- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μάας: Το ζητούμενο είναι η αναγκαία πλειοψηφία στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Στα Σκόπια ο Γερμανός ΥΠΕΞ
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας βρέθηκε στα Σκόπια από όπου χαιρέτισε εκ νέου τη συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο ζήτημα της ονομασίας, τονίζοντας ότι το ζητούμενο τώρα είναι να επιτευχθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο επικείμενο δημοψήφισμα.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε αποκλειστικά στη Deutsche Welle:
«Ελπίζουμε σε μια ευρωπαϊκή προοπτική για την ΠΓΔΜ και μάλιστα αξιόπιστη, την οποία και αξίζουν. Γι΄ αυτό και θα ξεκινήσουν την ερχόμενη χρονιά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που υπήρξε συμφωνία στη διαμάχη για το όνομα. Το ζητούμενο τώρα είναι να οργανωθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο επικείμενο δημοψήφισμα. Και σε αυτό θέλουμε να συνδράμουμε όσο μπορούμε τα Σκόπια.»
Κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες παρέμβασης και άλλων παραγόντων, όπως της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας εκτίμησε καταρχήν, ότι οι ίδιοι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θέλουν μια ευρωπαϊκή προοπτική: «Πιστεύω ότι η πολιτιστική εξέλιξη στη χώρα δείχνει ότι το βλέμμα είναι σαφέστατα στραμμένο στην Ευρώπη.
Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε συμφέρον να προσφέρουμε με αξιοπιστία αυτή την προοπτική διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενισχύσουν όντως την επιρροή τους εκεί άλλοι, οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι. Και αυτό σε μια διαφορετική βάση αξιών απ΄ ό,τι η Ευρώπη».
Σε Τίρανα και Αθήνα ο Μάας
Το Βερολίνο παρακολουθεί πολύ στενά τη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και η χρονική συγκυρία της επίσκεψης Μάας στα Σκόπια δεν είναι φυσικά τυχαία.
Στο παρά πέντε του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να συνδράμει το στρατόπεδο του «ΝΑΙ» προκειμένου να γίνει αποδεκτή η συμφωνία των Πρεσπών και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Και αυτό όχι μόνον για να μην διευρυνθεί η σφαίρα επιρροής άλλων διεθνών παικτών. Κατά τη γερμανική ανάγνωση πρόκειται κυρίως για ζήτημα γεωπολιτικής σταθερότητας. Στο Βερολίνο εκτιμάται ότι η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στη Δύση θα συμβάλει στη σταθερότητα όχι μόνον της ίδιας της χώρας, αλλά της ευρύτερης περιοχής και των πολύπαθων Βαλκανίων εν γένει.
Στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα από το Βουκουρέστι και θα ολοκληρωθεί στα τέλη της εβδομάδας στην Αθηνα.
Σημερα ο γερμανός ΥΠΕΞ θα βρίσκεται στα Τίρανα. Στις επαφές του με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας αναμένεται να κυριαρχήσει επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Πηγή: Deutche Welle
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.