- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τρίβουν τα χέρια τους Λεπέν και Σαλβίνι με τη νίκη του ακροδεξιού Μπολσονάρου στη Βραζιλία
Ποιος είναι ο Τσέζαρε Μπατίστι που θέλει ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά να εκδοθεί στην Ιταλία
Δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους Μαρίν Λεπέν και Ματέο Σαλβίνι για τη νίκη του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου στη Βραζιλία.
Οι επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού» και της «Λέγκας του Βορρά» έστειλαν συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας.
«Καλή τύχη στον νέο πρόεδρο Μπολσονάρου, ο οποίος πρόκειται να βελτιώσει την οικονομική και δημοκρατική κατάσταση και την κατάσταση ασφαλείας που κινδυνεύουν στη Βραζιλία» επεσήμανε η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού στο Twitter.
Σύμφωνα με τη Λεπέν, «οι Βραζιλιάνοι τιμώρησαν τη γενικευμένη διαφθορά και την τρομακτική εγκληματικότητα που ευημερούσαν υπό τις ακροαριστερές κυβερνήσεις».
Σαλβίνι: Οι πολίτες έδιωξαν την Αριστερά
Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών χαιρέτισε τη νίκη του Μπολσονάρου στις προεδρικές εκλογές και δήλωσε ότι αναμένει την έκδοση στη Ρώμη του Τσέζαρε Μπατίστι, του Ιταλού συγγραφέα και πρώην μέλους μιας παράνομης ακροαριστερής οργάνωσης που έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες στην Ιταλία.
«Και στη Βραζιλία οι πολίτες έδιωξαν την αριστερά! Καλή δουλειά στον πρόεδρο Μπολσονάρου, η φιλία μεταξύ των λαών μας και των κυβερνήσεών μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή» έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter.
«Και έπειτα από χρόνια μάταιων προσφυγών, θα ζητήσω να εκδώσουν στην Ιταλία τον "κόκκινο τρομοκράτη" Μπατίστι» πρόσθεσε.
Αυτοεξόριστος
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Μπολσονάρου είχε δεσμευτεί να εκδώσει τον Τσέζαρε Μπατίστι.
Πρώην μέλος μιας ακροαριστερής οργάνωσης, που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την ιταλική δικαιοσύνη, ο συγγραφέας καταδικάστηκε ερήμην του σε ισόβια το 1993 στην Ιταλία για τέσσερις ανθρωποκτονίες και συνέργεια σε άλλες ανθρωποκτονίες στα τέλη της δεκαετίας του '70.
Σήμερα, σε ηλικία 63 ετών, εξακολουθεί να δηλώνει αθώος και ζει αυτοεξόριστος στη Βραζιλία από το 2004, αφού πέρασε 15 χρόνια στη Γαλλία, όπου έχαιρε της στήριξης πολιτικών και καλλιτεχνών. Τα τελευταία χρόνια η Ιταλία έχει ζητήσει επανειλημμένα την έκδοσή του χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Στα μέσα Οκτωβρίου ο Μπατίστι είχε δηλώσει ότι, ακόμη κι αν εκλεγεί, ο Μπολσονάρου δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του για την έκδοσή του:
«Αυτές τις αποφάσεις δεν τις παίρνει η εκτελεστική εξουσία, αλλά η δικαστική» είχε αναφέρει ο ακροδεξιός πολιτικός, εξηγώντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το καθεστώς που θα του δώσει.
Ανησυχία στη Γαλλία
Την ίδια ώρα το κόμμα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι παρατάξεις της Αριστεράς εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επικράτηση του ακροδεξιού πολιτικου στη Βραζιλία.
Ειδικότερα, το κόμμα «La Republique En Marche» εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη νίκη του Μπολσονάρου.
«Καμία Δημοκρατία δεν είναι προστατευμένη» επεσήμανε η εκπρόσωπος του κόμματος Ορόρ Μπερζέ στο Twitter, τονίζοντας ότι «οι Δημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι έχουν ευθύνη για το αποτέλεσμα».
Από τη μεριά του, ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ δήλωσε μέσω Twitter ότι σκέφτεται τους Βραζιλιάνους, «οι οποίοι είδαν να εκλέγεται ένας ξενοφοβικός, ομοφοβικός, μισογύνης, θαυμαστής της δικτατορίας, εχθρός των ΜΜΕ και ερασιτέχνης των fake news».
«Από τη μία ήπειρο ως την άλλη, από τον Ορμπάν ως τον Τραμπ, από τον Σαλβίνι ως τον Μπολσονάρου, η Δημοκρατία κλονίζεται. Οι εθνικιστές κερδίζουν και εκμεταλλεύονται την οργή των λαών» πρόσθεσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eίχε κλείσει το 2024 έπειτα από περισσότερες από 23.000 καταγγελίες για εγκληματικές δραστηριότητες
Η Ελλάδα απάντησε στον ΟΗΕ ότι ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν υφίσταται βάσει των διεθνών συνθηκών
Συζήτηση 90 λεπτών με εστίαση σε εκεχειρία στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή και ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Εκρηκτική κατάθεση για το OpenAI
Ο Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα δηλώνει 14% Έλληνας και ανακοίνωσε επίσκεψη στην Ελλάδα
Δεν ήταν, πάντως, η πρώτη φορά που βρέθηκε στο επίκεντρο για αντίστοιχο «ολίσθημα»
Τι υποστηρίζουν οι εισαγγελείς ότι σημαίνει η ανάρτηση «86-47» που σχημάτισε με κοχύλια
Το Πεντάγωνο και το Πολεμικό Ναυτικό απορρίπτουν τις καταγγελίες
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα χρήματα δόθηκαν για την προσωπική του ασφάλεια
Έχει δεμένα πάνω του όπλα, μαχαίρια και πυρομαχικά
Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με call centers στα Τίρανα - Συλλήψεις και κατασχέσεις
Ο Σουλτάν Κοσέν μιλά για τους καθημερινούς πόνους και το όνειρό του να περπατήσει ξανά ελεύθερα
Mε αφορμή το περιστατικό στο δείπνο του Λευκού Οίκου
Η φάλαινα εξόκειλε στα παράλια της Γερμανίας - Η υγεία του θηλαστικού επιδεινώθηκε καθώς προσάραζε επανειλημμένα σε ρηχά νερά
Βίντεο καταγράφει στοχευμένη επίθεση σε εβραϊκή περιοχή, δύο τραυματίες σε σταθερή κατάσταση
Πολιτική και γκολφ συναντιούνται στο Doral
Νέα ένταση στις διμερείς σχέσεις
Νέα ρύθμιση ενισχύει ισότητα και εκπροσώπηση - Δυνατότητα εκχώρησης ψήφου σε συναδέλφους
Από το 2020, ο Τραμπ έχει καταθέσει τουλάχιστον εννέα αγωγές κατά μεγάλων εταιρειών μέσων ενημέρωσης
«Βραχνάς» η μεγάλη εξάρτηση από το πετρέλαιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.