Κοσμος

Φονικό στο Πίτσμπεργκ: «Ο Τραμπ φέρει ευθύνη»

Γιατί Εβραίοι αξιωματούχοι κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο για το μακελειό στη συναγωγή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
america2342.jpg
©EPA/ADAM SCHULTZ

Επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ εξαπολύει με ανοικτή της επιστολή μια ομάδα εκπροσώπων των Εβραίων στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο ότι φέρει ευθύνη για το μακελειό σε συναγωγή της πόλης, το Σάββατο, καθώς «ενθάρρυνε» με δημόσιες τοποθετήσεις του το κίνημα των λευκών εθνικιστών κατά θρησκευτικών, φυλετικών, εθνικών και άλλων μειονοτήτων.

Συνολικά 11 άνθρωποι, ηλικίας άνω των 50 ετών, έπεσαν νεκροί από τα πυρά ενός 46χρονου άνδρα στη συναγωγή Tree of Life. Ο δράστης ταυτοποιήθηκε από τις αρχές ως Ρόμπερτ Μπάουερς και παραδέχτηκε ότι ήθελε «να πεθάνουν όλοι οι Εβραίοι». Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές είχε πλούσιο ιστορικό σε αναρτήσεις αντισημιτικού χαρακτήρα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και μηνυμάτων γεμάτων από υβριστικές εκφράσεις και θεωρίες συνωμοσίας.

«Αυτά τα τρία τελευταία χρόνια οι δηλώσεις σας, οι πολιτικές σας ενθάρρυναν το κίνημα των λευκών εθνικιστών, το οποίο γιγαντώνεται ολοένα και περισσότερο. Εσείς ο ίδιος χαρακτηρίσατε τον δράστη "μοχθηρο", όμως η βία που σημειώθηκε είναι άμεσο αποτέλεσμα της επιρροής σας» επισημαίνουν στην ανοικτή επιστολή τους.

Τον κάλεσαν, μάλιστα, να αποκηρύξει απερίφραστα τον «λευκό εθνικισμό» και να σταματήσει να «στοχοποιεί και να θέτει σε κίνδυνο όλες τις μειονότητες». Παράλληλα, του ζήτησαν «να δεσμευθεί σε δημοκρατικές πολιτικές», οι οποίες «αναγνωρίζουν αξιοπρέπεια σε όλους».

Στο ίδιο κείμενο, οι Εβραίοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι αν δεν το κάνει, δεν θα είναι ευπρόσδεκτος στην πόλη.

Μουσουλμάνοι συγκεντρώνουν χρήματα για τους συγγενείς των θυμάτων

Εν τω μεταξύ, εκστρατεία συγκέντρωσης δωρεών για τους επιζώντες και τους συγγενείς των θυμάτων ξεκίνησαν δύο ομάδες Αμερικανών μουσουλμάνων. Μέχρι στιγμής, έχουν μαζέψει 80.000 δολάρια.

Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε στον ιστότοπο LauchGod και κατάφερε να πετύχει τον αρχικό της στόχο (σ.σ. 25.000 δολάρια σε χρονικό διάστημα 6 ωρών). Ο δεύτερος στόχος των 50.000 δολαρίων επετεύχθη μία ημέρα αργότερα και πλέον στόχος είναι τα 100.000 δολάρια.

Την εκστρατεία ξεκίνησαν η CelebrateMercy και η Mpower Change, δύο μη κερδοσκοπικές, μουσουλμανικές οργανώσεις στις ΗΠΑ.

«Θέλουμε να απαντήσουμε στο κακό με το καλό, όπως το ζητεί η πίστη μας, και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα συμπόνιας μέσω της πράξης μας» ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των τραυματιών και των οικογενειών των θυμάτων, όπως για παράδειγμα για την κάλυψη των εξόδων των κηδειών.

«Χάρη σε αυτήν την εκστρατεία ελπίζουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας στις εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες: Δεν υπάρχει χώρος για το μίσος και τη βία στις ΗΠΑ. Ευχόμαστε αυτό να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας και ειρήνης στην κοινότητα των Αμερικανών Eβραίων, η οποία είναι βέβαιο ότι συγκλονίστηκε από το συμβάν» πρόσθεσαν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ