Κοσμος

Στις φλόγες δασική έκταση κοντά στο Τσερνόμπιλ

Επί ποδός οι δυνάμεις κατάσβεσης στην Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
chernobyl.jpg
©EPA/TATYANA ZENKOVICH

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Τρίτη στη «ζώνη αποκλεισμού» γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, δεν παρατηρήθηκε κάποια διαφοροποίηση στις μετρήσεις ραδιενέργειας στην περιοχή.

«Δεν καταγράφηκε καμία αύξηση της ραδιενέργειας στη ζώνη αποκλεισμού ούτε στις γειτονικές εκτάσεις» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία είναι υπεύθυνη για τις μετρήσεις στην περιοχή αυτή.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το πρωί από ξερά χορτάρια σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό. Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε πλαγιά γεμάτη δέντρα. Το εργοστάσιο δεν κινδύνευσε από τις φλόγες. Περίπου 130 πυροσβέστες, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεση.

Ο αντιδραστήρας υπ' αριθμόν 4 του σοβιετικού πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ (περίπου 100 χλμ., βόρεια της πρωτεύουσας Κίεβο, εξερράγη το 1986.

Το ραδιενεργό νέφος εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση, μολύνοντας μεγάλο τμήμα της Ευρώπης αλλά κυρίως την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Αυτή ήταν η χειρότερη πυρηνική καταστροφή που έχει καταγραφεί ποτέ μέχρι τα γεγονότα στην Ιαπωνία, τον Μάρτιο του 2011. Εκείνη τη χρονιά ο καταστροφικός σεισμός των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε ως αποτέλεσμα τσουνάμι να χτυπήσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και να ακολουθήσουν εκρήξεις στους αντιδραστήρες Νο1, Νο3 και Νο4.

Μια ζώνη ακτίνας 30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στο Τσερνόμπιλ παραμένει μέχρι και σήμερα ακατοίκητη. Οι άλλοι τρεις αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου συνέχισαν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέχρι που ο σταθμός έκλεισε οριστικά, τον Δεκέμβριο του 2000.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ