Νότια Αφρική: Ανακαλύφθηκε ένας νέος τεράστιος δεινόσαυρος (video)
Είναι ο μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στον αφρικανικό Νότο
Το απολίθωμα ενός νέου είδους γιγαντιαίου δεινόσαυρου ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στη Νότια Αφρική, ο οποίος ήταν περίπου διπλάσιος από ένα σημερινό μεγάλο αφρικανικό ελέφαντα.
Ο «Λεντουμαχάντι μαφούμπε», όπως ονομάσθηκε (σημαίνει «μια γιγάντια βροντή την αυγή» στη γλώσσα Σεσότο της χώρας) είναι ο μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στον αφρικανικό Νότο.
Επρόκειτο για ένα τετράποδο φυτοφάγο δεινόσαυρο, με μακρύ λαιμό, μακριά ουρά, μικρό κεφάλι, βάρος περίπου 12 τόνων, μήκος 15 μέτρων και ύψος τεσσάρων μέτρων, ο οποίος έζησε πριν σχεδόν 200 εκατομμύρια χρόνια. Εκείνη την εποχή, την πρώιμη Ιουρασική, ήταν πιθανότατα το μεγαλύτερο ζώο της ξηράς στη Γη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοντολογίας Jonah Choiniere του Πανεπιστημίου του Witwatersrand του Γιοχάνεσμπουργκ, έκαναν την παρουσίαση του «Ledumahadi mafube» στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology».
Ο νέος δεινόσαυρος είναι ένας από τους στενότερους συγγενείς των σαυρόποδων δεινοσαύρων, οι οποίοι έφθαναν σε βάρος τους 60 τόνους και περιλάμβαναν είδη όπως ο γνωστός Βροντόσαυρος. Όλα τα σαυρόποδα ήσαν φυτοφάγα και τετράποδα.
Ο «Λεντουμαχάντι μαφούμπε» συγγενεύει επίσης με άλλους γιγάντιους δεινόσαυρους της Αργεντινής που έζησαν την ίδια περίπου εποχή, πράγμα που δείχνει ότι χάρη στην υπερήπειρο Παγγαία που υπήρχε τότε, όπως είπε ο Choiniere, «οι δεινόσαυροι θα μπορούσαν εύκολα να περπατήσουν από το Γιοχάνεσμπουργκ ως το Μπουένος 'Αϊρες».
Ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νότιας Αφρικής Μναμολόκο Κουμπάγι-Νγκουμπάνε δήλωσε ότι η νέα ανακάλυψη δείχνει για μια ακόμη φορά πόσο σημαντική είναι η παλαιοντολογία της Ν.Αφρικής για όλο τον κόσμο. «Όχι μόνο η χώρα μας αποτελεί το λίκνο της ανθρωπότητας, αλλά έχουμε επίσης απολιθώματα που βοηθούν να κατανοήσουμε την εμφάνιση των γιγάντιων δεινοσαύρων», όπως είπε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο στενός του σύμβουλος Στίβεν Μίλερ αναλαμβάνει καθήκοντα προσωπάρχη από τη Δευτέρα
H Σάνον επιβεβαιώνει την καταγγελία της χήρας του ιδρυτή του Playboy
Μαζί με τον Έλτον Τζον και άλλους ενάγοντες αμφισβητεί την απόρριψη των αγωγών
Ο κωμικός κρίθηκε ένοχος για τέσσερα αδικήματα
Οι εμπλεκόμενοι οδηγήθηκαν στο τμήμα και τελικά συμφιλιώθηκαν
Τρεις κατοικίες στους χώρους του Ρόγιαλ Λοτζ απέφεραν έσοδα στον πρώην πρίγκιπα
Κύμα διαμαρτυριών στην Ευρώπη κατά της ραγδαίας επέκτασης της τεχνητής νοημοσύνης
Συνελήφθη ο πατέρας της δούκισσας του Σάσεξ σήμερα στη Φλόριντα
Ποια τηλεοπτικά δίκτυα μπήκαν στο στόχαστρο
Οι παλιές φωτογραφίες του ενέπνευσαν την εμφάνιση του Ρον Μπέργκαντι
Οι αρχές αναφέρουν κακομεταχείριση αλλοδαπών εργαζομένων
«Κάποιες περιοχές είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας», αναφέρει
Η Βανέσα Έμντε κατηγορείται ότι παραβίασε επανειλημμένα τη συμφωνία με το κόμμα της
Ο 82χρονος Τόμας Μαρκλ συνελήφθη σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Φλόριντα
Η υπόθεση φαίνεται να τακτοποιήθηκε εκτός δικαστηρίων
Η φυλακή μπορεί να είναι μόνο η αρχή των συνεπειών
Τα περιθώρια πίεσης στον Τραμπ
Η γερουσιαστής αναμένεται να αναλάβει την Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων
16 τραυματίες εκ των οποίων 3 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση - Τι εξετάζουν οι Αρχές
Έπλεε χωρίς φορτίο προς το Μπαχρέιν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.