Κοσμος

Αίγυπτος: 800 νεκροί, στο παρά πέντε ο εμφύλιος

Συζητιέται διάλυση των «Αδελφών Μουσουλμάνων»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
47469-98196.jpg

800 περίπου νεκροί (οι 57 αστυνομικοί) μέσα σε πέντε μέρες, πολλαπλάσιοι τραυματίες και αδιευκρίνιστος αριθμός συλληφθέντων, είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των συγκρούσεων στην Αίγυπτο, η οποία βρίσκεται πλέον σε χαώδη κατάσταση. Ενώ οι αρχές συζητούν την πιθανότητα να διαλύσουν την οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» (ΑΜ), στην οποία καταλογίζουν αποσταθεροποίηση της χώρας, οι ίδιοι οι ΑΜ καλούν σε συνεχείς διαδηλώσεις όλη την επόμενη βδομάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Mένα» εισαγγελείς στην Αίγυπτο άρχισαν έρευνα σε βάρος 250 υποστηρικτών των ΑΜ για φόνο, απόπειρα φόνου και τρομοκρατία,

Πάνω από 1.000 έχουν συλληφθει ως μέλη ή υποστηρικές των ΑΜ, μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου κ. Μοχάμεντ Μόρσι και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός κ. Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι πρότεινε να τεθούν εκτός νόμου οι ΑΜ. «Δεν αντιμετωπίζουμε πολιτικές διαιρέσεις, αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο που διεξάγουν οι εξτρεμιστές που καθημερινά εξελίσσεται σε τρομοκρατία», υποστήριξε ο κ. Μοστάφα Χεγκάζι, πολιτικός σύμβουλος του προέδρου. «Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο όχι μόνο με επιχειρήσεις ασφαλείας, αλλά και τηρώντας το νόμο εντός του πλαισίου [σεβασμού] των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν εκκενώσει βίαια (δακρυγόνα, γκλομπ, σφαίρες) το τέμενος αλ Φατχ, προπύργιο των ΑΜ, που είχε οχυρωθεί και με οδοφράγματα. Το κτίριο περικυκλώθηκε και η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα στο χώρο της προσευχής νωρίς το πρωί, γεμίζοντας το χώρο με λευκό καπνό και κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα για όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό του ναού. Λίγη ώρα αργότερα, ακούγονταν πυροβολισμοί κι από τις δύο πλευρές.

Οι καταληψίες του τεμένους χρησιμοποίησαν επίσης πυροβόλα όπλα κατά τη μάχη της εκκένωσης. Συγκεκριμένα, εικόνες που μετέδωσαν αιγυπτιακοί τηλεοπτικοί σταθμοί απεικόνιζαν έναν ένοπλο να πυροβολεί από τον μιναρέ του τεμένους αλ Φατχ και στρατιώτες να ανταποδίδουν τα πυρά. Ένας από τους συλληφθέντες ισλαμιστές οδηγήθηκε στις τηλεοπτικές κάμερες με το αυτόματό του στα χέρια, αλλά φορώντας χειροπέδες.

Οι ισλαμιστές κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να διαδηλώνουν καθημερινά την ερχόμενη βδομάδα.

Ταραχές σε όλη τη χώρα

Ταραχές αναφέρθηκαν και στην Αλεξάνδρεια, όπου έγινε εμπρησμός σε γραφείο των ΑΜ. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι στις ταραχές της Παρασκευής σκοτώθηκαν 173 άνθρωποι, από τους οποίους οι 95 στο κέντρο του Καΐρου, στα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις – την «ημέρα της οργής» για τους ΑΜ, που κατήγγειλαν την καταστολή της Τετάρτης, στην οποία είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 578 άνθρωποι. 12 χριστιανικές εκκλησίες δέχθηκαν επιθέσεις και πυρπολήθηκαν μόνο την Παρασκευή. Οι αρχές κατηγόρησαν τους ισλαμιστές.

Ανάμεσα σε εκείνους που σκοτώθηκαν χθες ήταν ο γιος του κ. Μοχάμεντ Μπαντίε, ενός από τους ηγέτες των ΜΑ. Έχασε τη ζωή του κοντά στο τέμενος αλ Φατχ. Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας συνελήφθη επίσης ο κ. Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι, αδελφός του ηγέτη της αλ Κάιντα κ. Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός κ. Μπεμπλάουι δήλωσε ότι η Παρασκευή «ήταν μια πολύ άσχημη μέρα. Έγιναν επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, σε υπουργεία. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Δεν θα υπάρξει καμιά συμφιλίωση με όσους έχουν βαφτεί με αίμα και με όσους έστρεψαν όπλα εναντίον του κράτους και των θεσμών του».

Ο εκπρόσωπος των ΑΜ κ. Γκέχαντ Ελ Χάνταντ δήλωσε το Σάββατο ότι η αστυνομία συλλαμβάνει γιους και κόρες ηγετικών στελεχών της οργάνωσης.

Διεθνείς αντιδράσεις

Πολλές δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν το πρόσφατο κύμα των δολοφονιών -περιλαμβανομένων των ΗΠΑ- θορυβημένες από τη νέα κρίση στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος που έχει συνάψει μια στρατηγικής σημασίας συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, ενώ ελέγχει και τις δύο όχθες της Διώρυγας του Σουέζ, μια μείζονος αρτηρίας για την παγκόσμια ναυτιλία κ. ιδίως το εμπόριο πετρελαίου.

Από την άλλη, η Σαουδική Αραβία υποστήριξε σθεναρά τη στρατοκρατούμενη κυβέρνηση των πραξικοπηματιών, κατηγορώντας τους ΑΜ ότι προσπαθούν ν΄ αποσταθεροποιήσουν την Αίγυπτο. Κλάδος των ΑΜ υπήρχε και στη Σαουδική Αραβία, αλλά οι αρχές τον διέλυσαν.

Τι είναι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι (ΑΜ)

Το κίνημα των ΑΜ ιδρύθηκε το 1928. Διαλύθηκε επίσημα διαλυθεί από το στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου το 1954, αλλά υπήρχε πάντοτε στην παρανομία, με βαθιές ρίζες στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Δακρίθηκαν για βόμβες εναντίον ξένων τουριστών και φόνους «κοσμικών» Αιγυπτίων. Επανεμφανίστηκαν ως μη κυβερνητική οργάνωση το Μάρτιο. Εκφράζονται από το νόμιμο πολιτικό κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, που ιδρύθηκε το 2011, μετά τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος του αυταρχικού ηγέτη της χώρας κ. Χόσνι Μουμπάρακ..

Οι ΑΜ κέρδισαν και τις πέντε εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν την πτώση του Μουμπάρακ. Ο κ. Μόρσι, υποστηριζόμενος από τους ΑΜ, κυβέρνησε για ένα χρόνο πριν υπονομευτεί από γιγαντιαίες κινητοποιήσεις του Ιουνίου, τις οποίες οργάνωσαν οι επικριτές του. Ο επικεφαλής του στρατού κ. Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανέτρεψε τον Μόρσι την 3η Ιουλίου, ισχυριζόμενος ότι αποτρέπει εμφύλια σύρραξη, τώρα όμως ο εμφύλιος είναι πράγματι προ των πυλών.

Μ.Φ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.