Κοσμος

Γιούνκερ: Ενωμένοι, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να πετύχουμε

Η τελευταία ομιλία του προέδρου της Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σχόλιό του για την Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
juncker23432.jpg
©EPA/OLIVIER HOSLET

«Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ας μη λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπιστούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του πατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην τελευταία του ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο ως επικεφαλής της Κομισιόν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άνοιξε την ομιλία του, κάνοντας αναφορά στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και το απροσδόκητο ξέσπασμα του το 1914, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει εγγυητής της ειρήνης.

«Το 1914 κατέλαβε εξ απήνης την ήπειρο. Το 1913 ήταν ένα φωτεινό αισιόδοξο έτος... Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε στο χείλος παρόμοιας καταστροφής στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί εγγυητή της ειρήνης, Ας είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία ειρηνική ήπειρο, σε μία ήπειρο που απολαμβάνει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

«Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ας μη λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπιστούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του παατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους , αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη» πρόσθεσε, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ενίσχυση της ξενοφοβίας στην Ευρώπη.

Ας μιλήσουμε με μια φωνή

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε πως όταν η Ευρώπη ενεργεί ως «μία οντότητα» και «μιλά με μια φωνή», καταφέρνει εκπληκτικά πράγματα.

«Η Ευρώπη επιβεβαίωσε τη θέση της ως εμπορική δύναμη. Έτσι, αποδεικνύεται πως πρέπει να μοιραζόμαστε την εθνική μας κυριαρχία. Έχουμε κλείσει συμφωνίες με δεκάδες χώρες, καταφέρνοντας να εξαγάγουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε διάφορους τομείς. Στο Πεκίνο πέτυχα να αποσπάσω κάποια σημαντικά πράγματα για τις επιχειρήσεις και τους Ευρωπαίους. Στην Ουάσιγκτον μίλησα εκ μέρους της Ευρώπης.

juncker.jpg
©EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

» Μερικοί θεωρούν ότι η συμφωνία που αποσπάσαμε ήταν έκπληξη, αλλά όταν η Ευρώπη μιλά με μια φωνή δεν υπάρχει έκπληξη, καθώς επιβάλλεται όταν ενεργεί ως μία οντότητα» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Έτσι υπερασπιστήκαμε τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, για να παραδώσουμε έναν καθαρότερο πλανήτη στις επόμενες γενιές» σχολίασε.

Προς αυτήν την κατεύθυνση εμφανίστηκε υπέρμαχος της διεύρυνσης, επισημαίνοντας:

«Καταφέραμε να ενώσουμε Ιστορία και Γεωγραφία στην Ευρώπη. Ωστόσο, έχουμε ακόμη να καταβάλουμε σημαντικές προσπάθειες αναφορικά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ειδάλλως θα αφήσουμε άλλους να διαμορφώσουν την κατάσταση σε αυτά τα γειτονικά κράτη».

Ευρώπη, παγκόσμιος πρωταγωνιστής

«Ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη, εν όψει και του "εμπορικού πολέμου". Πρόκειται για μια μονομερή πολιτική, με την οποία δεν συμφωνώ. Η Ευρώπη θα πρέπει να συνειδητοποιήσει περισσότερο ότι χρειάζεται οικονομική αλλά και μερικές φορές στρατιωτική ισχύ, οπότε θα πρέπει να αλλάξουμε ρόλο. Να γίνουμε ένας παγκόσμιος πρωταγωνιστής» υπογράμμισε.

«Στο παρελθόν αρχίσαμε την Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και θα συνεχίσουμε και με το Ταμείο Άμυνας και τη Διαθρωτική Μόνιμη Συνεργασία ώστε να γίνει κάτι το λειτουργικό. Δεν θα στρατιωτικοποιήσουμε την Ε.Ε., αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε πιο ισχυροί, γιατί μόνον μια ισχυρότερη Ε.Ε. μπορεί να προστατέψει τους πολίτες της από την τρομοκρατία και άλλους κινδύνους, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της παγκόσμιας ψηφιοποίησης» πρόσθεσε.

Πετύχαμε πολλά στην οικονομία

Αναφορικά με τα οικονομικά προβλήματα που ταλάνιζαν για χρόνια το ευρωπαϊκό οικοδόμημα υποστήριξε:

«Έχουμε γυρίσει τη σελίδα της οικονομικής κρίσης. Είχαμε ανάπτυξη εδώ και παρά πολύ καιρό και έχουμε 12 εκατ. θέσεις απασχόλησης από το 2014, αριθμός μεγαλύτερος από τον πληθυσμό του Βελγίου. Οι επενδύσεις επέστρεψαν και η ανεργία στους νέους βρίσκεται στο 14,8% , μεγάλος αριθμός, αλλά ο μικρότερος εδώ και χρόνια».

Οι Έλληνες πάλεψαν για την αξιοπρέπειά τους

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «κατάφερε να σταθεί στα πόδια της έπειτα από επώδυνα χρόνια με τόσα πολλά προβλήματα χωρίς προηγούμενο».

vouli34234.jpg
©EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις προσπάθειες των Ελλήνων, που άλλοι Ευρωπαίοι ακόμη υποτιμούν. Πρόκειται για την αξιοπρέπεια της χώρας. Το πώς θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Και για όλα αυτά αισθάνομαι υπερήφανος» εξήγησε.

Ο πλανήτης ανήκει σε όλους

«Η γεωπολιτική κατάσταση μας δίδαξε ότι ήρθε η ώρα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας σκηνής.

» Όταν μοιραζόμαστε την εθνική κυριαρχία, όποτε χρειάζεται, κάθε μέλος γίνεται ισχυρότερο. Ποτέ δεν θα στρέψουμε την πλάτη σε αυτούς που υποφέρουν. Πρέπει να επιμείνουμε στην πολυμέρεια γιατί ο πλανήτης ανήκει σε όλους ,όχι σε ορισμένους» σχολίασε επίσης.

«10.000 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες μέχρι το 2020»

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε τη σημαντική ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων, ώστε να έχει διαθέσιμους 10.000 συνοριοφύλακες.

«Προτείνουμε την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων με 10.000 συνοριοφύλακες μέχρι το 2020» δήλωσε.

frontex3242.jpg
EPA/Triton/Frontex

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για «μία νέα συμμαχία και μία νέα σύμπραξη» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την αφρικανική ήπειρο με στόχο τη δημιουργίας έως 10 εκατομμυρίων θέσεων απασχόλησης τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Η Επιτροπή προτείνει σήμερα μία νέα συμμαχία. Για τις επενδύσεις και τις βιώσιμες θέσεις απασχόλησης. Μία νέα οικονομική σύμπραξη ηπείρου με ήπειρο θα επέτρεπε τη δημιουργία μέχρι και 10 εκατ. θέσεων απασχόλησης στην Αφρική εντός των πέντε προσεχών ετών» εκτίμησε.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας πολύ κοντινός γείτονας»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εστίασε και στο Brexit, επισημαίνοντας: «Σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ένωση».

«Ζητούμε επίσης από τη βρετανική κυβέρνηση να καταλάβει ότι κάποιος που αποχωρεί από την Ένωση δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια προνομιακή θέση όπως ένα κράτος-μέλος. Εάν αποχωρήσεις από την Ένωση, δεν είσαι πλέον φυσικά μέλος της ενιαίας μας αγοράς. Για αυτόν τον λόγο, θέλουμε να βρούμε λύσεις που αποτρέπουν ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία» είπε, υπογραμμίζοντας: «Μετά τις 29 Μαρτίου του 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο ποτέ δεν θα είναι μια συνηθισμένη τρίτη χώρα για εμάς. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας πολύ κοντινός γείτονας και εταίρος».

stop2342.jpg
©EPA/ANDY RAIN

«Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι έτοιμος να εργαστεί μέρα και νύχτα για να πετύχει μια συμφωνία. Δεν θα είναι η Κομισιόν αυτή που θα το εμποδίσει αυτό» συμπλήρωσε.

Βαρόμετρο οι ευρωεκλογές

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές εκτίμησε: «Μαζί θα πρέπει να προσπαθήσουμε για να αποσπάσουμε αποτελέσματα στις ευρωεκλογές που θα αποδείξουν ότι η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει τις διαφορές Βορρά - Νότου, Ανατολής - Δύσης. Αυτό θα πρέπει να αποδείξουμε ότι Βορράς, Νότος, Ανατολή και Δύση μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για μια ισχυρή Ε.Ε.

Και κλείνοντας την ομιλία του, δήλωσε: «Θα ήθελα οι εκλογές του 2019 να αποτελέσουν ορόσημο. Θα ήθελα το σύστημα των Spitzenkandidaten να επαναληφθεί. Πάνω από όλα θα ήθελα να απορρίψουμε τον υπερβολικό εθνικισμό και να πούμε ναι στον πεφωτισμένο πατριωτισμό, που έχει δύο διαστάσεις, την εθνική και την ευρωπαϊκή. Η μία δεν αποκλείει την άλλη. Για να αγαπήσει κανείς την Ευρώπη πρέπει να αγαπήσει τα έθνη της. Για να αγαπήσει κανείς την πατρίδα του πρέπει να αγαπά την Ευρώπη.

» Πρέπει να μείνουμε πιστοί στην ταυτότητά μας, να φυτέψουμε σήμερα τα δέντρα στη σκιά των οποίων θα στέκονται τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας για να αναπνέουν με ευκολία όπου και αν βρίσκονται. Η Ευρώπη είναι η αγάπη της ζωής μου και θα συνεχίσω να την αγαπώ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ