- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η WSJ εξηγεί: Γιατί ο Τσίπρας εντατικοποίησε τη συνεργασία με το Ισραήλ
Τη στιγμή που οι αριστεροί σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη συνεχίζουν να δαιμονοποιούν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου
Το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει στην άκρη τον ανταγωνισμό του με το Ισραήλ και συνεργάζεται με την κυβέρνηση Νετανιάχου, καθως η Άγκυρα διεκδικεί ισχύ στην περιοχή, γράφει η αμερικανική Wall Street Journal. Είναι δύσκολο να βρει κανείς καλύτερο παράδειγμα για το πώς οι γεωπολιτικές πραγματικότητες υπερβαίνουν τις ιδεολογίες από την υπό άνθηση φιλία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας.
Όπως αναφέρει η WSJ, οι αριστεροί σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη συνεχίζουν να δαιμονοποιούν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τη συντηρητική κυβέρνησή του. Πολλοί εξ αυτών υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ, τις κυρώσεις και την εκστρατεία κατά των επενδύσεων εναντίον του Ισραήλ. Όχι όμως ο κ. Τσίπρας ο οποίος, αντιθέτως, εντατικοποίησε τη συνεργασία με το Ισραήλ. Οι ηγέτες του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου διεξάγουν συχνά τριμερείς συναντήσεις – η τέταρτη πραγματοποιήθηκε το Μάιο- και η αεροπορία του Ισραήλ χρησιμοποιεί τον ελληνικό εναέριο χώρο για εκπαίδευση. Οι τρεις χώρες, μαζί με την Αίγυπτο, αναπτύσσουν από κοινού τα αποθέματα του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου.
Ο λόγος πίσω από όλα αυτά είναι η Τουρκία. Η μακρόχρονη φιλία του Ισραήλ με την Τουρκία υπέστη ρωγμές το 2010 και η εντεινόμενη σκληροπυρηνική εξωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ερντογάν που επιδιώκει την προώθηση της ισχύος της Τουρκίας στην περιοχή απείλησε τόσο το Ισραήλ όσο και την Ελλάδα ενώνοντάς τις δύο χώρες όπως ποτέ στο παρελθόν. Η Ελλάδα, με τη σειρά της, ανησυχεί για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. (….). «Πρέπει να εργαστούμε με τέτοιον τρόπο ώστε να διαφυλάξουμε τους ισχυρούς γεωστρατηγικούς δεσμούς με τους γείτονές μας, έχοντας υπόψη ότι ανατολικά δεν γειτονεύουμε με την Ελβετία ή το Λιχτενστάιν, αλλά με έναν πολύ νευρικό και, σε μερικές περιπτώσεις, πολύ επιθετικό γείτονα», δήλωσε στη WSJ ο Γιάννης Μπουρνούς, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού. Ένας άλλος Έλληνας αξιωματούχος το έθεσε πιο καθαρά: «Πρόκειται για δύο χώρες που θέλουν να είναι οι αστυνομικοί της περιοχής (Τουρκία, Ισραήλ). Πρέπει να είμαστε φίλοι τουλάχιστον με έναν εξ αυτών» καταλήγει το δημοσίευμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πτώμα του παιδιού βρέθηκε στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου
Και γιατί κάνω μόνη μου cancel σε δικό μου σχετικό κείμενο
Οι πρώτες πληροφορίες
Το μήνυμα που θέλει να στείλει το Βατικανό
Οι πολιτικές ανησυχίες επιβαρύνουν μια επενδυτική τάση που συνδέεται με την Tεχνητή Nοημοσύνη
Γιατί η πολιτική δεν μπορεί να περιορίζεται στην καταγγελία και στην υπεράσπιση των θεσμών
Ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών όπως ο Μαμντάνι
Το περιβάλλον παραμένει το αδημοσίευτο θύμα του πολέμου
Ποιος μπορεί στ’ αλήθεια να τιθασεύσει το «μπλε τσουνάμι» πριν ξεφουσκώσει;
Οι αλλαγές που έχει κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και το διάταγμα που εξέδωσε
Την Κυριακή η απόφαση για την επόμενη κυβέρνηση
O κωμικός βρέθηκε ένοχος για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις
Ιταλικά ΜΜΕ δημοσίευσαν τα απειλητικά μειλ που έλαβαν
Οι αρκούδες γκρίζλι αποτελούν προστατευόμενο είδος στη Βρετανική Κολομβία
Η ανάρτηση που συζητήθηκε
Η απόφαση του δικαστηρίου για τον 35χρονο
Το ασυνήθιστο στοιχείο που προβληματίζει τους ειδικούς ασφαλείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.