Κοσμος

Το «Aquarius» σταματά να σώζει πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» καρφώνουν την Ιταλία για εκστρατεία διαπόμπευσης και απαξίωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19913512.jpg
© EPA/DOMENIC AQUILINA

Τον τερματισμό των επιχειρήσεων του πλοίου Aquarius για τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα ανακοίνωσαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», καταγγέλλοντας εκστρατεία διαπόμπευσης και απαξίωσης από την πλευρά της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το Aquarius, που είχε μισθωθεί από τους ΓΧΣ και την οργάνωση SOS MEDITERRANEE, βρίσκεται ουσιαστικά αποκλεισμένο στο λιμάνι της Μασσαλίας καθώς από τις αρχές του έτους έχει διαγραφεί δύο φορές από το νηολόγιο όπου ήταν καταχωρημένο.

Στην ανακοίνωσή τους οι ΓΧΣ κατηγορούν ανοιχτά την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιτίθεται σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, υιοθετώντας τακτικές που χρησιμοποιούν «τα πιο καταπιεστικά κράτη» στον κόσμο. «Όχι μόνον η Ευρώπη δεν έχει παράσχει δυνατότητες έρευνες και διάσωσης, έχει ενεργά σαμποτάρει τις προσπάθειες άλλων να σώσουν ζωές».

Η υπηρεσία των ΓΧΣ για θαλάσσιες επιχειρήσεις κατήγγειλε στο Twitter ότι οι «συνεχιζόμενες επιθέσεις» από ευρωπαϊκές χώρες» θα οδηγήσουν σε «περισσότερους θανάτους στην θάλασσα», οι οποίοι απλώς δεν θα γίνουν γνωστοί.

Από τον Φεβρουάριο του 2016 το Aquarius έχει διασώσει σχεδόν 30.000 ανθρώπους από τα νερά ανάμεσα στην Λιβύη, την Ιταλία και την Μάλτα, σύμφωνα με τους ΓΧΣ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ