- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Υπόθεση Κασόγκι: Η Τουρκία άλλαξε γνώμη και ζητά διεθνή έρευνα για τη δολοφονία
«Θα κάνουμε τα πάντα για να χυθεί φως σε όλες τις διαστάσεις αυτού του φόνου», λέει ο Τσαβούσογλου
Η κυβέρνηση της Τουρκίας ζήτησε τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, η οποία διαπράχθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Η Άγκυρα κατηγορεί τις αρχές στο Ριάντ.
«Σε αυτό το στάδιο, εκτιμάμε ότι μια διεθνής έρευνα είναι απολύτως αναγκαία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
«Αρχικά είχαμε πει ότι θα συστήσουμε μια ομάδα εργασίας με τη Σαουδική Αραβία και ότι δεν είχαμε το σχέδιο να πάμε (την υπόθεση) σε κάποιο διεθνές δικαστήριο», συνέχισε ο Τσαβούσογλου σε ομιλία του ενώπιον του ημικυκλίου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.
Όμως, πρόσθεσε, η τουρκική κυβέρνηση έχει πλέον αλλάξει γνώμη.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να χυθεί φως σε όλες τις διαστάσεις αυτού του φόνου», συμπλήρωσε.
Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τον θάνατο του 59χρονου δημοσιογράφου, που είχε επικρίνει ορισμένες αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, μέσα στο προξενείο όπου είχε πάει με την προσδοκία ότι θα του δίνονταν κάποια πιστοποιητικά, το πτώμα του παραμένει ακόμη άφαντο. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι τουρκικές αρχές που διενεργούν την έρευνα για τη δολοφονία πιστεύουν ότι οι εκτελεστές του διαμέλισαν το πτώμα και το διέλυσαν σε οξύ.
Από την αρχή της υπόθεσης αυτής, η τουρκική κυβέρνηση, η οποία καταγγέλλει έναν «φόνο εκ προμελέτης» που διαπράχθηκε από μια ομάδα 15 πρακτόρων της Σαουδικής Αραβίας, διατηρεί αμείωτη την πίεση στο Ριάντ μέσω «διαρροών» σε τουρκικά ΜΜΕ που αναπαράγονται συχνά στον διεθνή Τύπο.
Αφού αρχικά διαβεβαίωσε ότι ο δημοσιογράφος είχε αποχωρήσει από το προξενείο, κατόπιν το Ριάντ υποστήριξε ότι σκοτώθηκε κατά λάθος κατά τη διάρκεια ενός καυγά, πριν τελικά παραδεχθεί ότι εκτελέστηκε σε μια επιχείρηση «χωρίς την έγκριση» του παλατιού.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι οι τουρκικές αρχές κοινοποίησαν στο Ριάντ, στην Ουάσινγκτον και στο Παρίσι τη φερόμενη ηχητική καταγραφή της δολοφονίας του Κασόγκι.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε πολεμική με το Παρίσι: ο γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λεντριάν διαβεβαίωσε ότι δεν έχει «καμία επίγνωση» της παράδοσης αποδεικτικών στοιχείων από τις τουρκικές στις γαλλικές αρχές και μίλησε για «πολιτικό παιγνίδι» από πλευράς της Άγκυρας, πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και η Συρία είχαν προηγουμένως άρει παρόμοιους περιορισμούς στους δικούς τους εναέριους χώρους
H κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί σοβαρά, αναφέρει το ίδρυμά της
Τι σημαίνει μια «παγωμένη σύγκρουση» στη Μέση Ανατολή
Λιποθύμησε έπειτα από μέρες επικίνδυνα υψηλής πίεσης και έντονης ναυτίας
Στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα η κηδεία του
Η ιστορία πίσω από τη θρυλική φωτογραφία
Εν μέσω οικονομικών δυσκολιών και υψηλών τιμών πετρελαίου
Πόσο μεγάλες είναι οι στρατιωτικές βάσεις και τι κάνουν
Ο εισαγγελέας Νέιθαν Χόχμαν ισχυρίστηκε ότι ο Μπερκ σκότωσε τη 14χρονη Ρίβας στις 23 Απριλίου 2025
Η σπάνια περίπτωση που άλλαξε τη ζωή δύο γυναικών
Τι δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι απειλές Τραμπ προς Ισπανία και Ιταλία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στη νέα απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που εισέρχονται από την ΕΕ
Στο μικροσκόπιο οικονομικές σχέσεις και κληρονομιές εκατομμυρίων δολαρίων
Σημείωσε ότι η παρουσία των Αμερικανών αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι «αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίζουμε στενούς εταίρους»
Έχουν κάνει βήματα προόδου, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουν ποτέ σε συμφωνία, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος
Επιδιώκει να διευρύνει το φάσμα των παρόχων AI που εργάζονται στον στρατό
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.