- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Γάζα: Ισραηλινοί αναχαίτισαν παλαιστινιακό αλιευτικό που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό
Το πλοιάριο καταλήφθηκε χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις
Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε σήμερα, στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, ένα αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν περίπου 20 Παλαιστίνιοι οι οποίοι με αυτόν τον συμβολικό τρόπο προσπαθούσαν να καταγγείλουν τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα από το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, το πλοιάριο καταλήφθηκε χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις. Οι οργανωτές της κινητοποίησης ωστόσο υποστηρίζουν ότι τα ισραηλινά σκάφη άνοιξαν πυρ και ότι ένα βλήμα έπληξε το πλοιάριο.
Η κινητοποίηση αυτή, και οι αντικρουόμενες δηλώσεις των συμμετεχόντων για τους σκοπούς τους που είχαν προηγηθεί, ενίσχυσαν τους φόβους για μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση των ταραχών στα παλαιστινιακά εδάφη, στην περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι επιχειρούσαν να σπάσουν δια της βίας τον αποκλεισμό.
#Watch || The moment of leaving of Freedom Boat which fleet from #Gaza in attempt to break the israeli siege#FreedomForPalestinian pic.twitter.com/W6ylGYbkfG
— Mohammed Kareem 🇵🇸 (@vic2pal) May 29, 2018
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ρυμούλκυσε το αλιευτικό, αφού προηγουμένως το ερεύνησε, μέχρι τη ναυτική βάση του Ασντόντ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Οι 17 Παλαιστίνιοι που επέβαιναν σ' αυτό θα επιστρέψουν στη Γάζα αφού ολοκληρωθεί η έρευνα και αφού λάβουν τις πρώτες βοήθειες όσοι τις έχουν ανάγκη, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το παλιό αλιευτικό, στο οποίο επέβαιναν φοιτητές στους οποίους απαγορεύεται να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας και τραυματίες που χρήζουν νοσηλείας, απέπλευσε νωρίς το πρωί από το λιμάνι της Γάζας. Συνοδευόταν από έναν "στολίσκο" πολλών δεκάδων σκαφών, διαφόρων μεγεθών. Το μεγαλύτερο μέρος του στολίσκου αυτού έκανε στροφή 180 μοιρών στα ανοιχτά, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τα ισραηλινά πολεμικά που εφαρμόζουν τον αποκλεισμό, σε απόσταση 9 ναυτικών μιλίων (περίπου 16 χλμ.) από τις ακτές της Γάζας.
Το αλιευτικό ωστόσο συνέχισε, ξεπερνώντας για αρκετά μίλια το όριο αυτό, μέχρι να αναχαιτιστεί από τα ισραηλινά σκάφη. "Είναι το πρώτο παλαιστινιακό πλοίο που φτάνει σε τέτοια απόσταση, από την εποχή των συμφωνιών του Όσλο", είπε ο "Ανταμ Άμπου Σαλμίγια, εκ των οργανωτών της επιχείρησης.
Με βάση τις συμφωνίες του Όσλο, του 1993, οι Παλαιστίνιοι αλιείς μπορούσαν να εργάζονται σε απόσταση μέχρι 20 μίλια από την ακτή. Το Ισραήλ περιόρισε αυτήν την απόσταση στα 9 μίλια, επικαλούμενο την ανάγκη να ελέγξει την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επαινεί τη «γενναιότητα» των συμμάχων του ΝΑΤΟ μετά τις αντιδράσεις
Eπιθέσεις με πυραύλους και drones άφησαν χιλιάδες κατοίκους χωρίς θέρμανση και ρεύμα εν μέσω πολικών θερμοκρασιών
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - 20 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μάρτυρες-κλειδιά καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αυτοάμυνας
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό δίκτυο
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.