- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ζώντας στα λασπόνερα: Απεργία πείνας ξεκίνησαν εγκλωβισμένοι μετανάστες στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ (εικόνες)
Αυτό που κάνει η αστυνομία είναι άδικο. Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας» υποστηρίζουν
Ξεκίνησαν την Πέμπτη οι πρώτες απεργίες πείνας μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου προκειμένου να γίνουν δεκτοί σε αμερικανικό έδαφος.
Σχεδόν 6.000 μέλη των «καραβανιών» που ξεκίνησαν από την Κεντρική Αμερική (κυρίως από Ονδούρα και Ελ Σαλβαδόρ) με προορισμό τις ΗΠΑ, κοιμούνται σε ανοικτούς χώρους, σε παγωμένα δάπεδα, χλοοτάπητες, στρώματα και υπνόσακους στο ασφυκτικά γεμάτο κέντρο υποδοχής και σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς γύρω από αυτό στη μεξικανική πόλη Τιχουάνα, απέναντι από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.
Οι μεξικανικές αρχές άρχισαν να μεταφέρουν ορισμένους από τους μετανάστες με λεωφορεία σε έναν άλλο χώρο υποδοχής, προκειμένου να τους προσφέρουν καλύτερες συνθήκες.
Πλημμύρισε το κέντρο υποδοχής
Με δεδομένη την εξαιρετικά σκληρή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι των μεταναστών, στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας για την προστασία των συνόρων προειδοποιούν πως οι άνθρωποι αυτοί ίσως χρειαστεί να περιμένουν για μήνες πριν τους επιτραπεί να υποβάλουν αίτηση.
Αμερικανοί συνοριοφύλακες έκαναν χρήση δακρυγόνων στο έδαφος του Μεξικού την περασμένη Κυριακή, όταν μετανάστες προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν έναν φράκτη που χωρίζει τα δύο κράτη.
Την Πέμπτη, ενώ έβρεχε συνεχώς, με αποτέλεσμα το γήπεδο του μπέιζμπολ που μετατράπηκε στο κύριο κέντρο υποδοχής να έχει εν μέρει πλημμυρίσει, η μεξικανική αστυνομία δεν επέτρεψε σε μετανάστες να προσεγγίσουν τη συνοριακή διέλευση Ελ Τσαπαράλ.
«Αυτό που κάνει η αστυνομία είναι άδικο (...). Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας» δήλωσε ο Χέρσον Μαδρίδ, ένας 22χρονος μετανάστης από την Ονδούρα που πήρε τον δρόμο για τις ΗΠΑ στις αρχές του Οκτωβρίου, προκειμένου να αναζητήσει καλύτερη τύχη και να μπορέσει να βοηθήσει τη μικρή του κόρη που άφησε πίσω.
Ο Μαδρίδ πρόσθεσε ότι η απεργία πείνας έχει στόχο να προσελκύσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση που επικρατεί στην Τιχουάνα.
«Γιατί (οι αστυνομικοί) μας μεταχειρίζονται έτσι, παρότι δεν προκαλούμε κανένα πρόβλημα σε αυτούς ή στον μεξικανικό λαό;» διερωτήθηκε ο 22χρονος.
Θα περιμένουν όσο χρειαστεί
Στελέχη της κυβερνητικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μεξικού, σημείωσαν ότι το νέο κέντρο που άνοιξε την Πέμπτη είναι μεγαλύτερο από το στάδιο, όπου χωρούν μόλις 2.000 άνθρωποι, και θα εξασφαλίσει ότι δεν θα αναγκάζονται μετανάστες να κοιμούνται έξω.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι κακές συνθήκες και το τεράστιο πρόβλημα του υπερπληθυσμού στο κέντρο υποδοχής συνέβαλαν να εξαπλωθούν ασθένειες σε πολλούς από τους μετανάστες, όπως γρίπη και ανεμοβλογιά, αλλά και ψείρες, σύμφωνα με εργαζόμενους στις δημοτικές αρχές στην Τιχουάνα που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Παρ' όλα τα προβλήματα, πολλοί από τους μετανάστες μοιάζουν αποφασισμένοι να περιμένουν για όσο χρειαστεί. Πάντως, περισσότεροι από 600 υπέβαλαν αιτήσεις για τους δοθούν άδειες παραμονής και εργασίας, σύμφωνα με Μεξικανούς αξιωματούχους.
Δεν κάνει πίσω ο Τραμπ
Ο Τραμπ έχει απειλήσει να κλείσει «μόνιμα» τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού εάν οι μεξικανικές αρχές δεν απελάσουν τους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στην Τιχουάνα.
Η μεξικανική κυβέρνηση, όμως, αντιτείνει ότι οι μετανάστες έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ.
Υπηρεσίες του ΟΗΕ συντάσσονται με τη μεξικανική θέση, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτούντες άσυλο που έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους για να σωθούν από τη βία και τους διωγμούς έχουν κάθε δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί διεθνής προστασία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα υπάρξουν ανατιμήσεις σε βασικά είδη
«Ο κόσμος και οι αχάριστοι Ευρωπαίοι πρέπει να ευχαριστούν τον Τραμπ», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Νέοι τριγμοί στο ΝΑΤΟ
Η μείωση των ποσοστών γεννήσεων ανησυχεί τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν
Μετά τις δηλώσεις Τραμπ, η Κοπεγχάγη ήταν έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο
Δραματική άνοδος τιμών στην ενέργεια
Οι πολίτες των μεγάλων κρατών της Δύσης εμπιστεύονται περισσότερο μια δικτατορία από τη γη των ελεύθερων και τη χώρα των γενναίων. Κι αυτό είναι έργο του 47ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών
Ο πύραυλος είχε κατεύθυνση την πόλη Γιανμπού
Εξοντώθηκε επικίνδυνος βαρόνος ναρκωτικών της συμμορίας Comando Vermelho
Οι αντιφάσεις μιας πλατφόρμας που διχάζει
Κατασκοπεία, σύσταση συμμοριών, υπεργολαβία τρομοκρατίας και οι προειδοποιήσεις του Εμμανουέλ Ραζαβί
Σοβαρό κενό ασφαλείας στην αεράμυνα των ΗΠΑ
Κινδυνεύει με 10 χρόνια φυλάκιση
Οι ΗΠΑ έχουν διεξαγάγει πάνω από 7.800 αεροπορικούς βομβαρδισμούς αφότου άρχισε ο πόλεμος
Ο πόλεμος έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή στοιχίζοντας τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων
Είναι αποκλεισμός, εμπάργκο ή οικονομικός πόλεμος;
Πληροφορίες διεθνών μέσων μιλούν για στοχοποίηση άνω των πέντε πυραυλακάτων – Χωρίς επίσημη επιβεβαίωση
Η έκθεση καταγράφει επίσης αύξηση των επιθέσεων από Ισραηλινούς εποίκους
Πύρινη σφαίρα φώτισε τον ουρανό πάνω από την Ευρώπη και καταγράφηκε από επιβάτη σε πτήση
Οι όροι της συμφωνίας, κυρίως οι οικονομικοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.