- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ευρωπαϊκός Τύπος: «Ο σουλτάνος έχει χρεοκοπήσει»
Η επαπειλούμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι πιθανές συνέπειες της διελκυστίνδας μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας στο επίκεντρο των σχολίων του ευρωπαϊκού τύπου
Το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Το γεγονός ότι η Τουρκία τα έβαλε ειδικώς με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθιστά σχεδόν αδύνατες τις προβλέψεις για την έκβαση αυτής του δράματος. Η ισχύς, η περηφάνια και οι προκαταλήψεις είναι στοιχεία που εκτιμά και ο αμερικανός πρόεδρος. Η αμοιβαία δυσπιστία επιβαρύνει εδώ και καιρό τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον ενώ ο πόλεμος στη Συρία μεγάλωσε το ρήγμα. Όπως και η απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Ο Ερντογάν καταλογίζει στις ΗΠΑ συνυπαιτιότητα επειδή φιλοξενούν τον ιμάμη Γκιουλέν. Γι΄ αυτό και έριξαν στη φυλακή έναν αμερικανό πάστορα στην Τουρκία, τον οποίο ο Τραμπ προσπαθεί να απελευθερώσει με όλα τα μέσα. Η απόπειρα πραξικοπήματος παραμένει ένα σκοτεινό κεφάλαιο που τροφοδοτεί διάφορα σενάρια συνομωσίας».
Η Allgemeine Zeitung του Μάιντς σκιαγραφεί μια πιθανή λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο: «Επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη, υπέρβαση των διαφορών με τη Ρωσία. Αμφότερες επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι για την Άγκυρα. Αρχές της εβδομάδας ο Ερντογάν υποδέχεται τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ ενώ το Σεπτέμβριο επισκέπτεται τη Γερμανία. Στην παρούσα φάση όμως ούτε ο ίδιος ο Ερντογάν φαίνεται να γνωρίζει ποια κατεύθυνση θέλει να ακολουθήσει».
Η μεγάλη υπόσχεση του Ερντογάν
Η Hannoversche Allgemeine σημειώνει ότι «η Τουρκία μπορεί να ελπίζει σε βοήθεια μόνον εάν τηρήσει τους κανόνες του παιχνιδιού. Και αν αναγνωρίσει τις πραγματικότητες. Μια από αυτές: ο σουλτάνος έχει χρεοκοπήσει.
Η αυστριακή Tages-Anzeiger: «Η μεγάλη υπόσχεση του Ερντογάν ήταν ότι οι Τούρκοι θα ζουν σε ευημερία για όσο διάστημα είναι εργατικοί και όσο επιτρέπουν στον ίδιο να κυβερνά τη χώρα. Για μεγάλο διάστημα τηρούσε την υπόσχεση αυτή και οι μισθοί αυξάνονταν διαρκώς. Πλέον όμως έχει επέλθει ο κατήφορος και ξυπνούν μνήμες του 2001. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τότε σχεδόν στο 70%. Σήμερα δεν έχει έρθει ακόμη αυτό το σημείο. Ωστόσο και η κρίση του 2001 δεν είχε μόνον οικονομικά αλλά και πολιτικά αίτια που ανέδειξαν τις αποτυχίες του πολιτικού συστήματος. Αυτό οδήγησε εν τέλει τον Ερντογάν στην εξουσία. Γι΄ αυτό και δεν του αρέσουν αυτές οι μνήμες».
Η βελγική De Standaard: «[…] Η τουρκική κρίση καταδεικνύει πόσο ευάλωτη είναι η Ευρώπη. Ο Ερντογάν απειλεί ότι θα αναζητήσει νέους φίλους. Αφού μαλώνει με τον αμερικανό λαϊκιστή, θα τα βρει με τον αυταρχικό ηγέτη της Ρωσίας. Ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα έχει παραγγελθεί ήδη. Η Ευρώπη παρακολουθεί άπραγη και, φοβούμενη τις εξελίξεις, ελπίζει ότι δεν θα καταρρεύσουν οι τράπεζές της όπως και η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία. Το ενδεχόμενο να βροντοφωνάξει για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία δεν φαίνεται να τίθεται καν».
Πηγή: Deutsche Welle
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο αστυνομικοί μεταξύ των τραυματιών, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση
Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο πρόεδρος των ΗΠΑ την επέπληξε για την απώλεια και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου
Νέος γύρος κινητοποιήσεων ενόψει της συνάντησης συνδικάτων – κυβέρνησης
Φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί
Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση της παραγωγής του Cybercab
Ο ύποπτος είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ το 2024
«Θα μπορούσε να είχε σωθεί»: Αγανάκτηση από την οικογένειά του
Οι αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς και το πρώτο μήνυμα
Πώς σχολιάζουν τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών διπλωματικές πηγές
Σε ποιες χώρες οι εργαζόμενοι μπορούν να αγνοούν τους εργοδότες τους μετά το ωράριο εργασίας;
«Θέλετε να το παίζετε σκληροί; Τώρα θα αντιμετωπιστείτε ως τέτοιοι» είπε ο σερίφης σε συνέντευξη Τύπου
Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μετά την απαγγελία κατηγοριών
Ο δημοσιογράφος Βασίλης Κωστούλας και ο αρθρογράφος Νικόλας Μολφέτας μιλούν για την εκλογική ήττα του Τραμπ, την επόμενη μέρα στις ΗΠΑ και τις διεθνείς επιπτώσεις
Τα ίχνη του χάθηκαν στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας «Στέρνα»
Η ανατριχιαστική απάντηση του παιχνιδιού σε ερώτηση που δεν άκουσε καλά
Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να αφορούν «τις εγκαταστάσεις», «τον εξοπλισμό» και «το προσωπικό»
Το διακύβευμα της ευρωπαϊκής ισχύος σε έναν κόσμο χωρίς κανόνες
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο στενός του σύμβουλος Στίβεν Μίλερ αναλαμβάνει καθήκοντα προσωπάρχη από τη Δευτέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.