- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η ιστορία πίσω από την εικόνα: Νόμιζα πως θα πέθαινα (εικόνα)
Η μετανάστρια που έγινε το σύμβολο των ταραχών στην Τιχουάνα μιλά για το πώς προσπάθησε να σώσει τα παιδιά της από τα δακρυγόνα
Μια μετανάστρια την οποία απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός καθώς τρέχει μαζί με τις μικρές τις κόρες για να σωθούν από τα δακρυγόνα στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό την Κυριακή δήλωσε ότι δεν περίμενε ποτέ πως Αμερικανοί συνοριοφύλακες θα τα χρησιμοποιούσαν εναντίον παιδιών.
Αφού μπόρεσε να φθάσει έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι από την Ονδούρα και περίμενε μία εβδομάδα στην Τιχουάνα, η Μαρία Μέσα, 35 ετών, κατευθύνθηκε μαζί με τα πέντε παιδιά της την Κυριακή στα σύνορα, με την ελπίδα ότι θα της επιτρεπόταν να υποβάλει αίτηση για να τους δοθεί άσυλο στις ΗΠΑ. Όπως και εκατοντάδες άλλοι μετανάστες από την κεντρική Αμερική, η Μέσα και τα παιδιά της εμποδίστηκαν από τη μεξικανική αστυνομία και διαδήλωσαν μπροστά στα σύνορα. Πολλές δεκάδες προσπάθησαν να περάσουν διά της βίας τον φράκτη και να μπουν στην αμερικανική πλευρά.
Τρεις κύλινδροι με δακρυγόνα που εκτοξεύθηκαν από την αμερικανική πλευρά προσγειώθηκαν γύρω από τη Μέσα και τα παιδιά της, αφηγήθηκε η ίδια στο κέντρο υποδοχής στην Τιχουάνα. «Το πρώτο που έκανα ήταν να αρπάξω τα παιδιά μου», εξήγησε. Μια φωτογραφία στην οποία η γυναίκα εικονίζεται καθώς τρέχει κρατώντας από τα χέρια τις δίδυμες κόρες της, πέντε ετών, με ένα τρίτο παιδί, την δεκατριάχρονη κόρη της, στο πλάι τους, γνώρισε ευρύτατη διάδοση στο Διαδίκτυο κι έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από πολιτικούς και από μη κυβερνητικές οργανώσεις στις ΗΠΑ — και όχι μόνο.
«Φοβήθηκα, νόμιζα ότι θα πεθαίναμε εξαιτίας του αερίου», παραδέχθηκε η Μέσα. Ο μικρότερος γιος της σχεδόν λιποθύμησε, πρόσθεσε. Η γυναίκα έπεσε και δυσκολεύτηκε να ξανασηκωθεί, καθώς πάσχιζε να πάρει ανάσα. Ένας νεαρός της έτεινε το χέρι, τη στήριξε για να σταθεί ξανά στα πόδια της.
«Δεν το πιστεύαμε ότι θα έριχναν αυτές τις βόμβες αερίων εκεί όπου βρίσκονταν παιδιά, διότι υπήρχαν πολλά παιδιά. Δεν ήταν σωστό, ξέρουν ότι είμαστε ανθρώπινα όντα, όπως κι αυτοί», είπε η Μέσα, μιλώντας σε ένα σημείο από όπου είναι ορατός ο φράκτης που υψώνεται ανάμεσα στην Τιχουάνα και τις ΗΠΑ, φτιαγμένος από χάλυβα που σκουριάζει.
Περίπου 5.200 μετανάστες, που διένυσαν το Μεξικό, έχουν κατακλύσει το κέντρο υποδοχής, ένα στάδιο την Τιχουάνα, και ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές.
«Ήρθα εδώ για έναν λόγο, κι αυτός είναι το ότι υπάρχει πολλή βία στην Ονδούρα», είπε η Μέσα, καθώς ένα από τα παιδιά της έπαιζε με ένα από τα άδεια δοχεία των δακρυγόνων που πέταξαν τα στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας τελωνείων και φύλαξης των συνόρων (CBP).
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι στελέχη της CBP χτυπήθηκαν από αντικείμενα που πέταξαν μετανάστες.
Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηρεί σκληρή στάση έναντι των μεταναστών. Τη Δευτέρα, δήλωσε ότι οι αρχές του Μεξικού θα όφειλαν να τους απελάσουν.
Η CBP θεωρεί ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα είναι οικονομικοί μετανάστες, που δεν δικαιούνται άσυλο.
Οι αρχές των ΗΠΑ έκλεισαν το σημείο διέλευσης από την Τιχουάνα στο Σαν Ντιέγκο για αρκετές ώρες την Κυριακή. Ο Τραμπ έχει απειλήσει να κλείσει τα σύνορα τελείως.
«Αν κλείσουν τα σύνορα, ζητάω από τον θεό να μας ανοίξουν την πόρτα εδώ στην Τιχουάνα ή σε κάποια άλλη χώρα, να μας επιτρέψουν να επιβιώσουμε σ' εμένα και τα παιδιά μου», είπε η Μέσα.
Mexican police broke up a protest of Central American migrants massed in Tijuana, scattering some demonstrators toward the border where U.S. officers hurled gas canisters from the American side. More photos: https://t.co/XJXOKIxAeT 📷 Kim Kyung-Hoon pic.twitter.com/qAZNAR4c6T
— Reuters Pictures (@reuterspictures) November 25, 2018
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χιλιάδες κρατούμενοι με την κατηγορία της «εχθρότητας» προς τον Θεό
Eρωτήματα για την κατάσταση της υγείας του προκαλούν οι εικόνες από το Νταβός
Ρυθμιζόμενα ενοίκια, πολεοδομικό μονοπώλιο και είκοσι χρόνια αναμονής για ένα ενοίκιο στη Στοκχόλμη
Συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο οι αποκαλύψεις
Η κρίση της Γροιλανδίας λειτούργησε ως καταλύτης για μια ιστορική στροφή στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ
Βερολίνο και Ρώμη αναζητούν κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό απέναντι σε ΗΠΑ, δασμούς και εσωτερικές διαφωνίες
Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες
«Μαρκ, να θυμάσαι ότι ο Καναδάς ζει χάρη στις ΗΠΑ», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Τι έπρεπε να κάνουν; Να αφήσουν ένα παιδί πέντε ετών να πεθάνει από το κρύο;» διερωτήθηκε
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πώς από ένα ταψάκι κέικ έγινε ένα από τα διασημότερα παιχνίδια στον κόσμο
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.