευρώπης είχε υιοθετήσει δρακόντειους νόμους
Δύο δωρητές έδωσαν 72 εκατ. λίρες μέσα σε 48 ώρες
Νέα πίεση στις τιμές από τους Χούθι
Ο ηθοποιός που έπασχε από καρκίνο στράφηκε σε οδοντίατρο
Τι δείχνουν τα παραδείγματα από την Ευρώπη
Η αναίσχυντη δημαγωγία, ο εξευτελισμός των θεσμών στις ΗΠΑ και ο μεγάλος ύπνος των Αμερικανών
Οι επιβάτες είναι σε κατάσταση σοκ - «Ο συρμός άρχισε να «τρέμει»
Πληροφορίες ότι μετέφερε 200 περίπου επιβάτες
Η προειδοποίηση τρία χρόνια πριν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.