- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το Ευρωκοινοβούλιο διακόπτει την οικονομική ενίσχυση στην Τουρκία
Επειδή δεν υπάρχουν βελτιώσεις στο κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου
Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την Τρίτη 2 Οκτωβρίου την ακύρωση προενταξιακών κονδυλίων 70 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για την Τουρκία, καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις βελτίωσης του κράτους δικαίου στη χώρα.
Τον περασμένο Νοέμβριο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό, το ΕΚ και το Συμβούλιο αποφάσισαν να εγγράψουν στο αποθεματικό 70 εκατ. ευρώ από τα προ-ενταξιακά κονδύλια για την Τουρκία (70 εκατ. ευρώ σε κονδύλια αναλήψεων υποχρεώσεων και 35 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών), υπό τον όρο ότι «Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει μετρήσιμες και επαρκείς βελτιώσεις στους τομείς του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεσή της η οποία δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου 2018, κατέληξε ότι «η Τουρκία απομακρύνθηκε σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και με την αποδυνάμωση των αποτελεσματικών ελέγχων και ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα».
Οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή δεν πληρούνται, υπογραμμίζει το Ευρωκοινοβούλιο
Κατά συνέπεια, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού 5/2018, στο οποίο η Επιτροπή προτείνει τα 70 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για την Τουρκία να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας. Αυτό θα γίνει με αναλήψεις υποχρεώσεων για να καλυφθούν δράσεις που συνδέονται με την κεντρική μεσογειακή μεταναστευτική οδό και να εκπληρωθεί μέρος των δεσμεύσεων της ΕΕ προς τη Συρία αλλά και να ενισχυθεί η ανθρωπιστική βοήθεια κατά 35 εκατ. ευρώ.
Η σχετική έκθεση, της οποίας εισηγητής είναι ο Siegfried Muresan (ΕΛΚ, Ρουμανία), υιοθετήθηκε με 544 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 74 αποχές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα ξεφύγει από τον Μαδούρο για να παραλάβει το βραβείο;
«ΗΠΑ και Ευρώπη να εγγυηθούν την ασφάλεια»
Διορία μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου
Η οικογένεια του άνδρα τη «συγχώρεσε»
Ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει σε συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα
Τι εξετάζουν οι Αρχές
Οι περιφερειακές αρχές διεξάγουν έρευνες για να προσδιορίσουν τη σοβαρότητα του ιού
Η έγκαιρη προσέλευση δεν αποδείχθηκε αρετή αλλά παράπτωμα
Αυτός ο σεισμός συμβαίνει μία φορά κάθε εκατό χρόνια
Ο πράκτορας διέπραξε «τα πιο σοβαρά εγκλήματα που μπορεί να φανταστεί κανείς»
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.