Κοσμος

Άρχισαν τα όργανα: Η Κομισιόν κουνά το δάκτυλο στην Ιταλία

Διά στόματος Ντομπρόβκσις ζητάει την άμεση μείωση του φετινού ελλείμματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
italy2342.jpg
©EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

Αναβρασμός επικρατεί στις Βρυξέλλες με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάντις Ντομπρόβσκις κάλεσε τις ιταλικές αρχές να μειώσουν περαιτέρω το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα σε σχέση με το ΑΕΠ για το 2018. Όπως είπε σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, η μείωση πρέπει να διαμορφωθεί στο 0,3%.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν αυτή η μείωση σημαίνει νέα μέτρα λιτότητας, ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα. Ειδικότερα, ανέφερε ότι το θέμα αυτό θα τεθεί επί τάπητος σε συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση σχηματίζεται. Προς το παρόν το μόνο που μπορώ να πω είναι πως είναι σημαντικό (η Ιταλία) να παραμείνει στον δρόμο των υπεύθυνων μακροοικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών» τόνισε ο Ντομπρόβσκις.

Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται επανάληψη των όσων εκτυλίχθηκαν στην επεισοδιακή πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από το Grexit -αυτήν τη φορά με πρωταγωνιστή την Ιταλία. Ήδη, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζουζέπε Κόντε, τον «εκλεκτό» του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βόρρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ