Κοσμος

Αμερικανοί δικαστές δικαιώνουν τον ζαχαροπλάστη που αρνήθηκε να φτιάξει γαμήλια τούρτα σε γκέι ζευγάρι (εικόνες)

Το Ανώτατο Δικαστήριο υπεραμύνθηκε του «δικαιώματος του δημιουργού» να αποφασίζει τι πουλάει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-gaycake.jpg
© Justin Sullivan /Getty Images / Ideal Images

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απεφάνθη υπέρ του ζαχαροπλάστη του Κολοράντο που αρνήθηκε να φτιάξει τούρτα για τη γαμήλια δεξίωση ενός γκέι ζευγαριού.

Αρχικά το πολιτειακό δικαστήριο του Κολοράντο έκρινε ότι αποτελούσε παράνομη διάκριση σε βάρος του ζευγαριού η απόφαση του ζαχαροπλάστη Τζακ Φίλιπς να απορρίψει το 2012 την παραγγελία του ομόφυλου ζεύγους Ντέιβιντ Μάλινς και Τσάρλι Κρεγκ. Τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με επτά ψήφους υπέρ και δύο κατά απεφάνθη ότι ο «δημιουργός» έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το τι πουλάει και τις δεν πουλάει.

Ο Τζακ Φίλιπς προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο επικαλούμενο τη χριστιανική του πίστη. Το επιχείρημά του ήταν πως αποτελούσε πάγια τακτική του καταστήματός του να μην παρασκευάζει τούρτες για γάμους ομοφύλων και τους αντιπρότεινε άλλα προϊόντα, τούρτες γενεθλίων και μπισκότα.

gay_cake2.jpg


Ο Αμερικανός ζαχαροπλάστης υποστηρίζει πως οι τούρτες του είναι καλλιτεχνικές δημιουργίες και συνεπώς η προστασία της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, όπως προβλέπεται στο αμερικανικό Σύνταγμα, τον προστατεύει από το να εξαναγκάζεται σε δημιουργίες που εκφράζουν κάποιο μήνυμα αντίθετο προς τα «πιστεύω» του. Οι δικηγόροι του υποστήριξαν πως δεν παραβιάστηκε κανένας νόμος που απαγορεύει τις διακρίσεις καθώς δεν έδιωξε τους πελάτες από το κατάστημά του ούτε αρνήθηκε να τους εξυπηρετήσει.

Όπως σημειώνει το BBC, η δικαίωση του Φίλιπς, είναι πιθανό να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες επιχειρήσεις που θα αρνούνται να εξυπηρετούν ομόφυλα ζευγάρια με το επιχείρημα πως είναι κάτι αντίθετο στη θρησκευτική πίστη τους. 

gay_cake3.jpg


Στο πλευρό του Φίλιπς έχει ταχθεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ