- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μάας: Το ζητούμενο είναι η αναγκαία πλειοψηφία στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Στα Σκόπια ο Γερμανός ΥΠΕΞ
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας βρέθηκε στα Σκόπια από όπου χαιρέτισε εκ νέου τη συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο ζήτημα της ονομασίας, τονίζοντας ότι το ζητούμενο τώρα είναι να επιτευχθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο επικείμενο δημοψήφισμα.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε αποκλειστικά στη Deutsche Welle:
«Ελπίζουμε σε μια ευρωπαϊκή προοπτική για την ΠΓΔΜ και μάλιστα αξιόπιστη, την οποία και αξίζουν. Γι΄ αυτό και θα ξεκινήσουν την ερχόμενη χρονιά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που υπήρξε συμφωνία στη διαμάχη για το όνομα. Το ζητούμενο τώρα είναι να οργανωθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο επικείμενο δημοψήφισμα. Και σε αυτό θέλουμε να συνδράμουμε όσο μπορούμε τα Σκόπια.»
Κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες παρέμβασης και άλλων παραγόντων, όπως της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας εκτίμησε καταρχήν, ότι οι ίδιοι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θέλουν μια ευρωπαϊκή προοπτική: «Πιστεύω ότι η πολιτιστική εξέλιξη στη χώρα δείχνει ότι το βλέμμα είναι σαφέστατα στραμμένο στην Ευρώπη.
Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε συμφέρον να προσφέρουμε με αξιοπιστία αυτή την προοπτική διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενισχύσουν όντως την επιρροή τους εκεί άλλοι, οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι. Και αυτό σε μια διαφορετική βάση αξιών απ΄ ό,τι η Ευρώπη».
Σε Τίρανα και Αθήνα ο Μάας
Το Βερολίνο παρακολουθεί πολύ στενά τη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και η χρονική συγκυρία της επίσκεψης Μάας στα Σκόπια δεν είναι φυσικά τυχαία.
Στο παρά πέντε του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να συνδράμει το στρατόπεδο του «ΝΑΙ» προκειμένου να γίνει αποδεκτή η συμφωνία των Πρεσπών και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Και αυτό όχι μόνον για να μην διευρυνθεί η σφαίρα επιρροής άλλων διεθνών παικτών. Κατά τη γερμανική ανάγνωση πρόκειται κυρίως για ζήτημα γεωπολιτικής σταθερότητας. Στο Βερολίνο εκτιμάται ότι η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στη Δύση θα συμβάλει στη σταθερότητα όχι μόνον της ίδιας της χώρας, αλλά της ευρύτερης περιοχής και των πολύπαθων Βαλκανίων εν γένει.
Στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα από το Βουκουρέστι και θα ολοκληρωθεί στα τέλη της εβδομάδας στην Αθηνα.
Σημερα ο γερμανός ΥΠΕΞ θα βρίσκεται στα Τίρανα. Στις επαφές του με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας αναμένεται να κυριαρχήσει επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Πηγή: Deutche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.