- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ρωσικά υποβρύχια στη Μεσόγειο ανησυχούν το ΝΑΤΟ
Προβληματισμός στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας
Έξι ρωσικά υποβρύχια τα οποία κινούνται στη νότια Ευρώπη «ανησυχούν» το NATO, υπογράμμισε την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο, επικεφαλής της διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νάπολη, της μιας από τις δύο επιχειρησιακές διοικήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Η Ρωσία εκσυγχρόνισε τα τελευταία χρόνια τον στόλο των υποβρυχίων της, αποκτώντας σκάφη νέας γενιάς, υπενθύμισε ο ναύαρχος Φόγκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο.
Έξι υβριδικά υποβρύχια κλάσης Kilo «επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι τα υποβρύχια αυτά είναι εφοδιασμένα με βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου Kalibr, ικανούς να πλήξουν οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
«Αυτό είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία σ' εμένα και είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στους εταίρους και τους φίλους μου στο NATO», συνέχισε ο αμερικανός ναύαρχος, άλλοτε κυβερνήτης επιθετικού υποβρυχίου των ΗΠΑ.
Ερωτηθείς για την ικανότητα του NATO να επιτηρεί μόνιμα τις κινήσεις των ρωσικών υποβρυχίων, ο ναύαρχος Φόγκο προτίμησε να παραμείνει αόριστος. «Μπορώ να σας πω ότι διαθέτουμε ένα ακουστικό πλεονέκτημα το οποίο πρόκειται να διατηρήσουμε», περιορίστηκε να πει.
Συνεχείς παρεισφρήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών και πυρηνικών υποβρυχίων αναφέρονται τους τελευταίους μήνες κοντά στις ακτές χωρών-μελών του NATO.
Η Ατλαντική Συμμαχία ετοιμάζεται να οργανώσει τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, την άσκηση «Trident Juncture 18», με την συμμετοχή στα τέλη του Οκτωβρίου 45.000 στρατιωτικών του NATO, στη Νορβηγία.
Το σενάριό της προβλέπει την υπεράσπιση μιας χώρας-μέλους «εναντίον ενός αντιπάλου που έχει περάσει τα σύνορα ενός συμμάχου στο NATO», διευκρίνισε ο ναύαρχος Φόγκο. «Υπάρχει εδώ ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής», κατέληξε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άδεια ράφια στη Βρετανία
Χωρίς τέλος η κόντρα του δημάρχου Νέας Υόρκης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Η επικίνδυνη καθημερινότητα σε μια πλωτή πολιτεία
Παρομοίαζε τη στρατολόγηση γυναικών με το ψάρεμα
Χαλάζι, καταιγίδες και καταστροφές στον Βορρά, πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου και φωτιές στον Νότο
Το αυστριακό κράτος προχώρησε το 2017 στην υποχρεωτική αγορά του κτιρίου
Η πρώτη χώρα της ΕΕ που παίρνει αυτό το μέτρο
Η «άσκηση» που φέρεται να είχε σχεδιαστεί στο πλαίσιο της θεραπείας
Ο Ντραπάτι αντικαθιστά τον Ολεξάντρ Σίρσκι, με απόφαση Ζελένσκι
Στην καριέρα του συνόδευσε με το σαξόφωνό του θρύλους της μουσικής
Ποια θαλάσσια περιοχή δεσμεύει
Η νέα εξαγγελία του νέου πρωθυπουργού στη Βρετανία
Σε βάθος 600 μέτρων ανοιχτά του Πουέρτο Ρίκο
Η πρώτη ανάρτηση της ηθοποιού μετά τη διαμάχη
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες
Xρησιμοποιήθηκαν σχεδόν 49.000 μυρμήγκια σε πιάτα μέσα σε τέσσερα χρόνια - Κινδυνέυει με φυλάκιση
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.