Κοσμος

Τραγικός απολογισμός στην Υεμένη: 85.000 παιδιά κάτω των 5 ετών νεκρά από τον λιμό

Σοκάρουν τα νούμερα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
yemen.jpg
© Brent Stirton / Reportage by Getty Images / Ideal Images

Περίπου 85.000 μικρά παιδιά, κάτω από την ηλικία των 5 ετών, έχουν πεθάνει από τον λιμό που μαστίζει την Υεμένη, αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Save the Children.

Ο ΟΗΕ, από την πλευρά του, έχει προειδοποιήσει πως έως και 14 εκατομμύρια κάτοικοι της Υεμένης κινδυνεύουν από ακραία πείνα, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Μάλιστα, προσπαθεί να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου ωστόσο οι κινήσεις δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλσμα έως τώρα.

Όπως αναφέρει το BBC, οι συγκρούσεις στην Υεμένη κλιμακώθηκαν το 2015, όταν η σουνιτική συμμαχία Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων άρχισε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στην χώρα έχει επιδεινωθεί από τον μερικό θαλάσσιο αποκλεισμό που έχει επιβάλει ο σουνιτικός συνασπισμός.

Την ίδια ώρα, η συλλογή στοιχείων στην Υεμένη είναι πολύ δύσκολη, καθώς πολλές μονάδες υγείας δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν. Οι εκτιμήσεις της Save the Children βασίζονται σε στοιχεία του ΟΗΕ για την θνησιμότητα των αμάχων.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, τουλάχιστον 6.800 άνθρωποι εκτιμάται πως έχουν σκοτωθεί και 10.700 έχουν τραυματιστεί στον εμφύλιο, ενώ εκτός από τον λιμό οι κακές συνθήκες υγιεινής προκάλεσαν επιδημία χολέρας, που αυτή με την σειρά της ευθύνεται για τα 1,2 περίπου εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 2.300 θανάτους, σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ