Κοσμος

Έτινγκερ για Brexit: Διευκρινίσεις ΝΑΙ, παραχωρήσεις ΟΧΙ

«Το λέμε και το εννοούμε»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ettinger23423.jpg
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Μήνυμα προς τη Βρετανία και την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για το Brexit έστειλε ο Γκίντερ Έτινγκερ.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε πως οι Βρυξέλλες παραμένουν ανοικτές στο να προστεθούν διευκρινίσεις στην υπάρχουσα συμφωνία για το διαζύγιο με το Λονδίνο, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις ουσίας για θέματα όπως η λύση του backstop στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Το λέμε αυτό και το εννοούμε. Άρα, τελικές διευκρινίσεις ναι, αλλά περαιτέρω διαπραγματεύσεις όχι» ανέφερε στο γερμανικό δίκτυο SWR.

Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοικτή στο να τεθεί ένα χρονικό όριο για τη λύση του backstop στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Έτινγκερ δήλωσε: «Όχι, αυτό δεν λειτουργεί. Χρειάζεται να έχουμε σαφείς κανόνες για τους πολίτες, τα προϊόντα και τα αγαθά στα σύνορα της Ιρλανδίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, στο Μπέλφαστ και το Δουβλίνο».

Νωρίτερα, το Reuters έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα δοθεί στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Σε αυτό επισημαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν διευκρινίσεις στο Λονδίνο για το Brexit.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ