Κοσμος

Ιταλία: 16 νεκροί στην άσφαλτο για ένα «μεροκάματο του τρόμου» (εικόνες)

Εργάτες γης τα τελευταία θύματα στυγνής εκμετάλλευσης μεταναστών στα χωράφια του νότου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
foggia2342.jpg
Twitter

Μίνι βαν γεμάτο με Αφρικανούς εργάτες γης συγκρούστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες τη Δευτέρα με νταλίκα έξω από την πόλη Φότζια στο νότιο τμήμα της Ιταλίας. Τουλάχιστον 12 μετανάστες σκοτώθηκαν.

van.jpg
Twitter

Πρόκειται για το δεύτερο τροχαίο δυστύχημα με αλλοδαπούς εργάτες που απασχολούνται στις τεράστιες γεωργικές εκτάσεις της περιοχής. Πριν από τρεις ημέρες, τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους κοντά στην ίδια πόλη.

foggia23423432.jpg
Twitter

Χιλιάδες Αφρικανοί μετανάστες δουλεύουν ως εργάτες γης για 2 και 3 ευρώ/ώρα στο νότιο τμήμα της Ιταλίας. Καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με στυγνή οικονομική εκμετάλλευση και ρατσιστικές επιθέσεις.

Πολλοί είναι υπό καθεστώς «μαύρης εργασίας», ενώ όσοι δουλεύουν στα χωράφια με συμβάσεις (ορισμένου χρόνου, συνήθως τριμηνιαίες) πέφτουν θύματα ωμού εκβιασμού, καθώς έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και την απέλαση.

foggia.jpg
Twitter

Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι το ιταλικό κράτος δίνει άδεια παραμονής μόνο σε όσους μετανάστες έχουν υπογράψει συμβάσεις με εργοδότες, έχει δημιουργηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός συστηματικής εκμετάλλευσης που στερεί από τους μετανάστες στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Τα μέτρα προστασίας και ασφαλείας είναι πλημμελή, με πολλούς εργάτες γης να χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα από και προς το χωράφι.

italy.jpg
Twitter

Συλλογικότητες που προσπαθούν να βελτιώσουν το καθεστώς εργασίας των μεταναστών κατηγορούν για «υποκρισία» τον Ματέο Σαλβίνι, υπουργό Εσωτερικών και ηγέτη της Λέγκας του Βορρά.

mateo-salvini.jpg
@matteosalvinimi/Twitter

Όπως αναφέρουν, την ώρα που ο Ιταλός πολιτικός κλείνει τα λιμάνια της χώρας στα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες από τα αφρικανικά παράλια (προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις όσων δεν διαθέτουν άδεια παραμονής), δεν σταματά να κάνει τα στραβά μάτια στο τι πραγματικά συμβαίνει στο νότιο τμήμα της χώρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ