Κοσμος

Τη θέση του Γιούνκερ στην Κομισιόν κυνηγά ο Στουμπ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας θέλει να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
alexander-stubb.jpg
©EPA/JULIEN WARNAND

Την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας επιθυμεί να γίνει ο διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Ο Στουμπ έκανε γνωστές τις προθέσεις του με επιστολή του στους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως είναι ένας «δεδηλωμένος φιλοευρωπαίος» που αποφάσισε να είναι υποψήφιος για να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και να ωθήσει την Ευρώπη να καλύψει το κενό που αφήνει πίσω της η «οικειοθελής περιθωριοποίηση» των ΗΠΑ και της Βρετανίας από την παγκόσμια πολιτική σκηνή.

«Είναι η ώρα να συσπειρωθούμε γύρω από τον σκοπό μιας ισχυρής Ευρώπης. Αυτό σημαίνει να απαλύνουμε τους αχρείαστους διχασμούς μεταξύ ανατολής και δύσης, βορρά και νότου. Θα ήταν προτιμότερο να τονίσουμε αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας διαφοροποιούν» υπογράμμισε.

stubb.jpg
©EPA/MARKKU OJALA

Ο 50χρονος Στουμπ έχει υπηρετήσει ως πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών και υπουργός Εξωτερικών στη Φινλανδία και σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB).

Μάνφρεντ Vs Στουμπ

Το ΕΛΚ θα επιλέξει τον υποψήφιό του για τις ευρωεκλογές στο συνέδριό του στο Ελσίνκι, στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

Ο Στουμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλοι συντηρητικοί υποψήφιοι.

Από τα άλλα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, μέχρι στιγμής, μόνο ο σοσιαλιστής Μάρος Σέφκοβιτς από τη Σλοβακία έχει εκφράσει την επιθυμία να αναλάβει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την αποχώρηση του Γιούνκερ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ